50 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Φορκλόρ Λευκάδας

Λευκάδα, Γιορτές Λόγου και Τέχνης 2012

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας διοργανώνει φέτος την 57η περίοδο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας αφιερωμένες στα 50 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ 12 – 19 Αυγούστου 2012 στο Πολιτιστικό κέντρο και το Ανοιχτό Θέατρο

Πρόγραμμα

Κυριακή 12/8
19.00 Εγκαίνια Έκθεσης Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ
19.30 Παρουσίαση ντοκυμαντέρ για τα 50 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ
21.30 Μουσική Βραδιά : Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας- Χορωδία Ορφέα- Νέα Χορωδία Λευκάδας

Δεύτερα 13/8
19.00 Ημερίδα: Παρουσίαση Φολκλορικών Μουσείων της Λευκάδας
21.30 Συναυλία : Μάριος Φραγκούλης – Με Καινούργια Φτερά

Πέμπτη 16/8
21.30 Θεατρική Βραδιά : Ιφιγένεια Εν Αυλίδι (Με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη)

Παρασκευή 17/8
9.00 -14.00 Πρωϊνή Συνεδρία «Διεθνές Επετειακό Συνέδριο για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ»
18.00-21.00 Απογευματινή Συνεδρία

Σάββατο 18/8
9.00 -14.00 Πρωϊνή Συνεδρία «Διεθνές Επετειακό Συνέδριο για το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ»
18.00-21.00 Απογευματινή Συνεδρία
21.30 Επετειακή Βραδιά : 75 χρόνια Ορφέας Λευκάδας

Κυριακή 19/8
10.00 Υποδοχή Αποστολών Φολκλορικών Συγκροτημάτων
11.00 Παρουσίαση Λευκαδίτικης Φορεσιάς σε συνεργασία με τον Ορφέα Λευκάδας
18.00 Μεγάλη Χορευτική Παρέλαση Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ
21.00 Έναρξη 50ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ


Λευκάδα 50 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας διοργανώνει φέτος το 50ο Επετειακό Διεθνές, Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας

