Συνέντευξη των Mr Highway Band στο Think Free E-Magazine

Οι “MR. HIGHWAY BAND” μιλούν στην Χριστίνα Ζβε/ zvechristina@gmail.com

*Σε μια περίοδο που βαριέσαι να ακούς συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, μια βραδιά στο Μύλο με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η δημιουργικότητα και το ταλέντο βρίσκονται ακόμα εκεί έξω, αν και κρυμμένα καλά. Επιτέλους, μια μπάντα με αγάπη για την μουσική και την τέχνη, με ιδιαίτερη κουλτούρα, μια μπάντα που έχει κάτι να δώσει, αλλά και κάτι να πει μέσα από τους στίχους της.

*Αφορμή της διαδικτυακής μας συνάντησης, η εμφάνιση τους στο Μύλο με τον Χρήστο Θηβαίο, κάτι που ελπίζω να επαναληφθεί σύντομα.

*Αιτία της διαδικτυακής μας συνάντησης, το ταλέντο τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν την ικανότητα να παντρεύουν τους ήχους και να δένουν τόσο αρμονικά country, blues και rock.

*Τι μπορεί να συνδέει  τον Johnny Cash, τον Tom Waits, τον Elvis, τους Doors… Όλοι ερμηνεύονται τέλεια από τους “MR. HIGHWAY BAND”.

Κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ο δίσκος σας, τα τραγούδια του οποίου, όπως διάβασα, τα δουλεύετε πολλά χρόνια. Γιατί επιλέξατε αυτή την δύσκολη οικονομικά αλλά και  πολιτικά περίοδο για να βγάλετε το cd σας και μάλιστα να το επιμεληθείτε και  να το κυκλοφορήσετε  ΜΟΝΟΙ σας;

Το cd μας βγήκε αυτή την περίοδο, γιατί και η μπάντα δημιουργήθηκε και ζει μέσα σε αυτή την περίοδο. Και η μπάντα είναι μέρος της δικής μας προσπάθειας να παραμείνουμε ενεργοί και δημιουργικοί μέσα στις γενικότερες συνθήκες μιζέριας και αδράνειας που κυριαρχούν γύρω. Το ότι κάναμε όλη τη δουλειά μόνοι μας, από τη σύνθεση, την παραγωγή, το artwork μέχρι και την κυκλοφορία και τη διανομή του δίσκου, οφείλεται στη γενικότερη αντίληψή μας ότι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας είναι καλύτερο να τα κάνουμε μόνοι μας, αλλά και στο ότι τέτοιου είδους προσπάθειες, ανεξάρτητες, αλλά συλλογικές, είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική σε συνθήκες σαν τις σημερινές.

 Για να έρθει στα χέρια κάποιου το cd σας τι πρέπει να κάνει;

Μπορεί να έρθει σε κάποια συναυλία μας και να το αγοράσει από εμάς κατευθείαν. Επίσης, υπάρχει το mail: mrhighwayband@gmail.com, απ’ όπου μπορεί να το παραγγείλει και να του το στείλουμε, ενώ σιγά σιγά το cd θα αρχίσει να εμφανίζεται και σε διάφορα, γνωστά μουσικά sites για παραγγελίες ή για download.

 Ένα σχόλιο σας για την εικόνα της ελληνικής δισκογραφίας σήμερα.

Υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί καλοί μουσικοί και συγκροτήματα. Δύσκολα, όμως, βρίσκουν το δρόμο προς κάποια αναγνώριση, γιατί η “επίσημη” ελληνική δισκογραφία έχει επιλέξει άλλη κατεύθυνση, κριτήρια και αξίες για τα προϊόντα που θέλει να παράγει. Είναι οι ίδιες αξίες που σε μεγαλύτερο βαθμό αποτελούν και το προωθούμενο lifestyle όλης της κοινωνίας, εφήμερη επιτυχία, λεφτά, μόδα κτλ κτλ.

 Το Youtube τελικά κάνει καλό ή κακό στους καλλιτέχνες; Τα views του Παντελίδη μας χαρακτηρίζουν ως κοινωνία;

Το Youtube, όπως και όλα τα σύγχρονα μέσα, δεν είναι από μόνο του ούτε καλό, ούτε κακό. Εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο που το χρησιμοποιεί ο καθένας. Φαινόμενα σαν τον Παντελίδη χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ίσως το μεγαλύτερο, αλλά σίγουρα όχι το μοναδικό.

