Συμπεράσματα της ΚΕΠΜ για την ημερίδα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων

Με αφορμή την δημόσια διαφωνία μεταξύ των μελών της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας για “την διαχείριση των υγρών αποβλήτων του Μεγανησίου” η ΚΕΠΜ δηλώνει τα εξής:

Eκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχία της ημερίδας  γιατί  ήταν πρόταση της Κίνησης και γιατί τα μέλη της εργάσθηκαν για να επιτύχει.

Είναι επιτυχία γιατί:

1. Εκτέθηκαν οι παράμετροι του έργου με την παρουσίαση, ανάλυση και κριτική των μελετών που έχουν εκπονηθεί καθώς και των νέων προτάσεων.

2. Έγινε αναφορά στους κανονισμούς και τις προδιαγραφές που επιβάλλει η ισχύουσα για ανάλογα έργα Νομοθεσία.

3. Αναφέρθηκαν κοστολογικά στοιχεία και πιθανές δυνατότητες και πηγές χρηματοδότησης του έργου καθώς και χρονικά όρια.

4. Οι πολίτες έθεσαν ερωτήματα και ζήτησαν διευκρινήσεις από τους επιστήμονες και διατύπωσαν διαφωνίες και αντιρρήσεις με αποτέλεσμα να φωτισθούν πολλές πτυχές του έργου. Έργο που έχει καθυστερήσει παρ’ όλες τις ευκαιρίες που μέχρι σήμερα παρουσιάσθηκαν και έδιναν την δυνατότητα να έχει σήμερα το νησί μας πλήρες  και άρτιο δίκτυο αποχέτευσης.

Αναμένουμε την αξιολόγηση των λύσεων που προτάθηκαν για να τοποθετηθούμε.

Οπωσδήποτε όμως μας έκανε εντύπωση και μας προβλημάτισε η εισήγηση του Γ. Θερμού, Μελετητή της αρχικής και ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των αποβλήτων του νησιού, ο οποίος  δήλωσε ότι από το 2007 η μελέτη είχε ολοκληρωθεί και  είχε αδειοδοτηθεί. Δηλαδή χάθηκε η ευκαιρία να έχουμε σήμερα το αποχετευτικό σύστημα σε λειτουργία. Το γιατί δεν έγινε αυτό δεν εξηγήθηκε ή μάλλον όλοι κατάλαβαν ότι το έργο έπεσε θύμα σκοπιμοτήτων με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.

Την επιτυχία της ημερίδας σκιάζει, σήμερα, η αδυναμία της οργανωτικής επιτροπής να καταλήξει σε κοινά  συμπεράσματα.

H ημερίδα πάντως έδειξε τον δρόμο και την μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις  στα προβλήματα που απασχολούν το νησί μας.

Ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα είναι η μεταχείριση που επιφυλάξαμε, δημότες και Δημοτική Αρχή, στο Βαθύ, σαν πολεοδομική οντότητα. Και για να ακριβολογούμε μιλάμε για την διαχρονική κακοποίηση του παραλιακού μετώπου και της πλατείας.

Τελευταίο επεισόδιο αποτελεί η αντιαισθητική και επικίνδυνη  περίφραξη των δένδρων της πλατείας με λιθοδομή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση και την διαμαρτυρία πλήθους Μεγανησιωτών τις ημέρες του Πάσχα. Οι εμπνευστές του έργου αναγκάστηκαν να το τροποποιήσουν, το αποτέλεσμα όμως παρέμεινε το ίδιο. Αλήθεια ποιος το σκέφθηκε, ποιος το σχεδίασε και ποιος το ενέκρινε; Τι επιδίωκε ο εμπνευστής της κακόγουστης αυτής κατασκευής;

O δημόσιος χώρος της παραλίας και της πλατείας έχει καταληφθεί σε μεγάλη έκταση από τους επαγγελματίες που επιδιώκουν να μεγεθύνουν τα οφέλη τους. Και αντί αυτό να γίνει με ευθύνη του Δήμου μετά από σχεδιασμό και τήρηση των Νόμων η κατάληψη ολοκληρώθηκε με τις μόνιμες αυθαίρετες κατασκευές (παράγκες) οι οποίες αλλοίωσαν τον γραφικό χαρακτήρα του οικισμού. Είναι ζήτημα χρόνου να καταληφθεί όλο το θαλάσσιο μέτωπο  και να ολοκληρωθεί το έγκλημα. Αν νομίζουν οι επαγγελματίες ότι με τις μεθόδους αυτές θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες πλανώνται , ήδη έχουν αρχίσει να επικρατούν απωθητικές τάσεις ακόμη και μεταξύ πιστών φίλων του νησιού. Για να μην μακρηγορούμε  δεν αναφέρουμε μια σειρά γνωστών δραστηριοτήτων και συμπεριφορών επιβαρυντικών για το περιβάλλον και απωθητικών για τους επισκέπτες.

