Τρεπεκλής: καμία υπηρεσιακή διαδικασία για απολύσεις από τους Δήμους

Μακροσκελή ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΕΔΙΝ, στην οποία καλεί τους Δημάρχους των Ιονίων να μην επιτρέψουν καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία για να προωθηθούν με συνοπτικές διαδικασίες απολύσεις προσωπικού των δήμων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ, Γιάννη Τρεπεκλή έχει ως εξής:
Με αφορμή τις ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων ύστερα από διαβούλευση, εξέδωσε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:
Οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων είναι υπέρ της διαφάνειας και ποτέ δεν αρνήθηκαν τον οποιοδήποτε έλεγχο. Αυτό όμως που αρνούνται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σήμερα, με το Μεσοπρόθεσμο και το νέο πακέτο μέτρων, η Αυτοδιοίκηση διαλύεται. Έξω από κάθε συνταγματική επιταγή, έξω από κάθε ηθική, η κεντρική Κυβέρνηση στέλνει την αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω, μετατρέποντάς την σε ένα απλό διαχειριστή. Και μάλιστα διαχειριστή της μιζέριας, της ανέχειας, της οικονομικής εξαθλίωσης. Οι νέες μειώσεις στους θεσμοθετημένους πόρους της Αυτοδιοίκησης αλλά και η οριζόντια μείωση του προσωπικού, στην οποία καλούνται να προχωρήσουν οι δήμοι, είναι μέτρα έξω από κάθε λογική. Μας υποχρεώνουν στην αναστολή λειτουργίας δράσεων με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που κλήθηκε να εφαρμόσει το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν αντιμετώπισε μόνο τις τεράστιες περικοπές των πόρων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την τραγική μείωση προσωπικού εξαιτίας της συνταξιοδότησης πολύ μεγάλου αριθμού τακτικών υπαλλήλων χωρίς αντικατάστασή τους και πάνω από το 60% υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι στους Δήμους είναι αυστηρά απαραίτητοι.
Και όλα τα παραπάνω τη στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος μέσα από τις δομές και τις δράσεις της, καθώς και για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη. Οι ενδεχόμενες όμως απολύσεις δημιουργούν μιαν εκρηκτική κατάσταση που διαλύει τις υπηρεσίες στους Δήμους, αποδιαρθρώνει τους οργανισμούς τους και ιδιαίτερα των κρίσιμων διοικητικών υπηρεσιών κοινωνικοπρονοιακών δομών και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει.
Για ακόμη μια φορά το Κράτος, προχωρά χωρίς σχέδιο και χωρίς προγραμματισμό, σε σπασμωδικές κινήσεις. Η τυφλή και οριζόντια διαθεσιμότητα υπαλλήλων μιας κατηγορίας είναι και άδικη και αναποτελεσματική. Η Κυβέρνηση είναι σε θέση να αξιολογήσει δομές και να μειώσει τη γραφειοκρατία, εξοικονομώντας πολύ περισσότερα, από ότι με την απόλυση μερικών χιλιάδων υπαλλήλων. Η αποψίλωση των υπηρεσιών μας από προσωπικό και η συνεχής μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το θεσμό σε οριστικό μαρασμό και απαξίωση.
Η συνεχιζόμενη μισθολογική και εργασιακή υποβάθμιση των υπαλλήλων των ΟΤΑ, επιφέρει αρνητικές επιδράσεις και στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και οδηγεί τους Δήμους σε ουσιαστική υποβάθμιση του ρόλου τους. Οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.
Σε ότι αφορά την καθιέρωση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων υπογραμμίζει ότι προκειμένου να μη οδηγηθούν οι δήμοι σε ολική κατάρρευση πρέπει αφενός να τους αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι με το νόμο του Καλλικράτη (Ν.3852/2010) πόροι και αφετέρου να τους αποδοθούν τα ποσά που προέρχονται από πόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών. Η δημιουργία του «Παρατηρητηρίου» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ. .
Ύστερα από τα παραπάνω , το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων ομόφωνα δηλώνει ότι «προτείνει στους δημάρχους να μην επιτρέψουν καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν με συνοπτικές διαδικασίες απολύσεις προσωπικού των δήμων, με τις οποίες το όργανο διαφωνεί κάθετα και καλεί όλους τους δήμους να λάβουν ομόφωνες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση ».

2012-11-15

(Πηγή: corfupress.gr)