Το τελευταίο Αντίο του Σπύρου …

Στερνό αντίο στον Δημοτικό Σύμβουλο Σπύρο Ρεκατσίνα χθες το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό Λευκάδας

Μέσα σε κλίμα οδύνης και πένθους κηδεύτηκε χθες στη Λευκάδα ο Σπύρος Ρεκατσίνας ο οποίος κατέληξε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του, τόσο από το χώρο της Εκπαίδευσης, που υπηρέτησε για δεκαετίες, όσο και από τo χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, συνέρρευσαν στις 3.00 μ.μ. στο Ναό της Μητρόπολης Λευκάδας για να του απευθύνουν το ύστατο αντίο.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λευκάδας κ. Θεοφίλου ενώ τον εκλιπόντα αποχαιρέτισαν εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας ο Δήμαρχος κ. Κώστας Αραβανής και εκ μέρους της ΕΛΜΕ Λευκάδας ο κ. Σάντας. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Μακρυγιώργου διάβασε το ψήφισμα του ΔΣ που συνεδρίασε για το σκοπό αυτό κατεπειγόντως χθες το πρωί.

Τη σωρό του εκλιπόντος συνόδευσε ως την εκκλησία η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας. Πολλά ήταν τα στεφάνια έξω από τον Ναό ενώ πολλοί ήταν επίσης εκείνοι οι οποίοι κατέθεσαν στη μνήμη του χρηματικά ποσά σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Έτυχε να γνωρίσουμε προσωπικά τον εκλιπόντα σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Χαμηλών πάντα τόνων στις παρεμβάσεις του, ντόπρος, πράος, με αγάπη για τον τόπο του, που υπηρέτησε από διάφορα πόστα, ίσως να μην έκανε και για «πολιτικός», όπως σχολίασε πρότινος με την αναγγελία του θανάτου του αναγνώστριά μας, έτσι θα τον θυμόμαστε…

