Σύσταση Επιτροπής Αγώνα κατά των αυξήσεων των Δημοτικών τελών στην Λευκάδα

Σύσταση Επιτροπής Αγώνα κατά των αυξήσεων των Δημοτικών τελών και των επαπειλούμενων ιδιωτικοποιήσεων Δημοτικών υπηρεσιών στο Δήμο Λευκάδας

Πραγματοποιήθηκε χθες  βράδυ στην πόλη της Λευκάδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, η συγκέντρωση εργαζομένων, συνδικάτων και φορέων του νησιού μας, με σκοπό τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα και το συντονισμό της δράσης ενάντια στην πρόσφατη, μόνο με τους ψήφους της συμπολίτευσης, απόφαση της Δημοτικής Αρχής για τις υπέρογκες αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης, καθώς και ενάντια στις επαπειλούμενες ιδιωτικοποιήσεις Δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων εν γένει διαφόρων δημόσιων τομέων, που βρίσκονται σήμερα στην ημερήσια διάταξη της τρικομματικής κυβέρνησης κατ΄ εντολήν της τρόικα.

  • Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη Τοπικών και Δημοτικών Συμβουλίων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι (πάρεδροι) Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων φορέων, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, αρκετά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων διαφόρων φορέων που δεν έγινε κατορθωτό να συνεδριάσουν τα Δ.Σ. στο σύντομο χρονικό διάστημα για να πάρουν απόφαση και ως εκ τούτου αναφέρουμε μόνο την ιδιότητά τους στον φορέα, οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων «Όλοι για τη Λευκάδα» Κώστας Δρακονταειδής και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γεράσιμος Αραβανής καθώς και αρκετοί εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων παρίσταντο:
  • Δημοτικές Κοινότητες: Λογοθέτης Ποσειδώνας και Γαζής Διονύσιος από τη Δημοτική Κοινότητα Νυδριού
  • Τοπικές Κοινότητες: Μουζάκης Γιάννης, Νεοχώρι – Γράψας Γιάννης, Εξάνθεια – Ροντογιάννης Σπύρος, Τσουκαλάδες.
  • Πάρεδροι Τοπικών Κοινοτήτων: Θερμός Τάσος, Βαυκερή – Γράψας Γιάννης, Εξάνθεια – Καρύδης Φώτης, Καλαμίτσι – Θερμού Υπαπαντή, Εγκλουβή (οι πάρεδροι των Χαραδιατίκων Μήτσουρας Νίκος και του Δρυμώνα Φέτσης Αλέκος απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά δήλωσαν τηλεφωνικά τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή).
  • Εμπορικός Σύλλογος Νυδριού: Κονιδάρης Γιάννης, πρόεδρος – Κοκκίνης Χρήστος Γραμματέας
  • Σύλλογος Επαγγελματιών Αγ. Νικήτα: Κουκουλιώτης Σπύρος, μέλος Δ.Σ. (παρίσταντο επίσης η πρόεδρος και ο γραμματέας του συλλόγου, αλλά δεν υπάρχει απόφαση Δ.Σ.)
  • ΕΛΜΕ Λευκάδας: Κούρτης Φίλιππος, πρόεδρος
  • Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: τα μέλη της Διοίκησης Νίκος Σταματέλος, Τάκης Κτενάς, Μάκης Βερροιώτης
  • Ομοσπονδία ΕΒΕ: Δήλωσε συμμετοχή
  • Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΤΑΟΛ»: Δήλωσε συμμετοχή, απουσίαζε εκπρόσωπός της λόγω ταυτόχρονης συνεδρίασης του Δ.Σ.
  • Συνδικάτο Οικοδόμων: Βερροιώτης Μάκης
  • Ένωση Υδραυλικών: Γιώργος Σταματέλος
  • Επιτροπή Αγώνα ΤΕΙ: Κώστας Κατσούλας
  • Επιτροπή Ειρήνης: Ζαβιτσάνος Πέτρος

