The Chefs: O chef Άρης Βεζενές

‘Αρθρα του Pathfinder (Video) και Nooz.gr

Μοντέρνο bistro με εξαιρετικά χαρακτηριστικά την αρχιτεκτονική του χώρου, τον ξυλόφουρνο και τη βαθιά γνώση του σεφ της Άρη Βεζενέ, που προσφέρει απολαυστικό κρέας ξηρής ωρίμανσης 2 μηνών, πεντανόστιμες πίτσες και ζυμαρικά αλλά κυρίως σεβασμό στον επισκέπτη που γίνεται εμφανής από την πρώτη στιγμή.

Πηγή: Pathfinder

 Trattoria Vezene (Αθήνα)

Η τρατορία του Βεζενέ στο Μεγανήσι της Λευκάδας είναι από εκείνα τα μικρά «μυστικά» που αλλάζουμε μεταξύ μας οι παρέες κάθε Αύγουστο, λίγο πριν πάρουμε σβάρνα τα νησιά.

Ένα χαριτωμένο ιταλιάνικο εστιατόριο με σουξέ που ακούστηκε μέχρι εδώ – και έσπρωξε τον ιδιοκτήτη του να δημιουργήσει ακόμη ένα στο κέντρο της Αθήνας. Πίσω από το Χίλτον, με θέα στον Λυκαβηττό, με το μικρό παρκάκι της Βρασίδα μπροστά του αλλά και με ένα κατάδικό του… undercover κήπο με μυρωδικά (το γυάλινο ντεκ της βεράντας είναι η «σκεπή» του).
Ο χώρος έχει απλή και μαζί ατμοσφαιρική διακόσμηση, θυμίζει New York ή και Βόρεια Ιταλία, έχει τραπέζια μέσα κι έξω, όμορφες «αρχιτεκτονιές» – όπως εμφανείς σανίδες ξύλου, πολύ σίδερο και ειδικά μελετημένο φωτισμό από τις lighting designers Ράνια Μαχά και Μαρίζα Γαλάνη.
Έχει ακόμη ξύλινη μπάρα για τσιμπολόι και κουβέντα. Εμφανείς στο χώρο είναι ο ξυλόφουρνος και μια μεγάλη μηχανή κοπής αλλαντικών. Η κουζίνα είναι ιταλική-μεσογειακή, με έμφαση τόσο στο κρέας όσο και στα θαλασσινά. Ο νεαρός ιδιοκτήτης Άρης Βεζενές, γεννημένος στη Νέα Υόρκη και σπουδαγμένος οικονομικά στο Σικάγο, παθιασμένος με τη γεύση και τις πρώτες ύλες, γρήγορα παράτησε την προοπτική «κοστούμι – 9ωρο σε γραφείο» και στράφηκε στα της εστίασης (είναι μέλος του Slow Food και της παγκόσμιας κριτικής επιτροπής των βραβείων World’s Top 50 Restaurants, ενώ ήταν επικεφαλής και στο εστιατόριο «Milos» του Χίλτον).
Η τρατορία Vezene ποντάρει πολύ στην ποιότητα των πρώτων υλών. Φέρνουν κωλοχτύπες από Ιόνιο και κάνουντρομερή κωλοχτυπομακαρονάδα με σχοινόπρασο και λάδι λευκής τρούφας, φτιάχνουν γιουβέτσι με 24 ωρών (!) σιγομαγειρεμένη ουρά και μάγουλα νεροβούβαλου Κερκίνης, χυλωμένα ριζότα με αχινούς, ταλιάτα με ισπανικό βοδινό «kobe style» και πολλά ακόμη που καλύτερα να γευτείς επιτόπου.
Ανοίγουν κάθε μέρα (εκτός Κυριακής) από τις 7 το απόγευμα και προσφέρουν καλά κρασιά (και σε ποτήρι) που συνοδεύουν με μπουκίτσες – μικρά πιάτα των € 2-5 με υπέροχα καλούδια, κλείνουν δε πολύ αργά, θα σε σερβίρουν και στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Στα μεγάλα ατού της νέας τρατορίας εκτός από νοστιμιά, ποιότητα και όμορφο ντεκόρ, είναι η ωραία της ενέργεια –είσαι πελάτης αλλάνιώθεις καλεσμένος (το service είναι αθόρυβα πάντα δίπλα σου)–, καθώς και η ευελιξία της, αν ας πούμε παραλάβουν μια καινούργια καλή παρμεζάνα θα βγουν έξω με τα… μαχαίρια και θα τη προσφέρουν για να δοκιμάσουν όλοι.
Μαθαίνω ότι στη Λευκάδα θα είναι ανοιχτά Ιούλιο-Αύγουστο, ενώ για το χειμώνα ετοιμάζουν στο μεγάλο υπόγειο χώρο τους gastropub! Έτσι όπως τους είδα έντονους, πληθωρικούς και πεντανόστιμους, το πάνε για ένα ακόμη καλό στέκι της πόλης που θα συζητηθεί.
Τιμές εντελώς value for money.
Trattoria Vezene, Βρασίδα 11 (πίσω από το Χίλτον), 210 7232.002
Πηγή: Nooz.gr