Παναγιώτης Καμπουρίδης: Ένας «δικός μας» στους ΟΑ του Λονδίνου

Από εννέα αθλητές και δύο αθλήτριες αποτελείται η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα ιστιοπλοΐας που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ανάμεσα στα ονόματα των συμμετεχόντων διαβάζουμε: Κατηγορία 470 ανδρών: Παναγιώτης Καμπουρίδης – Στάθης Παπαδόπουλος.

Οι δυο αυτοί αθλητές κατάφεραν και πήραν την εσωτερική πρόκριση και θα είναι μια από τις δυνατότερες ομάδες στους ΟΑ και γιατί όχι και μια ελπίδα για μετάλλιο για τη χώρα μας.

Ο Παναγιώτης Καμπουρίδης έχει ρίζες, σχέσεις και δεσμούς με το νησί μας.

Είναι γιος του Αναστάση Καμπουρίδη από τα Σπάτα και της Ευαγγελίας Κατωπόδη από το Κατωχώρι. Έχει επισκεφτεί πολλές φορές το νησί μας, κι έχει περάσει πολλά καλοκαίρια «μαζί» μας, μένοντας στο πατρικό σπίτι της μητέρας του στο Κατωχώρι.

Είναι γεννημένος στις 17/03/83 στην Αθήνα. Εκτός από αθλητής είναι και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής και γνωρίζει καλά Αγγλικά και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ξεκίνησε την ιστιοπλοϊκή του καριέρα ακολουθώντας τα βήματα των μεγαλύτερων αδελφών του στο Ν.Ο. Λούτσας το 1989 σε ηλικία 6 ετών.

Υπήρξε αθλητής στην κατηγορία Optimist μέχρι το 1998 μέλος της Εθνικής Ομάδας Optimist και πανελληνιονίκης για 2 χρόνια (1997-98), με συμμετοχή σε 2 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και σε μια σειρά αγώνων στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 1998 μεταγράφηκε στον Ν.Ο. Αθηνών, για να συνεχίσει την ιστιοπλοϊκή του καριέρα στις κατηγορίες των 420 αρχικά και 470 στη συνέχεια.

Συνέχισε να είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας στην κατηγορία 420 τις χρονιές 1999-2000 με σημαντικές νίκες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η συμμετοχή του σε μια ολυμπιακή κατηγορία όπως τα 470.

Από το 2001 μέχρι σήμερα, είναι μέλος της εθνικής ομάδας στην κατηγορία 470, πανελληνιονίκης, μέλος της προολυμπιακής ομάδας και 1ο αναπληρωματικό σκάφος για τους ολυμπιακούς αγώνες της Κίνας το 2008.

Πολλές και σημαντικές οι διακρίσεις του μέχρι σήμερα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (κάντε κλικ για τις σημαντικότερες νίκες του Παναγιώτη Καμπουρίδη από το 1996 έως το 2011 – αρχείο DOC).

Ανεξαρτήτως διάκρισης στους αγώνες, η συμμετοχή του Παναγιώτη στους Ο.Α είναι ένα γεγονός που τιμά όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και το νησί μας.

Το νησί μας έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται περήφανο γι’ αυτή τη συμμετοχή μια και ο Παναγιώτης έλκει την καταγωγή του από τη Λευκάδα.

Πρέπει να γυρίσουμε στο 1896 στους πρώτους ΟΑ της Αθήνας για να βρούμε συμμετοχή αθλητή από το νησί μας, όταν ο Δημήτριος Γολέμης στα 800μ τερμάτισε τρίτος με επίδοση 02:28:00.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα πράγματα στη χώρα μας έτσι και η συμμετοχή των αθλητών στους ΟΑ επαφίεται στον «πατριωτισμό των Ελλήνων»!

Μας γράφει ο Παναγιώτης:

«Καταφέραμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Θεωρούμε χαρά και τιμή μας να εκπροσωπούμε και να φέρνουμε διακρίσεις στη χώρα μας, η οποία όμως αδυνατεί να μας στηρίξει οικονομικά, και να μας οδηγήσει η ίδια προς την κατεύθυνση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό κράτος έχει περικόψει το 50% των επιδοτήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες, ενώ αρνείται να μας εξασφαλίσει μια ειδική καταρτισμένη ομάδα που θα μας προετοιμάσει, όπως προπονητή, γυμναστή, διατροφολόγο και φυσιοθεραπευτή.

Επιπροσθέτως δεν παρέχει ούτε τα χρήματα των εισιτηρίων και της διαμονής μας στο εξωτερικό την περίοδο αγώνων, δηλαδή της παγκόσμιας εκπροσώπησης της Ελλάδας.

Με σκοπό την συνέχεια και τη βελτίωση της προσπάθειας μας, μιας και οι δύο μήνες οι οποίοι έπονται είναι και οι πιο σημαντικοί της προετοιμασίας μας για την διεκδίκηση ενός μεταλλίου, βρισκόμαστε στην προσπάθεια ανεύρεσης οικονομικής βοήθειας…».

Χωρίς να διακατέχομαι από κανενός είδους τοπικιστικό πνεύμα θεωρώ, ότι η συμμετοχή του Παναγιώτη Καμπουρίδη στους ΟΑ πρέπει να στηριχτεί και να υποστηριχτεί από όλο το νησί.

Αρμόδιοι φορείς τόσο για την άμεση οικονομική στήριξη, όσο και για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας θα μπορούσαν να είναι ο Δήμος Λευκάδας, ο Ναυτικός Όμιλος, καθώς επίσης και η Περιφέρεια.

Ένας άλλος φορέας περισσότερο ευέλικτος και ανθηρός οικονομικά στις μέρες μας -θέλουμε να πιστεύουμε- η Μαρίνα Λευκάδας, θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά επίσης.

Ο Παναγιώτης για τους επόμενους δυο μήνες πρέπει να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης στην Αγγλία. Προπονείται πέντε ημέρες την εβδομάδα στη θάλασσα, στο κολυμβητήριο και στο γυμναστήριο.

Ας βοηθήσουμε ώστε απερίσπαστος να αφοσιωθεί στο άθλημα του. Αφορά «όλους» μας η συμμετοχή και η όποια διάκριση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες…

(Της Βιολέττας Σάντα- www.kolivas.de)