19 – 26 Αυγούστου 2012

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Συμμετέχουν : Βενεζουέλα, Βουλγαρία, Γεωργία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία , Κίνα, Κύπρος, Λευκορωσία, Μεξικό, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σερβία, Τουρκία, Φιλιππίνες .
Ελλάδα : Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Το Φιόρο του Λεβάντε(Ζάκυνθος), Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης «Χορεία», Πολιτιστικός Οργανισμός Λαγκαδά «Η Μυγδονία»
Λευκάδα : Ορφέας, Νέα Χορωδία, Πήγασος, Απόλλων Καρυάς, Φωτεινός Σφακιωτών, Αλέξανδρος Νυδριού, Χορευτικό Τμήμα Τσουκαλάδων

~~~

ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης πρωτοδιοργανώθηκαν το 1955 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση παραγωγής γίνονται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης. Η χρονική περίοδος κατά την οποία εξελίσσονται είναι το καλοκαίρι. Μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών αποτελούν έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας.
Κατά την 50χρονη λειτουργία τους έχουν εμφανισθεί στη Λευκάδα μεγάλες ξένες ορχήστρες και χορωδίες, συνθέτες, σολίστες και σύνολα δωματίου. Τον Αύγουστο του 1964 εμφανίστηκε και τραγούδησε η μεγάλη Μαρία Κάλλας .

Στον τομέα του θεάτρου έχουν εμφανισθεί οι πιο γνωστοί ελληνικοί θίασοι καθώς και οι κρατικές σκηνές. Πρόσφατα άρχισαν να εμφανίζονται και ξένοι θίασοι. Στον τομέα του Λόγου έχουν συμμετάσχει έλληνες δημιουργοί της ποίησης και της πεζογραφίας, κριτικοί τέχνης, επιστήμονες, ερευνητές κ.ά. Στον τομέα του χορού έχουν παρουσιάσει έργα τους πολλά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα.

Η νέα χιλιετία βρίσκει τις «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» της Λευκάδας να συμπληρώνουν 57 ολόκληρα χρόνια ζωής. Μιάς μακρόχρονης πορείας με συνεχή πολιτιστική δράση που κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει στον τόπουψηλής πνευματικής ποιότητας υπηρεσίες.

Ο θεσμός των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης» υπήρξε αλλά και είναι το όχημα που μέσα από ποικίλες πολιτιστικές διεργασίες προσδίδει στο νησί μια πλατειά ακτινοβολία και τοποθετεί την προσφορά του στον τομέα του πολιτισμού σε μια από τις πρώτες θέσεις στη χώρα μας.
Η πολιτιστική παρουσία της Λευκάδας ξεχώρισε από πολύ νωρίς, αν λάβουμε υπόψη ότι οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» ξεκινούν το 1955 και υπήρξε έγκυρη, ενίοτε δε και πρωτοποριακή αν ανατρέξουμε στα καλλιτεχνικά της δρώμενα τωνδεκαετιών ’50 και ’60.

Σήμερα στην αρχή της νέας χιλιετίας επιδιώκουμε με κάθε δυνατό τρόπο όχι μόνο την συνεχή αναβάθμιση των «Γιορτών» και του περιεχομένου τους αλλά ταυτοχρόνως ανιχνεύουμε και αναζητούμε τρόπους ώστε να θεμελιώσουμε μια στέρεη και σύγχρονη υποδομή λειτουργίας τους.
Οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» είναι ένας γνωστός και καθιερωμένος πολιτιστικός θεσμός του καλοκαιριού, αλλά και μια βάση δημιουργικής και πολιτιστικής προσφοράς.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΛΚΛΟΡ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Πρόκειται για ένα θεσμό που προωθεί, από την ίδρυσή του το 1962 από τον Αντώνη Τζεβελέκη , μέχρι σήμερα, την ιδέα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής. Μέσα από τις πλούσιες παραδόσεις και τους καταξιωμένους λαϊκούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στους τομείς του χορού και της μουσικής, της παγκόσμιας παραδοσιακής κληρονομιάς, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση.

Μέσα από τη γλώσσα της φαντασίας και της δημιουργικότητας οι λαοί του κόσμου συναντώνται επί 49 συναπτά έτη κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα ανταλλάσσοντας ότι πολυτιμότερο διαθέτουν: τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους.
Για να συνεχίσουν μέσα από τη μέθεξη αυτή και μέσα από τη γλώσσα της δημιουργίας, τη δρομολόγηση νέων μορφών επικοινωνίας και συνεργασίας σε μια βάση που, εξ΄αντικειμένου, τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν από κοινού την πρόσβαση στο δικαίωμα της διαφοράς. Γιατί είναι σε όλους μας γνωστό ότι η γλώσσα της τέχνης αμβλύνει τις λοιπές καταβολές: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.α. αφήνοντας ελεύθερο το επίπεδο της επικοινωνίας.

Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα την τελευταία εβδομάδα κάθε Αυγούστου, (από Κυριακή σε Κυριακή), ξεκινώντας με την μεγάλη παρέλαση της ειρήνης και της φιλίας, την βραδινή τελετή έναρξης (1 η Κυριακή) με την ολιγόλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων, τις σταδιακές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτάνει στο αποκορύφωμά του με την μεγαλειώδη τελετή λήξης, τις ανταλλαγές δώρων και τον τελικό χορό της ειρήνης από όλα μαζί τα συγκροτήματα την 2 η Κυριακή.


Συμμετοχές:

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας κατά τις 4 αυτές δεκαετίες έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες συγκροτήματα από ανάλογες χώρες του εξωτερικού καθώς και από τη χώρα μας. Μπορούμε λοιπόν να αναφερόμαστε σε χιλιάδες ξένων και ντόπιων καλλιτεχνών : χορευτών, τραγουδιστών, μουσικών κ.λ.π. αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε χρόνο οι ανωτέρω συμμετέχοντες πλησιάζουν το νούμερο των 800 ξένων χορευτών, μουσικών και περίπου 300 Λευκαδιτών.

Εθελοντισμός:

Στην εκτέλεση της διοργάνωσης συμμετέχουν δεκάδες νέες και νέοι της πόλης της Λευκάδας, ηλικίας 15-18 ετών ως διερμηνείς, συνοδοί και ξεναγοί.

Χώροι Φεστιβάλ

1962-1982 Κεντρική Πλατεία

1983-1989 Στην Πλατεία Μαρκά

1989-1998 Στο Κάστρο Αγία Μαύρα Λευκάδας

1999-2002 Στη Δυτική Παραλία-Πολιτιστικό Κέντρο

2002-σήμερα Στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου

Λευκάδας.

Οργανωτές Φεστιβάλ (1962-σήμερα)

1962-1965 Επιτροπή : Σύλλογος Λευκαδίων, Ορφεύς Λευκάδας, Δήμος Λευκάδας, Επιφανείς Λευκαδίτες.

Υπεύθυνος: Αντώνης Τζεβελέκης.

1966-1967 Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

1968-1973 Δήμος Λευκάδας.

Υπεύθυνος Προγράμματος: Γιάννης Αθηνιώτης

1974 Δεν έγινε λόγω των γεγονότων της Κύπρου.

1975-1978 Δήμος Λευκάδας.

Υπεύθυνος : Αντώνης Τζεβελέκης.

1979-σήμερα Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.