Η συνέντευξη των Mr Highway Band στο ΒΗΜΑ

Mr. Highway Band: Από τον Βόλο στην Αθήνα… μέσω Τενεσί
~~~
Αιτία ήταν η συναυλία των Bon Jovi. Ο Γιάννης από τον Βόλο, μαζί με κάποιους φίλους, ηχογράφησε τραγούδια του και τα ανέβασε σε ένα μουσικό portal για τον διαγωνισμό του opening act του αμερικανικού συγκροτήματος στην Αθήνα. Στη δεκάδα μπήκαν, στη σκηνή του ΟΑΚΑ δεν ανέβηκαν όμως. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Από τότε η παρέα έδεσε, τα live δεν σταμάτησαν και οι Mr. Highway Band απ’ ό,τι φαίνεται ήρθαν στην ελληνική ροκ-μπλουζ σκηνή για να μείνουν. Το πρώτο τους άλμπουμ έχει τίτλο «Is that myself» και αρώματα από… Τενεσί. Δυνατό συγκρότημα, δεμένο, που όταν δεν δίνει συναυλία… παίζει μουσική και διασκεδάζει. Τους Mr. Highway Band αποτελούν οι Γιάννης Αφέντρας (βασικός τραγουδοποιός, κιθάρα, φυσαρμόνικα), Γρηγόρης Ψαλτάκος (φωνή), Θύμιος Σπηλιωτόπουλος (κιθάρα), Διονύσης Τσιούνης (μπάσο), Κώστας Καλπάκης (ντραμς) και ο ηχολήπτης Ανδρέας Κουλούρης.
~
Τραγουδάμε…
Για να εκφραζόμαστε, γιατί θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί έχουμε καλούς φίλους και ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.
~
Περιοδεύουμε…
Ο δρόμος έχει γέλιο, κούραση, αλλά σίγουρα πολλές εικόνες και πολλές εμπειρίες. Η καλή παρέα και αυτό που έχουμε ως μπάντα μηδενίζουν τις αποστάσεις και τα χιλιόμετρα.
~
Ο δίσκος που κυκλοφορούμε…
Είναι ένα χειροποίητο έργο. Το συνθέσαμε μόνοι μας, το ηχογραφήσαμε μόνοι μας, το artwork το κάναμε μόνοι μας, τη διανομή και την έκδοση μόνοι μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι ένα κοινό έργο ανθρώπων που βρέθηκαν μια συγκεκριμένη στιγμή και δημιούργησαν κάτι που θα τους συνοδεύει για πάντα. Πάμε για τον δεύτερο τώρα… Υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί καλοί μουσικοί και συγκροτήματα. Δύσκολα όμως βρίσκουν τον δρόμο προς κάποια αναγνώριση, γιατί η «επίσημη» ελληνική δισκογραφία έχει επιλέξει άλλη κατεύθυνση, κριτήρια και αξίες για τα προϊόντα που θέλει να παράγει. Είναι οι ίδιες αξίες που σε μεγαλύτερο βαθμό αποτελούν και το προωθούμενο lifestyle όλης της κοινωνίας – εφήμερη επιτυχία, λεφτά, μόδα κτλ. Μπορεί κάποιος να έρθει σε κάποια συναυλία μας και να το αγοράσει από εμάς κατευθείαν. Επίσης, υπάρχει το e-mail mrhighwayband@gmail.com, απ’ όπου μπορεί να το παραγγείλει και να του το στείλουμε, ενώ το CD μπορεί κάποιος να το προμηθευθεί από γνωστά μουσικά sites για παραγγελίες ή για download.
~
Είναι ωραίο συναίσθημα…
Το να επικοινωνείς με κόσμο μέσω της μουσικής σου και γενικά μέσω της τέχνης σου. Είναι αγνό, ειλικρινές και πολύ γεμάτο συναίσθημα. Ευχόμαστε να παραμείνει για πάντα έτσι, χωρίς να επηρεάσουν εξωτερικοί παράγοντες αυτή τη σχέση μπάντας – κόσμου. Ο «φαν» είναι πρώτα δέκτης και μέσω της κριτικής του γίνεται πομπός έκφρασης.
