Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού Δήμου Μεγανησίου

 

Σε δύο χωριστές συνεδριάσεις (ο Προϋπολογισμός είναι μια αυτοτελής συνεδρίαση) το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα Δράσης και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2013. Το κλίμα των συνεδριάσεων ήταν ήπιο και αναπτύχθηκε ένας μάλλον δημιουργικός προβληματισμός, μακριά πάντως από τις έριδες, τις εντάσεις και τις αντεγκλήσεις προηγούμενων ετών. Και στα δύο συμβούλια η υπερψήφιση έγινε με 7 ψήφους υπέρ- 4 κατά- 1 λευκό (Απ.Ζαβιτσάνος), ενώ απουσίαζε ο κος Γ. Αργύρης λόγω επαγγελματικού κωλύματος. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά οι δημότες που το παρακολούθησαν ήταν λιγοστοί, κάτι που ανάγκασε τον Δήμαρχο και κάποιους συμβούλους να εκφράσουν την λύπη τους για το γεγονός.

Ας παρακολουθήσουμε μερικά αποσπάσματα από τα ΔΣ:

Καταρχήν ο Δήμαρχος κος Στ. Ζαβιτσάνος απάντησε σε κάποια ερωτήματα. Ένα από αυτά αφορούσε τα χρήματα του ΕΣΠΑ που ενδεχομένως να χαθούν από τα λιμάνια Ρόκας και Αθερινού. Εκεί διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα απώλειας χρημάτων, απλά τα έργα δεν είχαν παραληφθεί από τον αρμόδιο φορέα και η Περιφέρεια βιάστηκε να κλείσει τους φακέλους του 3ου ΚΠΣ, οπότε στον έλεγχο των έργων (10 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή τους) αναγκάστηκε ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια να αποκαταστήσουν κάποιες φυσιολογικές φθορές για να κλείσει η παραλαβή των έργων όπως ακριβώς προβλεπόταν, κάτι που έχει ολοκληρωθεί σαν διαδικασία. Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου-μπλόγκερ, (κι αφού ο Δήμαρχος παρακάλεσε να γράφονται αυτά ακριβώς που λέει, κι όχι αυτά που κάποιοι νομίζουν ότι λέει) για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, εξήγησε ότι η στάση της Δημοτικής Αρχής παραμένει αταλάντευτη ως προς τις θέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και συμπαρίσταται στον αγώνα της για τα περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα που δημιουργεί το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και κυρίως στην θέση ότι είναι τεράστιας σημασίας η συμμετοχή του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης στην λήψη αποφάσεων σε χωροταξικά θέματα (και όχι μόνο) που αφορούν στα διοικητικά του όρια. Εξήγησε επίσης για πολλοστή φορά ότι η μη χρηματική συμμετοχή του Δήμου μας στην προσφυγή στο ΣτΕ έχει να κάνει με την μη ύπαρξη ειδικού έννομου συμφέροντος του Δήμου μας, εφόσον οι χωροθετημένες περιοχές δεν ανήκουν στα διοικητικά μας όρια, άρα θα ήταν άσκοπη μια τέτοια προσφυγή (οι προσφυγές στο ΣτΕ είναι ατομικές) αφού θα ήταν άμεσα απορριπτέα, σύμφωνα και με τον νομικό σύμβουλο του Δήμου. Μάλιστα ο Δήμαρχος παρέδωσε και αντίτυπο στους δημ. συμβούλους της επιστολής που είχε αποστείλει ο ίδιος στην Συντονιστική Επιτροπή με το αυτό περιεχόμενο.

Σημαντικό κομμάτι της συνεδρίασης υπήρξε η ανάλυση του Τεχνικού Προγράμματος. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η κατάρτισή του έγινε κυρίως σύμφωνα με τις υποδείξεις των Τοπικών Συμβουλίων. Τα χρήματα που θα διατεθούν για Τεχνικό Πρόγραμμα αγγίζουν τα 700.000 ευρώ, κάτι που οφείλεται και στα 330.000 πλεόνασμα που μεταφέρει ο Δήμος από το 2012 (χρήματα που ουσιαστικά έφτασαν στα Ταμεία του Δήμου στο τέλος του Δεκέμβρη). Ειπώθηκε ότι πράγματι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και ζέουσες, ωστόσο έπρεπε να γίνει μια ιεράρχηση σε ένα νησί που η τουριστική του ανάπτυξη δεν του επιτρέπει να μην αντιμετωπίζει την εικόνα του και την καθημερινότητα του δημότη και του επισκέπτη.

