Αγιασμός Υδάτων στην Λευκάδα

Με ηλιοφάνεια, αλλά και τσουχτερό λόγω του αέρα κρύο, γιορτάστηκαν σήμερα τα Φώτα και η κατάδυση του Σταυρού στην πόλη της Λευκάδας. Παρουσία πλήθος κόσμου και των Αρχών του τόπου, μεταξύ άλλων των κ.κ. βουλευτή, δημάρχου, αντιπεριφερειάρχη και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου έγινε σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Λευκάδας, στο ύψος του Πόντε, ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Σταυρού.

Οκτώ ήταν τελικά τα άτομα που αψήφισαν το κρύο και βούτηξαν, μετά το τρίτο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», στα κρύα νερά του λιμανιού για να πιάσουν το Σταυρό. Χαρά στο κουράγιο τους!

Τηρήθηκε και φέτος, αν και σε λιγότερο βαθμό, το ιδιαίτερο έθιμο που επικρατεί στην πόλη της Λευκάδας, κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων, οι πιστοί να κρατούν στα χέρια τους δυο τρία πορτοκάλια δεμένα με σπάγκο, να τα βουτούν στη θάλασσα μετά την τρίτη κατάδυση του Σταυρού, και να τα παίρνουν μετά για το καλό στο σπίτι τους. Το έθιμο θεωρείται κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, όταν τελούνταν ακόμη η τελετή στο υδραγωγείο της πόλης, που βρισκόταν αρκετά κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής με εσπεριδοειδή – κυρίως πορτοκαλιές. Αυτοί, όπως λέγεται, για να πάει καλά η παραγωγή τους συνήθιζαν να ρίχνουν πορτοκάλια μέσα στο καθαγιασμένο νερό.

Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού των υδάτων, η λιτάνευση κατέληξε και πάλι, συνοδεία της Φιλαρμονικής που παιάνιζε καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας, στον μητροπολιτικό ναό της πόλης.

(Περισσότερες φωτό και βίντεο στην πηγή: www.kolivas.de)