Τοξικό νέφος «πνίγει» τη Λευκάδα

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

Με τρομακτικές συνέπειες για την υγεία τους απειλούνται οι κάτοικοι της Λευκάδας, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε στη χωματερή του νησιού στα τέλη του Αυγούστου, συνεχίζει να καίει επί δύο μήνες, εκλύοντας ουσίες που, κατά τους επιστήμονες, συνδέονται άμεσα με καρκινογενέσεις.

Σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τη φλεγόμενη χωματερή βρίσκεται το Μουσικό Σχολείο της Λευκάδας, ενώ, λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών και της υγρασίας που επικρατεί, οι πολίτες αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ακόμα και μέσα στην πόλη, ειδικά τις πρωινές ώρες.

Σε απόγνωση

Δημοτικές Αρχές και τοπικοί φορείς βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, καθώς, λόγω της τοποθεσίας της χωματερής αλλά και των περιορισμένων κονδυλίων που έχουν στη διάθεσή τους, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η χωματερή βρίσκεται στις Αλυκές της Λευκάδας, μια προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Οι κάτοικοι τρέμουν στο ενδεχόμενο οι καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες σημειώνονται συνήθως τον Νοέμβριο στο νησί, παρασύρουν τις επικίνδυνες ουσίες που παράγονται από την καύση των σκουπιδιών, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον βιότοπο που φιλοξενεί δεκάδες είδη αποδημητικών πτηνών, αλλά και στη θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη χωματερή.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

«Οι ουσίες που παράγονται από τις πυρκαγιές στις χωματερές είναι τεράστιας επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία. Περιέχουν πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και διοξίνες, στοιχεία που μακροπρόθεσμα είναι καρκινογόνα, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά», αναφέρει ο καθηγητής Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

«Η κατάσβεση τέτοιων πυρκαγιών είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί συνεχείς επιχωματώσεις, αφού το έδαφος των χωματερών είναι σαθρό. Η ρίψη νερού απαγορεύεται, καθώς έτσι εκλύεται μεθάνιο και άλλες, επίσης επιβλαβείς ουσίες», προσθέτει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Αναζωπυρώσεις

«Η φωτιά ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου και δεν έχει σταματήσει ακόμα, καθώς έχουμε συνέχεια αναζωπυρώσεις και εκπομπή αναθυμιάσεων. Τον πρώτο μήνα, οι Λευκαδίτες ίσως δεν είχαμε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς, λόγω των βορειοδυτικών ανέμων, οι αναθυμιάσεις κατευθύνονταν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Τώρα που έχει αλλάξει ο καιρός, υπάρχουν ώρες που δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε ακόμα και μέσα στην πόλη», δηλώνει ο Σπύρος Δαλλός, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας.

«Το σχολείο μας βρίσκεται στο μισό χιλιόμετρο από τη χωματερή, αλλά δεν είναι μόνο τα δικά μας παιδιά που εκτίθενται στις αναθυμιάσεις. Στα 800 μέτρα βρίσκονται τα υπόλοιπα σχολεία της Λευκάδας και τα πρώτα σπίτια της πόλης», συμπληρώνει ο Σ. Δαλλός.

«Στην αρχή, η φωτιά αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική, ενώ στη συνέχεια ο δήμος έριξε χώμα και μπάζα. Δυστυχώς, λόγω του ύψους της, που φτάνει τα 15 μέτρα, τα οχήματα δεν μπορούν να πλησιάσουν ορισμένα σημεία, τα οποία αυταναφλέγονται διαρκώς», λέει ο δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Αραβανής, αποκαλύπτοντας την απελπισία του για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Έκκληση για βοήθεια

«Δύο μήνες προσπαθούμε και η φωτιά δεν σβήνει με τίποτα. Η κατάσταση είναι τραγική και πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια προς πάσα κατεύθυνση»…

Η απίστευτη ιστορία που εκτυλίσσεται στο πανέμορφο τουριστικό νησί του Ιονίου, με την πυρκαγιά των δύο μηνών στη χωματερή, είναι ενδεικτική των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία η μνημειώδης αποτυχία της ελληνικής πολιτείας στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση έξι Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη Λευκάδα, με κόστος 2,8 εκατομμύρια ευρώ, και οι εργασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2014.

Παρ’ όλ’ αυτά, συνεχίζει να ρίχνει τα σκουπίδια που παράγουν οι κάτοικοι του νησιού στη φλεγόμενη χωματερή της περιοχής των Αλυκών, καθώς δεν έχει άλλη λύση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

«Καταθέσαμε σχέδιο στο υπουργείο»

Η διατήρηση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης είναι παράνομη, ωστόσο, όπως συμβαίνει σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, αυτές οι χωματερές εξακολουθούν να εμπλουτίζονται καθημερινά με τόνους απορριμμάτων, ελλείψει εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης. «Τόσα χρόνια σφυρίζαμε αδιάφορα με το θέμα των σκουπιδιών, αλλά πλέον δεν μπορούμε να στεκόμαστε άπραγοι. Εχουμε καταθέσει πλήρες σχέδιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για την εγκατάσταση δεματοποιητή απορριμμάτων, Σταθμών Μεταφόρτωσης και εργοστάσιο βιολογικής και μηχανικής επεξεργασίας.

Το όλο σχέδιο κοστίζει γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ και είναι εις γνώσιν του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, με τον οποίο συναντηθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Περιμένουμε την έγκριση του σχεδίου και απλά ευχόμαστε μέχρι τότε να μην είναι αργά», δηλώνει ο δήμαρχος Κώστας Αραβανής.

Πηγή: Real.gr