Κλείνει το ΤΕΙ Λευκάδας. Αντιδράσεις-δηλώσεις

Με την γνωστή ταχύτητα, μυστικοπάθεια αλλά και … μνημονιακή συνέπεια που μας έχουν συνηθίσει οι τελευταίες κυβερνήσεις, προχώρησαν όπως μάθαμε προσφάτως και στην απόφαση του κλεισίματος των ΤΕΙ Λευκάδος, κάτι που αναμφίβολα αποτελεί πλήγμα για το νησί, και κυρίως για την ζωή και την οικονομία της πόλης της Λευκάδας. Πολλές δηλώσεις έγιναν από φορείς για το θέμα και τις παρουσιάζουμε παρακάτω ώστε να σχηματίσετε εικόνα μόνοι σας.

Θοδ. Σολδάτος: ΤΕΙ γιατί σχεδιάστηκε η κατάργηση, τι μπορούμε να κάνουμε

04-02-2013

Τ.Ε.Ι. ΓΙΑΤΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Η πρόθεση κατάργησης των πέντε τμημάτων ΤΕΙ στα Ιόνια, αλλά και των 74 πανελληνίως, οφείλεται σύμφωνα με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», στη μη βιωσιμότητά τους, (σελ. 15), δηλαδή στην αναντιστοιχία προγραμμάτων με διδακτικό προσωπικό, στη χωρική διασπορά, στην ανορθολογική ανάπτυξη υποδομών, στα ελλιπή προγράμματα σπουδών κ.λ.π., (σελ. 2).

Υπάρχει λοιπόν ευθύνη σε όσους σχεδίαζαν επί χάρτου, σχολές χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι παραπάνω προϋποθέσεις. Κυβερνήσεις, Υπουργεία Παιδείας και βέβαια οι τότε τοπικοί πολιτικοί παράγοντες.

Το ΤΕΙ στη Λευκάδα, στεγάστηκε προσωρινά στο κτίριο του 4ου Δημοτικού. Πριν ακόμη εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις βιωσιμότητάς του, (όχι μόνο κτιριολογικές), αποφασίστηκε η ίδρυση 2ου τμήματος.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, αφού υπήρχαν μεν αποφάσεις αλλά δεν υπήρχαν υποδομές, ξεκίνησε το 2ο τμήμα κατά το τέλος της 1ης μου θητείας και στη συνέχεια αναζητήθηκε νέα προσωρινή στέγη.

Αυτό γιατί οι οικογένειες των παιδιών του 4ου Δημοτικού, ζήτησαν το σχολειό τους για να φύγουν από τα λυόμενα που τους είχαν στείλει οι …σημερινοί κατήγοροι.

Όποιοι λοιπόν βιάζονται να κατηγορήσουν, ας αναζητήσουν τις ευθύνες πρώτα στον εαυτό τους.

Το ενδεχόμενο ωστόσο να πετύχουμε οριστική λειτουργία τμήματος στη Λευκάδα, εξαρτάται τόσο από τη βιωσιμότητα της πρότασης που θα υποβάλλουμε, όσο και από τη διάθεση του Υπουργείου να την αποδεχθεί. Το παραγοντιλίκι περισσεύει…

Αναφέρομαι στη διάθεση του Υπουργείου, έχοντας υπόψη μου, τόσο τις δηλώσεις του περιφερειάρχη κ. Σ. Σπύρου, «Τα σχέδια του Υπουργείου ήταν επτασφράγιστο μυστικό, δεν γνωρίζαμε την εξέλιξη…», όσο και τις δηλώσεις του μέχρι πρότινος προέδρου του ΤΕΙ και πρώην Υπουργού, (μαζί με το σημερινό Υπουργό Παιδείας), κ. Ν. Μαραβέγια, «…και εγώ ως πρόεδρος παραπλανήθηκα!».

Είναι προφανές ότι ο αγώνας εκ μέρους μου δίνεται, τόσο σε συνεργασία με τους τοπικούς θεσμικούς εκπρόσωπους της Λευκάδας και των Ιονίων, όσο και κοινοβουλευτικά, δεδομένου ότι σύντομα το σχέδιο θα έλθει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την 1η συζήτηση.

Ξενoφών Βεργίνης: Η πορεία του ΤΕΙ Λευκάδας και το σημερινό αδιέξοδο

Σεβόμενος τους Λευκαδίτες και το σύνολο των αναγνωστών των ΜΜΕ, δεν θα ασχοληθώ άλλο με τα προσωπικά αδιέξοδα του κ. Σολδάτου.

Οφείλω όμως να τους δώσω μια συνοπτική πληροφόρηση για το ΤΕΙ Λευκάδας, προς χάριν της αλήθειας και λόγω των γεγονότων που σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πληροφορώ λοιπόν ότι: το Β Τμήμα ΤΕΙ ιδρύθηκε το 2006 και όχι το 2009.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), που συνήλθε στο Υπουργείο Παιδείας στις 20-6-2006, αποφάσισε ομοφώνως την ίδρυση του νέου Τμήματος ΤΕΙ Λευκάδας με τίτλο: «Τεχνολογία Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών».

Στη συνεδρίαση εκείνη του Ανωτάτου Συμβουλίου παραβρέθηκαν και στήριξαν με σοβαρά τεχνοοικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και πολιτικά επιχειρήματα, ο τότε Βουλευτής Ξενοφών Βεργίνης και ο τότε Νομάρχης κ. Χρήστος Λάζαρης.