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα

~~~

To τελευταίο αντίο…

Ήταν όλοι εκεί. Εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στο Σπύρο. Για να συμπαρασταθούν στη γυναίκα του Ανθούλα, τα παιδιά του Χριστόφορο και Γιώργο, τα αδέρφια του Κώστα, Μαρία και Ειρήνη. Ήταν όλοι σιωπηλοί και δακρυσμένοι μη μπορώντας να πιστέψουν ότι ο Σπύρος, αυτός ο άνθρωπος με την περίσσια αξιοπρέπεια, με το μεγαλείο ψυχής , ο Σπύρος που σε κοίταζε στα μάτια και ήξερες ότι σου λέει πάντα την αλήθεια , φεύγει για το μακρινό ταξίδι. Ράγισε η Λευκάδα όταν η φιλαρμονική τον συνόδευσε πένθιμα από το σπίτι του στη Μητρόπολη. Δάκρυσαν όλοι όταν είδαν το δήμαρχο να λυγίζει την ώρα που αποχαιρετούσε τον φίλο και συνεργάτη του. Και κανένας δεν έφυγε. Ήταν όλοι εκεί δίπλα στη γεμάτη πόνο οικογένειά του. Η παρέα, αυτή παρέα που τώρα είναι φτωχότερη από ένα βασικό της μέλος στέκονταν αμίλητη, δακρυσμένη και αντί για στεφάνι προσέφερε ένα ποσόν στη μνήμη του Σπύρου στο «Χαμόγελο του παιδιού».  Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν εκεί. Η πρόεδρός του Λίνα Μακρυγιώργου είχε τον άχαρο ρόλο να διαβάσει την απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. Και οι συνάδελφοί του καθηγητές ήταν επίσης όλοι εκεί και τον αποχαιρέτησαν με ένα μικρό γεμάτο συναίσθημα κείμενο που διάβασε ο κ. Σάντας. Και οι μαθητές του όμως ήταν εκεί. Τα παιδιά που τον έζησαν στην έδρα, τα παιδιά που εκτός από τύπους της φυσικής τους δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια. Και είπαν όλοι καλό ταξίδι…

Σας παραθέτουμε τον αποχαιρετισμό του δημάρχου, Κώστα Αραβανή:

 

Καλέ μου φίλε Σπύρο,

Όταν εκδηλώθηκε η ασθένειά σου προσευχόμουν να ξεπεράσεις το εμπόδιο και δεν περίμενα ποτέ ότι σήμερα θα βρισκόμουν από αυτή τη θέση να σε αποχαιρετήσω στο ταξίδι σου.

Ήθελα η παράλληλη πορεία μας, που εσύ με βοήθησες και πάντα με βοηθούσες να συνεχιστεί για χρόνια.. Σε θυμάμαι στους αγώνες σου για το Δημόσιο Σχολείο, σε θυμάμαι με πάθος να υπερασπίζεσαι αξίες για ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη Λευκάδα.

Συμπορευτήκαμε μαζί για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια, ήσουν δίπλα μου σε κάθε δύσκολη στιγμή, ήσουν δάσκαλός μου στα πρώτα μου συνδικαλιστικά βήματα και στήριγμα στην πορεία μας και στην ενασχόλησή μας με τα κοινά.

Σε εκτιμούσαμε για το πάθος που υπερασπιζόσουν αυτά που πίστευες, ηθικός, ακέραιος, ανιδιοτελής. Η ακεραιότητα του χαραχτήρα σου, η σοβαρότητα, η επιμέλεια, και η αγωνιστικότητά σου ήταν για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτές τις αξίες τις τηρούσες με θρησκευτική ευλάβεια από οποιανδήποτε θέση και αν βρισκόσουν, είτε ως δημόσιος λειτουργός, συνδικαλιστής, αντινομάρχης, δημοτικός σύμβουλος, γραμματέας της Ν.Ε, είτε ως απλός πολίτης.

Σε καμιά εκλογή η σεμνότητά σου δεν επέτρεπε να ζητάς την ψήφο των συναδέλφων σου, των συντρόφων σου, των συγχωριανών σου, των συμπατριωτών σου. Το όνομά σου όμως στα ψηφοδέλτια ήταν κάτι το ξεχωριστό και πάντα σε έβρισκαν, σε τιμούσαν, σε επέλεγαν.

Υπηρέτησες την Δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητής, διευθυντής, προϊστάμενος, Πρόεδρος ΠΥΣΔΕ , υπηρέτησες την ΕΛΜΕ για τα περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλον συνάδελφο ως πρόεδρος, γραμματέας, αιρετός στο ΠΥΣΔΕ, εκλεγμένος στα συνέδρια της ΟΛΜΕ. Υπηρέτησες από την ίδρυση του, τον πολιτικό σου φορέα το ΠΑΣΟΚ και οι σύντροφοί σου σε τίμησαν για πολλά χρόνια.

Υπηρέτησες τη Νομαρχία ως συνεργάτης μου Νομ. Σύμβουλος, μέλος των επιτροπών, Αντινομάρχης με πλούσιο και καθοριστικής σημασίας έργο, για την ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Υπηρέτησες σαν Δημοτικός. Σύμβουλος τον νέο μας Δήμο, αλλά σύντομα η ασθένειά σου σε κράτησε μακριά μας.

Ήσουν αθλητής με διακρίσεις και υπηρέτησες τον αθλητισμό για πολλά χρόνια ως αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας.

Θα σε θυμόμαστε Σπύρο και θα είσαι οδηγός μας στις αποφάσεις μας και στις πράξεις μας. Θα σε έχουμε υπόδειγμα για να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι.

Οι αρχές σου οι αξίες που υπηρετούσες και η ακεραιότητα του χαραχτήρα σου θα αποτελούν για όλους μας φωτεινό παράδειγμα. Η δημοκρατική σου ευαισθησία που μας κληροδότησες θα είναι το κριτήριο των ενεργειών μας ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας και οι συμπολίτες μας.

Με πολύ υπομονή και καρτερικότητα αντιμετώπισες την ασθένειά σου.

Είχες δίπλα σου στήριγμα την Ανθούλα σου και τα δύο σου παιδιά τον Χριστόφορο και τον Γιώργο. Σου έδιναν κουράγιο και σου απάλυναν τις δύσκολες στιγμές που περνούσες,

Εγκαταλείπεις σήμερα την επίγεια ζωή, την οικογένειά σου, τα αδέλφια σου, τους συγγενείς σου, τους συναδέλφους σου, τους φίλους σου, τους μαθητές σου.

Μαζί σου θα πάρεις την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων μας.

 

Καλό σου ταξίδι

Αγαπημένε μου φίλε

Αγαπημένε μας Σπύρο»

Πηγή: LefkadaPress