Περιοδεία του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στ. Σαμοΐλη στη Λευκάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΜΟΪΛΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Την Τετάρτη κ Πέμπτη 14-15/11, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανος Σαμοΐλης με τοπικό κλιμάκιο της Συντονιστικής Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε τη Λευκάδα, με σκοπό την άμεση ενημέρωσή του για τα προβλήματα του τόπου.

Τα στοιχεία που κυριάρχησαν στις συναντήσεις του βουλευτή, ήταν τρία:

Πρώτον, η έντονη δυσαρέσκεια και επιφυλακτικότητα των φορέων – κατοίκων του νησιού, για τα εγκληματικά μέτρα που θεσπίζει η τρικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων.

Δεύτερον, η αγωνία για την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση και ο φόβος για τη δύσκολα αναστρέψιμη κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τρίτον, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των πολιτών, για τις προτάσεις και τις άμεσες εναλλακτικές λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ιδιαίτερης σπουδαιότητας, ήταν η παρουσία του Στέφανου Σαμοΐλη το πρωί της Τετάρτης, στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών φορέων, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας. Το ζήτημα της ωμής παρέμβασης – φασιστικής ψυχολογικής βίας της Χρυσής Αυγής και της ανοχής τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και των κκ Σάντα και Γαβαλά, θεωρήθηκε από τον κ. Σαμοΐλη, ως απαράδεκτη. Στην προσωπική συζήτηση με τον κ. Σάντα, τόνισε ότι, οι ενέργειές του, βρίσκονται ακριβώς στα όρια μεταξύ διοικητικής και ποινικής παραβατικότητας. Τον ενημέρωσε ότι, αν επαναληφθεί οποιαδήποτε ανάλογη αυθαίρετη πράξη συγκαλυμμένης ΕΔΕ, ειδικά κατά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κινηθεί αμέσως νομικά απέναντί του. Του ζήτησε τέλος, να σταματήσουν άμεσα οι συγκαλυμμένες διώξεις, διότι δεν υπάρχει κανένα κατηγορητήριο και δεν μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα, να εκφοβίζεται και να τρομοκρατείται από τα νεοναζιστικά στοιχεία του συστήματος.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντησή του, με το Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κ. Αραβανή, αφού πρώτα είχε διενεργηθεί αυτοψία στο χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων. Στην αυτοψία του βουλευτή, διαπιστώθηκαν τρεις εστίες φωτιάς στο χώρο, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι τα εκλυόμενα από την καύση τοξικά αέρια, εισπνέονται, από τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μαθητές των παρακείμενων σχολείων. Η προσωρινή λύση που επιλέγει ο Δήμος Λευκάδας, αυτή του συστήματος περιτύλιξης των απορριμμάτων με μεμβράνη, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ο κ. Σαμοΐλης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, θα μας οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση, τόσο του νερού όσο και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η οριστική επίλυση τέτοιων ζητημάτων, προϋποθέτει πάνω απ’ όλα, ανυπακοή στις μνημονιακές επιταγές των τελευταίων κυβερνήσεων.

Συναντήσεις επίσης, έγιναν με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Λευκάδας. Κοινή ομολογία, τόσο της κας Μ. Μεσσήνη όσο και του προσωπικού, ήταν ότι η υλικοτεχνική επάρκεια του Νοσοκομείου, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι ελλείψεις, σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία κάποιων Τμημάτων, όπως αυτό για παράδειγμα της Παιδιατρικής. Ο κ. Σαμοΐλης, με βάση την έως τώρα εξέλιξη των διαδικασιών έγερσης του καινούργιου Νοσοκομείου, έθεσε ανοιχτά την επιφύλαξή του, για το αν το έργο θα προλάβει να υλοποιηθεί μέσα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και δεν θα αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο χαμένο έργο.

Στην ίδια κατάσταση σχετικής απορρύθμισης, βρίσκεται και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το ένα από τα δυο Τμήματα, ήδη σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ αμφίβολη κρίνεται και η συνολική του λειτουργία. Το ΤΕΙ δεν έχει δικό του κτίριο, δεν έχει επαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές, δεν έχει επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, τα δε προβλήματα της σίτισης και της στέγασης, παραμένουν άλυτα. Στα πλαίσια λοιπόν της «αξιολόγησης» – κατά την επιχειρηματική ορολογία που εισάγουν οι νομοθέτες των ν. 4076 κ ν. 4009 – το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, θα κριθεί ως μη παραγωγικό, ως μη αποδοτικό και ως περιττό για την τοπική κοινωνία !

Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμη, ήταν και η συνάντηση του κ. Σαμοΐλη, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας, τον κ. Γ. Λιβιτσάνο. Σε κάθε περίπτωση, η ¨Ενωση δεν πρέπει να πέσει θύμα, του τελευταίου ισοπεδωτικού νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ο μόνος δρόμος ανάκαμψης της πρωτογενούς παραγωγής και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει υποχρεωτικά να περάσει, μέσα από ένα υγιές – όχι όπως το σημερινό – συνεταιριστικό κίνημα. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφής: όχι στον ευτελισμό της συνεταιριστικής οικονομίας, ναι στην αναδόμηση και την αναδιάρθρωσή του.

Η Λευκάδα, όπως και η Κέρκυρα, παρουσιάζει την εικόνα ενός νησιού, με σοβαρά προβλήματα, που δεν είναι μόνο απόρροια της πολιτικής του Δήμου ή της Περιφέρειας, αλλά απόρροια των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων. Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί, με κάθε τρόπο. Πρέπει να αρχίσουν να δρομολογούνται λύσεις, που δεν αποβλέπουν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος και το άμεσο ιδιωτικό συμφέρον. Δεν μπορεί αυτή, να είναι η μοίρα των Επτανήσων. Δεν αποτελεί όνειρό μας, ο εξευτελισμός του τόπου, από τον εγχώριο και διεθνή καπιταλισμό.

Το Γραφείο Τύπου