~
Η μουσική…
Είναι ο τρόπος έκφρασής μας και αυτό που μας έχει ενώσει ως παρέα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτήν. Τη θεωρούμε την πιο άμεση τέχνη, που μπορεί να επηρεάσει και να κινητοποιήσει τους ανθρώπους.
~
Ερωτευόμαστε…
Εύκολα, αλλά δύσκολα ξεχνάμε. Αφιερωνόμαστε ασυνείδητα και ολοκληρωτικά. Χωρίς έρωτα δεν υπάρχει δημιουργία. Χωρίς το συναίσθημα δεν υπάρχει η ολοκλήρωση.
~
Προβληματιζόμαστε…
Μονίμως για τα κοινά, για την υπάρχουσα κατάσταση. Η αντίδραση στην αδράνεια είναι ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά όποιου θέλει να αποκαλείται καλλιτέχνης. Είμαστε άνθρωποι με ευαισθησίες και κοντά στους κοινωνικούς αγώνες. Το ότι προσπαθούμε μέσα από τις κινήσεις μας και με τον τρόπο μας να προτείνουμε πράγματα είναι για εμάς μια πολιτική πράξη.
~
Προσπαθούμε…
Ομαδικά. Ενας από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Είμαστε μέρος ενός συνόλου που ονομάζεται CReatures, μιας ομάδας παιδιών με διάφορες καλλιτεχνικές ανησυχίες, που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν και να προτείνουν πράγματα. Και ως γκρουπ θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα στην ελληνική μουσική σκηνή. Προσπαθούμε να τα αλλάξουμε… Αν άκουγες ότι οι Mr. Highway Band θα το κάνουν αυτό μόνοι τους, θα έλεγες «αυτοί μού λένε βλακείες». Αλλά μιλάμε για άλλα 30 γκρουπ τα οποία έχουμε να σου προτείνουμε. Προσπάθεια ίσον αγώνας! Θα δανειστούμε τη φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει».
~
Αγανακτούμε…
Συχνά, αλλά έχοντας έναν σκοπό. Από μόνη της ως έννοια η αγανάκτηση δεν στέκει, θέλει έναν λόγο και μια λύση. Προϋποθέτει ότι έχεις αφήσει να περάσουν πολλά που σε ενοχλούν και δεν είναι απαραίτητο να έχεις πλήρη επίγνωσή τους. «Εύκολη» μορφή αντίδρασης…
~
Γυρίζουμε την πλάτη…
Σε ό,τι μας κάνει μικρότερους, σε ό,τι θέλει να μας υποτιμήσει, σε ό,τι θέλουν αυτοί για τον κόσμο τους. Γιατί η ζωή που εμείς θέλουμε και διεκδικούμε είναι άλλη από εκείνη που μας προτείνουν αυτοί.
~
Ονειρευόμαστε…
Πολλές φορές, επειδή κοιμόμαστε αργά και κουρασμένοι, δεν θυμόμαστε τα όνειρα που βλέπουμε τα βράδια. Προφανώς όμως, όπως όλοι οι νέοι άνθρωποι, έχουμε όνειρα για εμάς και τον κόσμο. Η σωστή λέξη είναι «στοχεύω». Βάζω στόχους και τους κυνηγώ.
~
Στην ερώτηση…
«Δεν είχατε κάτι καλύτερο να κάνετε από το να παίζετε μουσική;» απαντάμε: Προφανώς και έχουμε – και τα κάνουμε παράλληλα. Η μουσική απλά είναι ένας από τους τρόπους έκφρασής μας. Το μέσο αλλάζει κάθε φορά. Μπορεί να γράψουμε, να ζωγραφίσουμε, να μαλώσουμε μεταξύ μας, να συμμετάσχουμε σε κάτι άλλο που δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τη μουσική. Δεν πιστεύουμε ότι κάνουμε μόνο μουσική, προσπαθούμε μέσα από τις δράσεις μας και τον τρόπο ζωής μας να πορευόμαστε, να επηρεάζουμε και να επηρεαζόμαστε από άλλους.

Πηγή: ΒΗΜΑ