Στο Βαθύ συνωστίζονται όλες οι δραστηριότητες, εμπορικές, συγκοινωνιακές, τουριστικές  του νησιού με τρόπο άναρχο, αυθαίρετο και με συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης του Δημόσιου χώρου και των κτισμάτων. Η βλάβη  τείνει να γίνει ανήκεστη χωρίς δυνατότητα διόρθωσης. Δεν μιλάμε πλέον για ένα γραφικό μέρος αλλά για δείγμα του Ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή.

Κι’ όλα αυτά με την ανοχή αν όχι την ευλογία των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών οι οποίες από θεματοφύλακας του Νόμου και προστάτης του περιβάλλοντος μεταβλήθηκαν σε παρατηρητή των αυθαιρεσιών αλλά και φυσικό αυτουργό πολλών από τις απαράδεκτες επεμβάσεις ή ρυθμίσεις.

Καλούμε λοιπόν την παρούσα Δημοτική Αρχή, στο σύνολό της, να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον Νόμο και τους Δημότες της μη επιτρέποντας από εδώ και πέρα σε κανένα να αυθαιρετήσει, αλλά και να ξεκινήσει μία προσπάθεια να περισώσει ότι ακόμη σώζεται.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση  καταθέτουμε, σαν Κίνηση, πρόταση  η οποία περιλαμβάνει δύο βήματα. Την σειρά προτεραιότητας των βημάτων αυτών ας την επιλέξει η Δημοτική Αρχή.

1. Διοργάνωση ημερίδας, στα πρότυπα της πρόσφατης, με αντικείμενο  “ το Βαθύ, παρόν και μέλλον”  στην οποία θα αναλυθούν οι παράμετροι του προβλήματος, θα κατατεθούν προτάσεις, θα βγουν συμπεράσματα και θα χαραχθούν κατευθύνσεις. Χρόνος διεξαγωγής, το καλοκαίρι. Η Κίνηση προσφέρεται να εργασθεί και να συμβάλλει για την επιτυχία της.

2. Προκήρυξη Αρχιτεκτονικού  Διαγωνισμού, με αμειβόμενα έπαθλα και θέμα : “ Οργάνωση και διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου στο Βαθύ”. Eίναι σίγουρη, στις παρούσες συνθήκες κρίσης, η μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων Αρχιτεκτόνων. Η διάθεση ενός ποσού 20-25000 ευρώ δεν είναι απαγορευτικό κόστος για τον Δήμο μπροστά στο προσδοκόμενο όφελος.    Και σ’ αυτή την δράση η Κίνηση προσφέρεται να συμβάλλει.

Οι δράσεις αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με το εκπονούμενο ΣΧΟΑΠ ,μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλα και σε συνεργασία.

Και μία έκκληση σε κάθε Μεγανησιώτη που αγαπά το νησί και θλίβεται με όσα γίνονται στην σκιά μάλιστα των τελευταίων αποκαλύψεων για τις οποίες επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε.

Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και για οποιοδήποτε λόγο να υποβαθμίσει το περιβάλλον και την καθημερινότητα του νησιού με αυθαίρετες πράξεις. Είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε Δημόσια Αρχή. Το μοναδικό και ανεκτίμητο  φυσικό περιβάλλον του νησιού μας αποτελεί το κεφάλαιο της παρούσας και των μελλοντικών γενεών. Η καταστροφή του αποτελεί έγκλημα.  Για τον λόγο αυτό ας  αντισταθούμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Η Γραμματεία της κίνησης

Σημ: Το κείμενο ελήφθη με email σήμερα το πρωί, ώρα 11:16  από την συντακτική ομάδα του ΜΤ .