Red Bull Stratos – Ελεύθερη πτώση από την άκρη του διαστήματος !

Ενημέρωση:

O Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Felix Baumgartner έγραψε σήμερα ιστορία! Κατάφερε να καταρρίψει το  ρεκόρ για ελεύθερη πτώση που είχε επιτευχθεί το 1960  από έναν πιλότο της αμερικανικής πολιτικής αεροπορίας.
Με 8.000.000 κόσμο οn line και με κομμένη την ανάσα ο Αυστριακός έκανε ελεύθερη πτώση από τα 130.000 πόδια!

Μετά από 2,5 ώρες ανόδου που τον έφεραν στα 39 χιλιόμετρα, η κάψουλα άνοιξε και  ο γνωστός σε όλους ως …«Ατρόμητος Φέλιξ» πήδηξε στο κενό και προσγειώθηκε σώος στο Νέο Μεξικό μέσα σε 5 λεπτά.

Στο ξεκίνημα της πτώσης του, ο Αυστριακός, φορώντας μια στολή ικανή να τον προφυλάξει από την πίεση και το ψύχος, είχε ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου.

Το απίστευτο εγχείρημα του μεταδιδόταν ζωντανά από το YouTube και από τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, ενώ φίλοι και συγγενείς του παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα.

Πηγή: Madata

 

Η διαστημική στολή και το κράνος:

Το αερόστατο και ο θαλαμίσκος:

Ενημέρωση:

Ξεκινά νέα αντίστροφη μέτρηση με τον Baumgartner πιο αποφασισμένο από ποτέ.

Ο Felix Baumgartner ένιωσε έκπληξη και απογοήτευση στο άκουσμα ότι το εγχείρημα του να γίνει ο πρώτος άνθρωπος να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση έπρεπε να αναβληθεί λόγω δυνατών ανέμων πολύ κοντά στην κορυφή του 850.000 κυβικών μέτρων αερόστατου του. Καιρού επιτρέποντος, την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου, όλα δείχνουν ότι ο Αυστριακός θα έχει άλλη μια ευκαιρία να γράψει ιστορία καταρρίπτοντας τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, με τη Δευτέρα να παραμένει ακόμα μία εναλλακτική.

ROSWELL, Νέο Μεξικό: Ο Felix Baumgartner είχε μόλις επιβιβαστεί στον διαστημικό θαλαμίσκο και βρίσκονταν μόνο λίγα λεπτά πριν την απογείωση, όταν ένας δυνατός άνεμος φύσηξε με 40χλμ ανά ώρα σε ύψος 230 μέτρων από το έδαφος, δηλαδή στην κορυφή του γεμισμένου με ήλιο αερόστατου 850.000 κυβικών μέτρων. Αυτόματα η ομάδα αποφάσισε να αναβάλλει το μεγαλεπήβολο εγχείρημα, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ελεύθερη πτώση από τα 36,600 μέτρα για λόγους ασφαλείας.

«Την ώρα που φουσκώσαμε το αερόστατο και μπήκε ο Felix μέσα στον θαλαμίσκο κατά τις 11:42 πμ., ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν ισχυρό άνεμο άνω των 40χλμ/ώρα στην κορυφή του αερόστατου» δήλωσε ο Art Thompson, Project Director του Red Bull Stratos,  συμπληρώνοντας ότι ο άνεμος είχε στριφογυρίσει τόσο επικίνδυνα το αερόστατο που ήταν πιθανό να έχει υποστεί βλάβη το λεπτό πολυαιθυλένιο υλικό. «Η ακεραιότητα του αερόστατου σε εκείνη τη φάση ήταν πραγματικά αμφίβολη και δεν θα ήταν αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί για την επανδρωμένη πτήση καθώς δεν ήμασταν σίγουροι για το τι θα μπορούσε να συμβεί κατά την απογείωση». Η ταχύτητα των ανέμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5χλμ/ώρα διότι υπάρχει πιθανότητα το περίβλημα να σχιστεί όταν η ομάδα υποστήριξης προσπαθήσει να το ελευθερώσει. «Γνωρίζαμε ότι είχαμε μόνο μία ευκαιρία σήμερα η οποία δυστυχώς τελικά δεν επαληθεύτηκε» συμπλήρωσε ο Thompson.

Ο Baumgartner προετοιμάζεται εδώ και πέντε χρόνια για αυτή την αποστολή, η οποία θα βοηθήσει στην επιστημονική κατανόηση της στρατόσφαιρας και στο πώς αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην άκρη του διαστήματος. Ο 43χρονος αθλητής των extreme sports δηλώνει ότι εξεπλάγην με την απόφαση να ματαιωθεί η πτήση της Τρίτης, είναι όμως αισιόδοξος ότι θα έχει ακόμα την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ που κατέχει εδώ και 52 χρόνια ο Αμερικανός Συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας, Joe Kittinger που σήμερα συνεργάζεται ως σύμβουλος της αποστολής και θεωρείται ο μέντορας του Baumgartner κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Όταν ο Art μου είπε ότι αναβάλλεται η αποστολή νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα» δήλωσε ο Baumgartner. «Δε μπορούσα με τίποτα να πιστέψω, ότι οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες, ούτε μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε με το αερόστατο, διότι βρισκόμουν μέσα στον θαλαμίσκο. Θέλω η αποστολή να ολοκληρωθεί φέτος. Έχουμε φτάσει τόσο κοντά. Δεν υπάρχει επιστροφή. Είμαστε εδώ, έχουμε ήλιο και είμαστε έτοιμοι. Δεν με απασχολεί αν θα γίνει αύριο ή στις αρχές της επόμενης βδομάδας.»

