Το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις ακολουθούν τη διαδρομή του νερού !

Οι μαθητές του Γυμνασίου -Λυκείου Μεγανησίου στα πλαίσια της περιβαλοντικής τους εργασίας που αφορά στις δομές του νερού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στις πηγές του Αγίου Γεωργίου στο Λούρο Πρεβέζης.

Οι μαθητές σε αυτή τη φάση, είχαν την ευκαιρία να δούν και να κατανοήσουν από κοντά, πώς υδροδοτείται το Μεγανήσι  από την πηγή του Αη-Γιώργη και την γεώτρηση στο Κολώνι, στην Βαυκερή.

Στις πηγές συνάντησαν ομάδα Γεωλόγων και Αρχαιολόγων που βρέθηκαν εκεί μελετώντας την αποκατάσταση και συντήρηση του παλιού Ρωμαικού υδραγωγείου που έχει υποστεί σημαντικές φθορές.

Να σημειώσουμε ότι φτιάχτηκε από τους Ρωμαίους για να υδροδοτήσει την Νικόπολη πληθυσμού τότε 150 000 κατοίκων (κατά τις απόψεις νεώτερων αρχαιολόγων). Το εργο έχει μήκος 45-50 μέτρα και χτίζονταν για περίπου 30 χρόνια. Παραδόθηκε στο δεύτερο ήμισυ του 2ου αιώνα μ.χ.(150-200μ.χ.)

Η ομάδα των επιστημόνων ενημέρωσε τα παιδιά για τις πηγές του Λούρου οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες στην Ήπειρο εδώ και χιλιετίες.

Τους μαθητές  εκτός από τους καθηγητές συνόδευσε και ο Δήμαρχος Στάθης Ζαβιτσάνος που τους  ξενάγησε και τους εξήγησε την διδικασία κατά την οποία το νερό ξεκινάει και καταλήγει στο Μεγανήσι.

Στην επόμενη φάση οι μαθητές θα περιηγηθούν στο εσωτερικό δίκτυο του νησιού αποκτώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδρομής του νερού και να καταθέσουν έτσι μια ολοκληρωμένη εργασία στα πλαίσια της οποίας θα παρουσιαστούν κι άλλες δραστηριότητες που θα έχουν να κάνουν με τις δομές του νερού.