Σημείο τριβής για την Αντιπολίτευση αποδείχθηκε η δέσμευση (από το Πρόγραμμά της ακόμα) της Δημοτικής Αρχής για το νέο Ελαιοτριβείο. Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι τα 130.000 που διατίθενται γι’ αυτόν τον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του κτηρίου (κέλυφος). Το ποιο θα είναι το συνεταιριστικό ή άλλο σχήμα όμως που θα αναλάβει την λειτουργία του διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση, σε κάθε περίπτωση όμως θα αποτελείται από συνεταιριστές και όχι με συμμετοχή του Δήμου. Το όφελος για τον Δήμο θα είναι η υφιστάμενη παραχώρηση των κτηρίων (εργοστασίων) όπου θα γίνει μια πλατεία (Σπαρτοχώρι) και ένα τουριστικό ελαιοτριβείο επίδειξης και προβολής προϊόντων (Κατωμέρι) αντίστοιχα, με την απομάκρυνση αυτών των δραστηριοτήτων εκτός οικισμών.

Παρ’ότι δεν υπήρξαν ισχυρές διαφωνίες ως προς την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος (μάλιστα ο σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κος Αποστόλης Ζαβιτσάνος δήλωσε ότι θεωρεί όλα αυτά τα έργα απαραίτητα για το νησί και ως εκ τούτου επιφυλάσσεται και ψηφίζει λευκό), ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κος Νίκος Πολίτης έγειρε θέμα αξιοπιστίας της Δημοτικής Αρχής, κυρίως -όπως δήλωσε- για τις επανειλημμένες τροποποιήσεις που πιστεύει ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα θα υποστεί στην πορεία. Ομοίως ο κος Κ. Αυγερινός κριτικάρισε την διάθεση κάποιων ποσών και άλλων στοιχείων του Τ.Π., καθώς δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της Αντιπολίτευσης θα ήταν διαφορετικές.

Πολιτική και ιδεολογική διαφωνία εξέφρασε και ο δημ. σύμβουλος κος Θανάσης Κονιδάρης, παρ’όλο που -όπως δήλωσε- σε αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα εντάσσονται σημαντικά έργα που έπρεπε κατά την γνώμη του να έχουν ενταχθεί στα δύο προηγούμενα χρόνια και επιπλέον εκχωρούνται σημαντικά ποσά με βάση αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, κάτι που ήταν πάγιο αίτημά του.

Από την συμπολίτευση τοποθετήθηκαν οι δημ. σύμβ. Τάκης Μάντζαρης και Παν.Κονιδάρης που τόνισαν από την μεριά τους ότι αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει απλά ορισμένα τεχνικά ζητήματα και προβλήματα καθημερινότητας ώστε ο Δήμος μας να στέκεται στα πόδια του σε καιρούς χαλεπούς, αλλά ότι σηματοδοτεί και μιαν αναπτυξιακή πρόταση, τόσο με την κατασκευή του νέου Ελαιοτιβείου, όσο και με το Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων, που ο Δήμος φιλοδοξεί να εμπνεύσει, αλλά και με την ολοκλήρωση των μελετών σημαντικών έργων υποδομής για το νησί. Ειπώθηκε ότι το Τ.Π. και ο Προϋπολογισμός, λόγω χρηστής διαχείρισης, οικονομίας και σωστού σχεδιασμού, δίνουν πνοή στην ανάπτυξη του Μεγανησίου και αντικαθιστούν την μιζέρια της εποχής μας με την ελπίδα.

Παράλληλα έγινε και η ανασύσταση των επιτροπών του Δήμου, η οποί δεν ήταν και τόσο …ανασύσταση, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρόσωπα από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση που τις στελεχώνουν παρέμειναν σχεδόν τα ίδια (με την αλλαγή του Προέδρου του ΔΣ κου Θωμά Φερεντίνου βέβαια, που δεν μπορεί από τον νόμο να συμμετέχει σε αυτές).

Η νέα σύσταση του Πολιτιστικού Κέντρου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Στάθης Ζαβιτσάνος

Αντιπρόεδρος: Έλλη Καββαδά

Μέλη (αιρετοί): Βησσαρία Πολίτη, Παναγιώτης Κονιδάρης, Νίκος Πολίτης, Κώστας Αυγερινός

Μέλη (δημότες): Βούλα Πολίτη (εκπρ. Συλλόγου Γονέων), Τάκης Κατωπόδης (εκπρ.Συλλόγου Επαγγελματιών), Ευφροσύνη Αυγερινού (εκπρ. Συλλόγου Γυναικών)

Βίντεο από την συνεδρίαση:

video 1

video 2

video 3

video 4

video 5

video 6

video 7

video 8

video 9

video 10

video 11