Οροπέδιο Εγκλουβής κατά μήνα Θεριστή, κατά μήνα Αλωνάρη πριν αρκετά χρόνια

Το πιο κάτω βιντεάκι από το Οροπέδιο της Εγκλουβής (κατά μήνα θεριστή, κατά μήνα αλωνάρη) με λήψεις πριν από αρκετά χρόνια, μας στάλθηκε από τον δημιουργό του (βίντεο και μοντάζ) PALAV, τον οποίο ευχαριστούμε και δημόσια. Αφορμή στάθηκε, όπως μας γράφει, η επικαιρότητα του θέματος, αφού στα sites και τα κανάλια πολύ παίζει το θέμα της φακής, γεγονός που το επικροτεί. Του αρέσει όμως προσωπικά, όπως μας εκμυστηρεύεται, να γυρνά κάπου-κάπου νοσταλγικά προς τα πίσω και να ανασύρει μνήμες που τον συγκινούν περισσότερο από το …εμπόριο της φακής. Το βίντεο τελειώνει με την παρατήρηση ότι τη φετινή χρονιά (2012) το οροπέδιο «είναι καλλιεργημένο απ΄ άκρη σ΄ άκρη – χαλεποί και δύσκολοι οι καιροί».

Αντιγράφουμε κάποιους από τους υπότιτλους του βίντεο: «Στο κέντρο του νησιού, ανάμεσα στις βουνοκορφές της οροσειράς των Σταυρωτών και σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων, απλώνεται το οροπέδιο της Εγκλουβής σε έκταση 3.000 περίπου στρεμμάτων.

Το οροπέδιο έχει ταυτιστεί με την καλλιέργεια της ονομαστής φακής, όμως το οροπέδιο ήταν χώρος άσκησης και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Καλλιεργούνταν επίσης σιτάρι, βρώμη, κριθάρι και πολλά αμπέλια. Υπήρχαν ακόμη κοπάδια γιδοπροβάτων και πολλά ιπποειδή, μαντριά κι αλώνια, πηγάδια και παλιοί ανεμόμυλοι.

Οι κάτοικοι της Εγκλουβής το οροπέδιό τους το αποκαλούν Βουνί. Και η τελευταία χούφτα χώματος καλλιεργούνταν (σ.σ. ακολουθούν σκηνές από την εποχή του θερισμού πριν αρκετά χρόνια). Τα θερισμένα με το δρεπάνι στάχυα γινόταν στη φούχτα του θεριστή χερόβολα… και τα χερόβολα τοποθετημένα το ένα επάνω στο άλλο γινόταν δεμάτια (ή κουντούρια)…».

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα