Δήμαρχος Λευκάδας κ.Κώστας Αραβανής: «Στα όρια οι Δήμοι. Δεν αξιοποιούνται τα προγράμματα»

Βίντεο

Στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες βρέθηκε αντιπροσωπεία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργου Σταυρακάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, προκειμένου να ενημερωθούν για βασικές διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις με Ευρωβουλευτές και στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Λευκάδας κ.Κώστας Αραβανής ο οποίος μιλώντας στο cityVoice.gr έκανε λόγο για ξεκάθαρη ευθύνη του κρατικού μηχανισμού στην αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε, υπογραμμίζοντας οτι υπάρχει άμεση ανάγκη για τον προγραμματισμό και την υλοποιηση προγραμμάτων και δράσεων για τα μικρά νησιά.

«Οι μηχανισμοί θα πρέπει να προωθήσουν πιο γρήγορες διαδιακασίες να καταπολεμηθούν τα όποια προβλήματα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.Χρήματα υπάρχουν και για τις  ιχθυκαλλιέργιες  καθώς και για τα σκουπίδια, έχουμε φτάσει στα όρια δεν είναι δυνατόν γραφειοκρατικές διαδικασίες να μπλοκάρουν την αξιοποίηση», ενώ πρόσθεσε ότι θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αποδοθούν τα πρόστιμα και να δημοπρατηθούν τα έργα. «Θα πρέπει να κοστολογηθεί το ελάχιστο δυνατό που απαιτείται για να λειτουργήσουν τα μικρά νησία στις ελάχιστες δυνατές υποδομές».

Ο κ.Αραβανής ανέφερε τέλος, πως ο Δήμος Λευκάδας, έκανε πρόταση προκειμένου να υπάρξει απευθείας σύνδεση Καλάμου και Καστού με την Λευκάδα, και μάλιστα με επιδότηση του Δήμου της τάξεως των 20-25χιλ ευρώ ετησίως, κάτι που όπως υπογράμμισε δυστυχώς κρίθηκε ως μη επιλέξιμη δαπάνη.

Πηγή: CityVoice