Συνέντευξη Χρήστου Θηβαίου και Mr Highway Band στο Music Paper

Λεωφόρος Βουλιαγμένης. Μετρό Άγιος Δημήτριος. Δίπλα στο θηριώδες, απρόσωπο σύμβολο της άλλοτε ευδαιμονίας Metro Mall, του οποίου το τσιμέντο απορροφά τους ανθρώπους ένας χώρος που οι τοίχοι του απορροφούν τη μουσική. Sofita Studio, όροφος τρίτος. Ο Χρήστος Θηβαίος με τους Mr Highway Band στην τελευταία τους γενική πρόβα. Τελευταίο απόγευμα πριν φύγουν για την πρώτη παράσταση στα Ιωάννινα κλεισμένοι στο στούντιο. Την ώρα που στο δρόμο τα κόκκινα φανάρια των φρένων έκαναν ακόμη μια παρέλαση ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γρηγόρης Ψαλτάκος λένε μερικά πράγματα στο Μusicpaper σχετικά με τις κοινές τους παραστάσεις στο Σταυρό του Νότου και αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί με μία νέα μπάντα και όχι με τους μουσικούς που συνεργάζεσαι χρόνια και είναι μια ασφάλεια; Αναζήτηση για νέο ήχο; Συμβολική κίνηση;
Χρ. Θηβαίος: Αυτή ή ιστορία ξεκινάει από τη σχέση μου με τον Γρηγόρη Ψαλτάκο, τραγουδιστή του γκρουπ, τον Γιάννη Αφέντρα και τα άλλα παιδιά. Τους γνώρισα αυτό το καλοκαίρι. Πραγματικά είναι μια μπάντα του δρόμου και της Εθνικής Οδού και άνθρωποι που μου θύμισαν τα παλιά χρόνια. Μαγειρεύουν μαζί, μπορούν να ζήσουν στο ίδιο δωμάτιο…

Επιστρέφουν αυτές οι εποχές;
Χ.Θ.:
Νομίζω επιστρέφουν και εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Εκτός από τα δικά τους τραγούδια και τον μπλουζ ήχο τους έδωσαν μια νέα ώθηση στα τραγούδια μου. Πιο ηλεκτρική. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν τρομερά δοτικοί και συγκινητικά μελετημένοι σε ό,τι αφορά τα δικά μου τραγούδια.

Θα ακούσουμε δηλαδή τα τραγούδια σου με άλλες ενορχηστρώσεις;
Χ.Θ.:
Το ωραίο που έχει γίνει με τα παιδιά είναι ότι αλλάζουμε τις ενορχηστρώσεις αλλά ταυτόχρονα μέσα σε αυτά εμπεριέχεται και ο ήχος των Συνήθων Υπόπτων. Θα ακουστούν τα περισσότερα δικά μου τραγούδια που έχω παίξει ποτέ σε συναυλία. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο ακροατής θα βιώσει ένα πολύ δυνατό ροκ-μπλουζ πάρτι.

Είναι συνέχεια του B-Project που παρουσίασες την περασμένη σεζόν στο κλαμπ του Σταυρού του Νότου παίζοντας όλο το Grace του Jeff Buckley;
Χ.Θ.:
Ναι, κατά κάποιο τρόπο είναι συνέχειά του. Αυτή τη φορά με νέα παιδιά που είναι από 20 έως 30 ετών και το ωραίο είναι πως είναι ένα σύνολο. Μια ομάδα. Μια ενότητα. Και έχω να πω ότι η καλύτερη νότα που έχω παίξει ποτέ μου είναι το μαζί. Βλέπω στα μάτια τους την ελπίδα του να είναι παρέα. Ο συμβολισμός που έχει αυτό για μένα είναι η ενότητα και η νοοτροπία αλληλεγγύης, η οποία είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Από τη δική μου μεριά μου αρέσει να δίνω χώρο και τη θέση μου σε νέους ανθρώπους.

Δισκογραφικά ετοιμάζεις κάτι καινούριο;
Χ.Θ.:
Ο δίσκος που ετοιμάζω εδώ και αρκετό καιρό είναι τραγούδια για την πρώτη αιματηρή εξέγερση στα μεταλλεία της Σερίφου στις 21 Αυγούστου 1916. Σε αυτό μαζί μου είναι ο Μάξιμος Δράκος και η Βάσω Δημητρίου

Τι κερδίζετε από τη συνεργασία σας με τον Χρήστο Θηβαίο;
Γρηγόρης Ψαλτάκος: Κατ’αρχάς γινόμαστε όλοι καλύτεροι μουσικοί… Είναι πολύ καλό αυτό για μας. Μάθαμε μέσα από τις πρόβες πώς να σεβόμαστε το έργο κάποιου που εκτιμάμε και ως δημιουργό και ως άνθρωπο, πάντα με τον δικό μας ήχο. Αυτή η ισορροπία για μας είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Νιώθεις λίγο βάρος ευθύνης ή νιώθεις να απελευθερώνεται η μουσική σας;
Γ.Ψ.:
Για εμάς που παίζουμε ροκ εν ρολ και μπλουζ η μουσική του Χρήστου είναι ήδη επιρροή. Ακόμα και τα κομμάτια που προβάρουμε προς το παρόν δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ μακριά από μας. Δηλαδή δεν είναι για μας καθόλου βάρος αυτή η διαδικασία.
Χ.Θ.: Τα παιδιά έχουν μια πολύ ξεσηκωτική διάθεση. Και μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε τη διάταξη του χώρου που υπάρχει όταν παίζω εγώ γιατί ο κόσμος θα σηκωθεί να χορεύει. Θα υπάρχει και το ακουστικό μέρος που με χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια αλλά θα υπάρχει και το «χορευτικό» κομμάτι του προγράμματος. Αυτό που μου άρεσε σήμερα στη γενική πρόβα είναι ότι εκτός από τα δικά μου κομμάτια που γνωρίζει περισσότερος κόσμος εξακολουθούν να παίζουν τα δικά τους και να έχουν τη δική τους άποψη και τη δική τους εικόνα.

Ως συγκρότημα θα παίξετε τραγούδια από τον πρώτο σας δίσκο;
Γ.Ψ.:
Ο δίσκος μας είναι οχτώ κομμάτια και τα παρουσιάζουμε όλα στο πρόγραμμα. Και μερικές επιπλέον διασκευές Doors, Hendrix, Johny Cash. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι έχουμε μια ορμή και με τον Χρήστο έχουμε γίνει μια μπάντα και το πρόγραμμα είναι λίγο σαν ραδιοφωνική εκπομπή.
Χ.Θ.:
Είναι πολύ συγκινητικό ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι μελέτησαν με τον πιο δυνατό και απίστευτο τρόπο το δικό μου υλικό και το ενέταξαν στο δικό τους. Και για εκείνους και για μένα είναι ένα Ωδείο αυτό που συμβαίνει. Υπάρχουν και δύο κομμάτια, ένα από τους Συνήθεις Υπόπτους και ένα από τη δουλειά μου με τον Θάνο Μικρούτσικο που τολμώ να πω ότι θα ήθελα να ηχογραφηθούν έτσι στην πρωταρχική τους μορφή.

* Σάββατο 13, 20, 27 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος. Τηλ.: 210.9226975, 210.9239031
Ώρα έναρξης: 22.00. Είσοδος 10 ευρώ

 

* Οι Mr. Highway band είναι: Γρηγόρης Ψαλτάκος | Γιάννης Αφέντρας | Διονύσης Τσιούνης | Θύμιος Σπηλιοτόπουλος | Κώστας Καλπάκης

Πηγή: MusicPaper