 Revolution… ο τίτλος ενός εκ των τραγουδιών σας! Ήρθε η ώρα για επανάσταση; Ένα σχόλιο σας για την πολιτική επικαιρότητα.

Αυτό που εμάς θα μας φαινόταν ωραιότερο θα ήταν η δημιουργία πολλών, μικρών επαναστάσεων, ατομικών και ομαδικών, στους χώρους που κινείται και δρα ο καθένας (σχολείο, δουλειά, γειτονιά), ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στο άμεσο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και από εκεί και μέσα από αυτές τις διαδικασίες να οδηγηθούμε σε κάτι μεγαλύτερο και πιο ριζικό. Τέτοιου είδους είναι και η επανάσταση του τραγουδιού μας. Το μόνο σίγουρο μήνυμα που βγαίνει από την πολιτική επικαιρότητα είναι ότι χρειάζεται αλλαγή, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους.

 Αν σας έλεγαν ότι θα μπορούσατε να γεννηθείτε σε μια άλλη εποχή…ποια θα ήταν αυτή;

Η εποχή που γεννηθήκαμε και το ότι βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Παρόλα αυτά θα μας άρεσε να ήμασταν 20άρηδες στα τέλη των ’60ς.

 Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία σας με τον Χρήστο Θηβαίο;

Η συνεργασία με το Χρήστο είναι υπέροχη. Σε έξω-μουσικό επίπεδο είμαστε πλέον μια πολύ δεμένη παρέα, ενώ σε μουσικό επίπεδο είναι μεγάλη τιμή και χαρά να παίζουμε μαζί. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ένας καλλιτέχνης σαν τον Χρήστο να μας αγκαλιάζει από τα πρώτα μας βήματα και να αναγνωρίζει το έργο μας. Είναι επίσης τεράστια τιμή για εμάς ο Χρήστος σε κάθε εμφάνιση που κάνουμε να χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό λέγοντας ότι «είμαστε οι MR. HIGHWAY BAND». Πέρα από σπουδαίος καλλιτέχνης είναι και αξιόλογος άνθρωπος! Είναι μοναδική εμπειρία!

 Τα τραγούδια σας όλα, έχουν πολύ “δυνατό” στίχο, ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;

Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας. Από το πιο απλό πράγμα μέχρι τον πιο μεγάλο προβληματισμό μας. Αυτό που θέλουμε και προσπαθούμε είναι όλα αυτά να τα παρουσιάζουμε μέσω μια στιχουργικής που να είναι ωραία αισθητικά, αλλά και να δημιουργεί ερεθίσματα για σκέψη.

 Έχετε κάποιες σημαντικές διακρίσεις στο βιογραφικό σας. Σας έχουν βοηθήσει στην μέχρι τώρα πορεία σας; Η δημοσιότητα είναι κάτι που σας «απασχολεί»;

Κάθε διάκριση και κάθε πράγμα που κάνουμε μας βοηθάει στην μετέπειτα πορεία μας. Μας απασχολεί και η δημοσιότητα και η επιτυχία, χωρίς όμως να είναι αυτά οι πρωταρχικοί στόχοι και τα βασικά κίνητρα για να είμαστε μαζί και να δουλεύουμε μαζί.

 Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Να συνεχίσουμε να παίζουμε ζωντανά όσο το δυνατόν περισσότερο και να προωθούμε τη δουλειά μας, να διοργανώσουμε το 2ο φεστιβάλ μας ( II MUSIC HIGHWAY FESTIVAL) , να αρχίσουμε τη δουλειά για τον επόμενο δίσκο μας.

Είναι οι “MR. HIGHWAY BAND” και είμαι σίγουρη ότι θα φτάσουν ψηλά…

Info: Γρηγόρης Ψαλτάκος: φωνή
Γιάννης Αφέντρας: κιθάρα
Θύμιος Σπηλιωτόπουλος: κιθάρα
Διονύσης Τσιούνης: μπάσο
Κώστας Καλπάκης: drums

Από τα αγαπημένα μου…

Πηγή: ThinkFree