Στη συνέντευξη τύπου χθες ο μετεωρολόγος της αποστολής Red Bull Stratos, Don Day παρουσίασε μια καινούργια πρόγνωση. Φαίνεται ότι το επόμενο «παράθυρο» για το εγχείρημα του Baumgartner ανοίγει την Κυριακή.

Ο Kittinger δήλωσε: «Μου είχαν συμβεί ακριβώς τα ίδια με αυτά που συμβαίνουν με τον Felix αυτή τη φορά. Η πίεση ήταν η ίδια και έπρεπε να είμαι υπομονετικός. Μια φορά έπρεπε να περιμένω 30 μέρες για να απογειωθώ.»

 

Δείτε το άλμα σε animated view

Αναβάλλεται για αύριο το μεγάλο άλμα του Felix Baumgartner από τη Στρατόσφαιρα λόγο καιρικών συνθηκών.

Ο  Felix Baumgartner θα επιχειρήσει να σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση με άλμα από ένα διαστημικό θαλαμίσκο από τα 36,576 μέτρα. Ο Felix προετοιμάζεται για αυτό το εγχείρημα τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η έντονη προσμονή καθιστά τις τελευταίες ώρες πριν το άλμα πλέον καθοριστικές.

«Θα είμαι περισσότερο αγχωμένος στην προσπάθεια μου να κοιμηθώ τις ώρες πριν ξεκινήσω να ετοιμάζομαι –όταν θα επικρατεί απόλυτη ησυχία και θα είμαι μόνο εγώ και οι σκέψεις μου,» παραδέχεται ο Baumgartner. «Μόλις ξεκινήσει η μέρα μου, θα έχω πολλά να κάνω και το μυαλό μου θα μπορέσει να εστιάσει σε αυτά»

«Αισθάνομαι σαν μια τίγρης κλεισμένη στο κλουβί που περιμένει να την ελευθερώσουν,» δήλωσε ο 43χρονος Baumgartner, ένας από τους διασημότερους B.A.S.E. jumpers και αθλητής extreme sports, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε το κανάλι της Μάγχης το 2003, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα φτερά από ανθρακονήματα. Θα αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 1.110 χλμ./ώρα ή αλλιώς 1 Mach κατά τη διάρκεια του υπερηχητικού του ταξιδιού στη Γη.

Θερμοκρασίες που φτάνουν τους μείον 56 βαθμούς Κελσίου, αέρα με ελάχιστο οξυγόνο για να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή, ατμοσφαιρική πίεση τόσο χαμηλή ώστε να κινδυνεύει να προσβληθεί από τη νόσο της αποσυμπίεσης και «βρασμό» του αίματος είναι καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που έχει κατασκευασθεί για το εγχείρημα Red Bull Stratos.

Ο θαλαμίσκος, ο οποίος ζυγίζει κάτι περισσότερο από 1.315 κιλά, δηλαδή περίπου όσο ένα VW Beetle, υπέστη ζημιά κατά την διάρκεια της προσγείωσής του σε ανώμαλο έδαφος μετά το τελικό δοκιμαστικό άλμα του Baumgartner από υψόμετρο 29.610 μέτρων τον Ιούλιο που θα μπορούσε να αποτελεί υψόμετρο-ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης ο Baumgartner ανέπτυξε ταχύτητα έως 864 χιλιόμετρα ανά ώρα, τόσο γρήγορα όσο ένα επιβατικό αεροσκάφος. Ο Αυστριακός προσγειώθηκε με ασφάλεια σε ένα άλλο κομμάτι της ερήμου του Νέου Μεξικό.

Κεντρικός σκοπός του προγράμματος Red Bull Stratos είναι να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες για την επιστήμη με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των ταξιδιών στο διάστημα και την έξοδο των αστροναυτών σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Το άλμα θα επιχειρήσει επίσης να σπάσει ένα σύνολο από ρεκόρ, όπως τη μεγαλύτερη ταχύτητα σε ελεύθερη πτώση, το υψηλότερο άλμα, την υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο και την μεγαλύτερης διάρκειας ελεύθερη πτώση.

Aπαιτούνται τέλειες καιρικές συνθήκες για τo 850.000 κυβικών μέτρων αερόστατο ηλίου τo οποίo φτιάχτηκε από πλαστικό το οποίο έχει το 1/10 του πάχους μιας Ziploc τσάντας. Ο μετεωρολόγος της αποστολής Don Day επιβεβαίωσε ότι οι αρχές του φθινοπώρου στο Νέο Μεξικό είναι μια από τις καλύτερες περιόδους της χρονιάς για να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του στρατοσφαιρικού αερόστατου.

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό και κερδίστε ένα ρολόι ZENITH ειδικά κατασκευασμένο για το Red Bull Stratos.