Ο Edward Lear και τα Ιόνια Νησιά στο Μουσείο Ασιατ. Τέχνης Κέρκυρας

Tο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας συνεχίζει τη διεθνή δραστηριότητά του με μια νέα έκθεση με θέμα: «ο Edward Lear και τα Ιόνια νησιά» που το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2012.

Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική χορηγία των ιδρυμάτων Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη και Ιωάννου Φ. Κωστoπούλου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Δέσποινα Ζερνιώτη, Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας. Tην αρχική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Tα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Α.Ε. ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, Δρ. David Landsman OBE, την Παρασκευή, 25 Mαϊου 2012 στις 20:00.

Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ.

Αναφέρει για τον Έντουαρντ Λήαρ (Edward Lear, 1812-1888), στον πιο πάνω σύνδεσμο, ο Dr. Anthony Stevens, ψυχίατρος και συγγραφέας:

«… Ο Lear είχε ως κύρια ενασχόληση την τοπιογραφία. Στα μέσα του 19ου αιώνα, σε μια εποχή που η φωτογραφία και η καρτ ποστάλ δεν είχαν ακόμα γίνει τα πιο προσφιλή μέσα για την αποτύπωση μακρινών τόπων, ο Lear ταξίδεψε με τα πόδια ή καβάλα σε άλογο σε απομακρυσμένες και ανεξερεύνητες γωνιές της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Νότιας Ιταλίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και σε άλλα μέρη, αποδίδοντας τα παρθένα ακόμη τοπία σε σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και πίνακες ζωγραφικής.

Αγοραστές τους ήταν πλούσιοι πελάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήλπιζαν να δουν ποτέ οι ίδιοι τα τοπία αυτά από κοντά. Επειδή ούτε κι’ εμείς έχουμε πια την ελπίδα να τα δούμε, τα έργα του Lear έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αξία απ’ ό,τι είχαν για τους ανθρώπους της εποχής του…»

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται είναι και τα πιο κάτω με θέματα από το νησί της Λευκάδας (Αγία Μαύρα):

[Λευκάδα – Κάβο ντε Ντουκάτο ή Άλμα της Σαπφούς – Αγία Μαύρα, Χαρακτικό, 24 x 36 εκ., Ιδιωτική Συλλογή, Ηνωμένο Βασίλειο]

[Η Αμαξική και το Κάστρο της Αγίας Μαύρας – Λευκάδα, Χαρακτικό, 24 x 36 εκ., Ιδιωτική Συλλογή, Ηνωμένο Βασίλειο]

[Λευκάδα, Άποψη από το Κάστρο – Αγία Μαύρα, Χαρακτικό, 24 x 36 εκ., Ιδιωτική Συλλογή, Ηνωμένο Βασίλειο]

[Λευκάδα, 1863, Μολύβι, μελάνι και υδρόχρωμα σε χαρτί, 37 x 54 εκ., Συλλογή Γενναδείου, Αθήνα]

[Λευκάδα, 1863, Μολύβι, μελάνι και υδρόχρωμα σε χαρτί, 29,5 x 67,5 εκ., Συλλογή Γενναδείου, Αθήνα]

Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσα είναι τα διάφορα έργα (σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και πίνακες ζωγραφικής) του Έντουαρντ Λήαρ που έχουν να κάνουν με την Λευκάδα, αλλά με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε και τα πιο κάτω. Τα τέσσερα πρώτα απ’ αυτά είχαν δημοπρατηθεί στο παρελθόν (1997, 1999) στον οίκο «Κρίστις» έναντι όχι και τόσο ευκαταφρόνητης τιμής: 1. A view of Santa Maura, Levkas, Ionian Islands – 2. The Fountain of the Bashaw, Santa Maura, Greece – 3. View of Amaxichi and the Fort, Santa Maura – 4. View of Katochori, on the island of Santa Maura, looking over Vlikho Bay and the Island of Scorpios, with the Greek mainland beyond, at dawn – 5. Santa Maura, the Quay (1863)

Στην εικόνα 2 απεικονίζεται ο αιωνόβιος πλάτανος στην τοποθεσία «στου Πασά» στη Νικιάνα Λευκάδας, που είχε καταστραφεί, όπως λέγεται από κεραυνό, αν θυμάμαι τώρα καλά…

(Πηγή: www.kolivas.de)