Το πλαίσιο δράσης που αποφασίστηκε και το οποίο οφείλει, όπως τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές, λαμβανομένου υπόψη και τις εμπειρίες από τις κινητοποιήσεις για την ΕΥΔΑΠ, να έχει διάρκεια και προοπτική είναι:

  1. Απόρριψη της απόφασης. Καμιά αύξηση δημοτικών τελών. Ελάφρυνση σε ομάδες του πληθυσμού όπως ΑΜΕΑ, άνεργοι, άποροι και μικροσυνταξιούχοι
  2. Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών (νερό, σκουπίδια, αποχέτευση κ.λπ.)
  3. Πληρωμή των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές που είναι απλήρωτοι. Να περάσουν άμεσα στους Δήμους με κρατική χρηματοδότηση.
  4. Κατάργηση των μνημονιακών νόμων που οδηγούν τους Δήμους σε οικονομική εξαθλίωση και το λαό σε επιπλέον αφαίμαξη και διαρκή υποβάθμιση της ζωής μας. Η Δημοτική αρχή να εναντιωθεί αυτή την πολιτική (να μην γίνεται το μακρύ χέρι της Τρόικα) και να σταθεί στο πλευρό του λαού.

Να σημειώσουμε ότι όπως ειπώθηκε, ο κατάλογος με τους φορείς που μπορούν να συμμετάσχουν είναι ανοικτός και ότι τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 και 6.30 μ.μ. θα γίνει εκ νέου συγκέντρωση των φορέων με σκοπό την εκλογή Γραμματείας και τον καθορισμό των δράσεων που θα ακολουθηθούν.

Οι Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, της ελάσσονος αντιπολίτευσης τουλάχιστον, έχουν αναλάβει να ενημερώσουν όσο γίνεται καλύτερα τον κόσμο για τις αυξήσεις και τα τεκταινόμενα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού όπως τονίστηκε πολλάκις στις διάφορες παρεμβάσεις οι αυξήσεις είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».

Να αναφέρουμε κλείνοντας ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους παρέμβηκαν στη συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νίκου Σταματέλου, κάνοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όχι μόνο ως προς τον τρόπο και τις μορφές δράσεις της Επιτροπής, αλλά τονίζοντας συνάμα και την αναγκαιότητα να υπάρχει σταθερός προσανατολισμός αυτή τη φορά και οι αγώνες να έχουν διάρκεια και προοπτική. Θα μακρηγορούσαμε αν στεκόμαστε στα όσα είπε ο κάθε ομιλητής, θα επικεντρωθούμε απλά σε δυο τρία ζητήματα που έτυχαν γενικότερης αποδοχής. Ότι δηλαδή:

  • είναι απαράδεκτο στις σημερινές συνθήκες που τα νοικοκυριά και οι μικροεπιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος της φορολογίας και των διάφορων χαρατσιών της κεντρικής εξουσίας να έρχεται πρόθυμη η Δημοτική αρχή, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, και να τα επιβαρύνει με νέα δυσβάσταχτα βάρη.
  • θα πρέπει να αντληθεί θετική πείρα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις πριν ενάμισι χρόνο του Λευκαδίτικου λαού κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που απέτρεψαν τότε την παραχώρησή του στην ΕΥΔΑΠ.
  • οι αυξήσεις είναι μόνο η αρχή, δεν πρόκειται για ανικανότητα της Δημοτικής αρχής να εισπράξει έσοδα, αλλά ότι υπάρχει περαιτέρω γενικότερος σχεδιασμός για ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.
  • αυτή τη φορά ο αγώνας κατά των αυξήσεων των Δημοτικών τελών και των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να έχει διάρκεια και προοπτική, να μην επικεντρωθεί μόνο στο πρόβλημα των αυξήσεων και στην απόρριψη της απόφασης της Δημοτικής αρχής.

(Πηγή: www.kolivas.de, με περισσότερες φωτό και βίντεο)