Επιστολή Συνδέσμου Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ” προς Δήμο Μεγανησίου για αναθεώρηση θέσης με τις Ιχθυοκαλλιέργειες

Προς Δήμο Μεγανησίου

Ύστερα από Ενημερωτικό Δελτίο που λάβαμε την 21/1/13 από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας, πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Μεγανησίου, παρότι είχε αρχικά δηλώσει συμμετοχή στις νομικές ενέργειες κατά του χωροταξικού, τελικώς, σύμφωνα με επιστολή του την 28/12/12, πήρε την απόφαση να μην συμμετέχει.

Σαν Σύλλογος έχουμε ήδη τοποθετηθεί δημόσια στο συγκεκριμένο θέμα, συνυπογράφοντας ως Σύνδεσμος, τη διακήρυξη κατά της ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών (Τετάρτη 23/11/11).

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες, ακόμα και αν δεν αφορούν άμεσα τα διοικητικά όρια του Μεγανησίου, θα έχουν βλαβερές συνέπειες για το νησί και τους κατοίκους του. Οι ιχθυοκαλλιέργειες, ακόμα και αν δεν τοποθετηθούν εντός των ορίων του Μεγανησίου, θα έχουν καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες και θα επηρεάσουν και τα δικά μας νερά, καθώς στη θάλασσα δεν υπάρχουν “σύνορα». Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στους αλιείς   του νησιού. Εξάλλου, δεν μπορούμε να παραμένουμε αμέτοχοι σε θέματα που θίγουν τους όμορους σε εμάς Δήμους.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε το Δήμο Μεγανησίου να επανεξετάσει τη θέση του, όσον αφορά στη συμμετοχή του στις νομικές ενέργειες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

~~~

Απάντηση Δήμαρχου Μεγανησίου κ.Στάθη Ζαβιτσάνου

Το 1989-90 και τα μετέπειτα χρόνια, ζήσαμε και αγωνιστήκαμε για τις Ιχθυοκαλλιέργειες. Τις πήγαμε … απέναντι. Παρόλα αυτά, δεν τις δαιμονοποιούμε …

            Στη περίπτωση που αναφέρεστε, το θέμα είναι πολύ ειδικό. Έχει να κάνει με προσφυγή στο ΣτΕ. Στην ίδια λογική, όλοι οι Δήμοι, που είναι ορεινοί ή παραθαλάσσιοι, έπρεπε να συμμετάσχουν… Εδώ έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένους Δήμους, που η χωροθέτηση καλύπτει τα διοικητικά τους όρια και κατά την άποψή τους θίγονται, άρα έχουν έννομο συμφέρον και κάνουν διοικητική προσφυγή.

            Σας επισυνάπτω την επιστολή που στείλαμε στην επιτροπή. Ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα ο κος Δημητριάδης θα έπρεπε να είναι περισσότερο … «κομψός». Το θέμα μπορεί να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αίτηση κάποιου στο Πρόεδρο.

Πηγή: Σύνδεσμος Μεγανησιωτών «Ο ΜΕΝΤΗΣ»