Μεγανησιώτικος… «χυμός λαδιού»!

Κάναμε χθες μια, προγραμματισμένη εδώ και καιρό, επίσκεψη στον ελαιοπαραγωγικό συνεταιρισμό στο Κατωμέρι. Τα βίντεο που ακολουθούν δείχνουν την γραμμή παραγωγής από την στιγμή που φτάνουν τα σακιά με τις ελιές στο εργοστάσιο, μέχρι την τελική ζύγιση του λαδιού. Χρέη ξεναγού μας, ανέλαβε ο διαχειριστής Γιώργος Πολίτης (Γάντζος) τον οποίο και ευχαριστούμε.

Περισσότερο ενδιαφέρον όμως κι από τα μηχανήματα είχαν κάποια από τα στοιχεία που μάθαμε, όπως το ότι εκτιμάται ότι μόνο για φέτος (μια σχετικά καλή χρονιά για την ελιά) θα μείνουν στο Μεγανήσι αμάζευτες ελιές που θα αντιστοιχούν σε 100 τόνους λάδι! Ένα απωλεσθέν εισόδημα της τάξης των 300.000 ευρώ για το νησί. Κρίμα. Είχαμε θέσει και παλιότερα τον προβληματισμό. Δεν θα άξιζε τον κόπο να στηθεί ένα συνεργείο 5-10 ατόμων (νέων ως επί το πλείστον) που να αναλάβει εργολαβικά κάτι τέτοιο;

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να τονιστεί (θα δείτε και το βίντεο) είναι η οικολογική σύσταση του τελικού προϊόντος, αφού εδώ και δεκαετίες στο Μεγανήσι δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα για τα ελαιόδεντρα, όπως αλλού. Η καλλιέργεια και η συγκομιδή ακολουθούν την παλιά παραδοσιακή μέθοδο. Γι’ αυτό και ο Γάντζος με περηφάνια μας έδειξε, όχι το Μεγανησιώτικο λάδι, αλλά τον Μεγανησιώτικο «χυμό λαδιού»!

Δείτε τα βίντεο: