12 Δεκεμβρίου 1940, η Ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει τη Λευκάδα

Από τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας.

 

Σαν σήμερα, στις 12 Δεκέμβρη 1940, η Λευκάδα βομβαρδίζεται από τους  Ιταλούς.

Η κα. Μάργαρη Φιλιππίτσα αναφέρει στην μεταπτυχιακή της εργασία (Πανεπιστήμιο Πατρών) «Η προπαγάνδα και η εκπαιδευτική πολιτική των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής στα Επτάνησα (1941-1943)»:

«… Αξίζει εδώ να αναφέρουμε και τους βομβαρδισμούς από την Ιταλική Αεροπορία κατά του άμαχου πληθυσμού των Επτανήσων, από τον Οκτώβριο 1940 ως τον Απρίλη 1941. Οι βομβαρδισμοί αυτοί γίνονταν αποκλειστικά την ημέρα και ανάγκαζαν τους κατοίκους των πόλεων να κρύβονται στην ύπαιθρο, ακόμα και στις σήραγγες των Ενετικών φρουρίων και επέστρεφαν το βράδυ στα σπίτια τους. Αποτέλεσμα αυτών των βομβαρδισμών ήταν ο θάνατος εκατοντάδων αθώων πολιτών. (….)»

Και συνεχίζει πιο κάτω:

«Την 1η Μαΐου κατελήφθη επίσης και η Λευκάδα. Στη Λευκάδα, την οποία οι Ιταλοί αποκαλούσαν Αγία Μαύρα, ένα σύνταγμα της μεραρχίας «Άκουι», με επικεφαλή τον συνταγματάρχη Σκόπα, ανέλαβε τη διοίκηση του νησιού, αποβιβαζόμενοι στο έρημο Κάστρο. Εκεί άφησαν ένα μικρό απόσπασμα και το μεγαλύτερο τμήμα έφτασε στην παραλία της πόλης. Η κατάληψη του νησιού ολοκληρώθηκε με μουσική υπόκρουση της μπάντας ενός λόχου Ιταλών, ενώ δυο Ανθυπολοχαγοί Ιταλοί κατέβασαν την Ελληνική Σημαία και ανέβασαν την Ιταλική, με το άκουσμα του Ιταλικού εθνικού ύμνου. Δίπλα στους Ιταλούς στέκονταν μόνο δυο Λευκαδίτες, που στη συνέχεια έγιναν και συνεργάτες τους. Στις 2/5/1941 ο Έμμα Σκόπα εξέδωσε προκήρυξη με την οποία γνωστοποιούσε την κατάληψη της νήσου «από τις Στρατιωτικές Δυνάμεις της Ιταλίας και ότι είναι υποκειμένη εις τους νόμους του πολέμου». Στην ίδια προκήρυξη επισημαίνεται ότι «όσοι εγκατέλειψαν τας κατοικίας των δύνανται να επανέλθουν ελευθέρως και να αναλάβουν τας συνήθεις εργασίας των. Εξασφαλίζεται απολύτως εις τους κατοίκους η ζωή, η περιουσία και η ελευθέρα ενάσκησις των θρησκευτικών των καθηκόντων».(….)

Στη συνέχεια ο Παρίνι επισκέφθηκε τη Λευκάδα όπου εγκατέστησε Πολιτικό Διοικητή τον Κάρολο Καστίλια. (….)».

(Πηγή: www.kolivas.de)