Κώστας Καζάκος: «Αριστούργημα το Μεγανήσι!»

Ο Κώστας Καζάκος, ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της παλιάς γενιάς, επισκέφτηκε πρόσφατα για ολιγοήμερες διακοπές το Μεγανήσι. Αυτός και η επίσης ηθοποιός σύζυγός του Τζένη Κόλλια, μαζί με τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν στο Κατωμέρι από τον Γιάννη Κατωπόδη (Τσελεπή). Είχαμε την χαρά και την τιμή να τον συναντήσουμε με την παρέα του στο «Πέτρινο» και να συζητήσουμε μαζί του πολλά πράγματα.

Λιτός, καταδεκτικός, άμεσος, ζεστός και προσηνής, με την γαλήνη και την σοφία των πνευματικών ανθρώπων, αλλά και με τον χαρακτηριστικό στόμφο στην φωνή, όπως μας έχει συνηθίσει από το σανίδι, δεν δίστασε να μας μιλήσει για όλα.

-Για την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική του πορεία ως βουλευτής και στέλεχος του ΚΚΕ. Μας τόνισε την άμεση ανάγκη να ανδρωθεί ένα ισχυρό Κίνημα από τον λαό, και για την καταστροφή στον συνδικαλισμό που πέτυχαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

-Για την «ενσωμάτωση» που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και την τρομερή πλύση εγκεφάλου που του γίνεται καθημερινά και που τον οδηγεί στο να έχει απωλέσει την ταξική του συνείδηση.

-Λαλίστατος ήταν φυσικά και όταν τον ρωτήσαμε για τα σχέδιά του στο θέατρο. Ικανοποιημένος δήλωσε για την παράσταση «Το ξυπόλητο τάγμα», της οποίας έκανε την σκηνοθεσία, αλλά τα μάτια του έλαμψαν όταν άρχισε να περιγράφει το νέο του φιλόδοξο σχέδιο να ανεβάσει φέτος με πολυμελή θίασο, κόντρα στην κρίση, στην δικιά του θεατρική σκηνή το έργο «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Πρόκειται για ένα έργο που παρακολουθείται ευχάριστα, με γνήσια μπρεχτική πρόζα και πλοκή, αλλά είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά διδακτικό, μας τόνισε. Και γελώντας πρόσθεσε: «Ο κερατάς, θες- δεν θες, σου ανοίγει το κεφάλι με τσεκούρι και σου χώνει μέσα όλα όσα θέλει να σου πει!».  

-Μας διηγήθηκε ακόμα και περιστατικά από τις παλιές συγκλονιστικές παραστάσεις του «Μεγάλου μας Τσίρκου» μέσα στην δικτατορία, όπου το Παλαί ντε Σπορ, στην συμπρωτεύουσα όπου παιζόταν, πλημμύρισε για 6 βράδια από 55.000 θεατές, με τους αστυνομικούς της Χούντας να ωρύονται στις εισόδους για να αποτρέψουν τον κόσμο να μπει!

-Τέλος, τον ρωτήσαμε και για το Μεγανήσι. «Δεν το ήξερα, είναι η πρώτη μου φορά εδώ», παραδέχτηκε. Και όταν θελήσαμε να μάθουμε πώς του φαίνεται απάντησε με μία και μόνη λέξη: «Αριστούργημα!»

Φυσικά υποσχεθήκαμε ότι θα τον επισκεφτούμε τον χειμώνα στο θέατρο, αλλά κι αυτός υποσχέθηκε ότι τώρα που το γνωρισε θα έρχεται στο νησί μας συχνότερα. Το ευχόμαστε.