Παρών ήταν και ο τότε Σύμβουλος-Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Θεοδόσης Στραγαλινός.

Μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2007 (που είχα και την ευθύνη του βουλευτή), είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ στο οικόπεδο των 10 στρεμμάτων δεξιά του Νεκροταφείου στο δρόμο της Απόλπαινας.

Η Διοικούσα Επιτροπή ανέθεσε τις μελέτες του νέου κτηρίου στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Σύμφωνα με το νόμο, ο ΟΣΚ πραγματοποίησε τις γεωτεχνικές μελέτες, γεωτρήσεις, κ.λ.π και συνέταξε προμελέτη. Σχετικές τεχνικές διορθώσεις έγιναν από τον ΣΧΟΠ – Πολεοδομία Λευκάδας και ο φάκελος από τον ΟΣΚ διαβιβάστηκε για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια για δημοπράτηση.

Σημειωτέον ότι η Διοικούσα Επιτροπή την ανέγερση του νέου κτιρίου είχε εντάξει στα προγράμματα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα).

Τι έγινε όμως μετά;;

1) Το Β τμήμα, δεν λειτούργησε, όπως είχε προγραμματιστεί, για το 2008. Γιατί οι αρμόδιοι πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες δεν φρόντισαν μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2007 να μπει στο Μηχανογραφικό με συνέπεια να χαθεί ένας χρόνος λειτουργίας.

Αυτό είχε ως συνέπεια το Β τμήμα να λειτουργήσει και ΟΧΙ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕI, όπως κάποιος υποστηρίζει από σύγχιση, το 2009.

2) Μετά το 2007, οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου δεν ολοκληρώθηκαν, με αποτέλεσμα το ΤΕΙ να συνεχίσει να λειτουργεί στο κτήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου.

Λίγο αργότερα, το 2009 και όλως παραδόξως, το ΤΕΙ ξεσπιτώθηκε και η Διοικούσα Επιτροπή αναγκάστηκε να προβεί σε δημόσιο διαγωνισμό για την ανεύρεση κτηρίου στέγασης. Ο πρώτος διαγωνισμός απέβη άγονος και στο δεύτερο διαγωνισμό εμφανίστηκε μόνο η Διοίκηση του ΚΤΕΛ Λευκάδας.

Η Διοικούσα Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με καταβολή ενοικίου 8.000 ευρώ το μήνα σε επιβάρυνση του Δημοσίου. Στο δημοτικό σχολείο παρέμειναν τα εργαστήρια του ΤΕΙ.

Σε ερώτηση δε του αρμόδιου Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρου προς τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες (βουλευτής, νομάρχης, δήμαρχος), αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας του νέου τμήματος, αυτοί απάντησαν εγγράφως καταφατικά.

Από τα παραπάνω προκύπτει ποιός ψεύδεται και ποιός λέει την αλήθεια και ποιός φταίει που δεν προχώρησε η δημοπράτηση των έργων του ΤΕΙ και η εγκατάστασή του στο οικόπεδο των 10 στρεμμάτων.

Η νέα Διοικούσα Επιτροπή ζήτησε από τον Δήμο την παραχώρηση του Κέντρου Νεότητας για μεταστέγαση του ΤΕΙ. Το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του.

Υποθέτω ότι αν το έργο θα είχε προχωρήσει, ούτε το Β τμήμα θα είχε σταματήσει να παίρνει φοιτητές, ούτε και λογικά στο σημερινό αδιέξοδο θα είχαμε φθάσει. Όμως, μέχρι τελευταία, οι αρμόδιοι φορείς μας πληροφορούσαν ότι όλα έβαιναν καλώς.

Τότε πως ξαφνικά πήγαν όλα άσχημα; Εδώ που καταλήξαμε, τυχαία δεν φθάσαμε, αφού στην διαδρομή πρόσωπα και γεγονότα, λάθη και παραλείψεις, φρέναραν την ανάπτυξη του ΤΕΙ Λευκάδας.

Αυτά για την ιστορία.

Σήμερα που το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» επιχειρεί την χωροταξική αναδιάρθρωση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, πρέπει όλοι να επιστρατεύσουμε τους εαυτούς μας και συντονισμένα να πείσουμε τους αρμοδίους με σοβαρά επιχειρήματα, ότι πρέπει το ΤΕΙ να συνεχίσει να λειτουργεί στη Λευκάδα. Τώρα δεν είναι ώρα για αναζήτηση ευθυνών. Σημασία έχει από εδώ και πέρα τι πρέπει να κάνουμε.

Προσωπικά, ήδη έχω ξεκινήσει σοβαρές συναντήσεις με τους αρμοδίους.

Τις προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχίσουμε όλοι ατομικά, συλλογικά και ως κοινωνία, στη διάρκεια της διαβούλευσης των 45 ημερών, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να μην σταματήσει η λειτουργία του ΤΕΙ που συμβάλλει πολλαπλώς στη ζωντάνια, το κύρος και στην ανάπτυξη του τόπου μας.

ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

Το Εργατικό Κέντρο για το κλείσιμο του ΤΕΙ

3

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι

Μέσα στα πλαίσια της μεγαλύτερης προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, το υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης, εξήγγειλε το σχέδιο «Αθηνά».

Στόχος είναι να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα.

Αυτό που προστάζει η ΕΕ είναι επιστημονικά αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι.

Μέσα στα ΤΕΙ που κλείνουν και μεταφέρονται αλλού είναι και το ΤΕΙ της Λευκάδας. Ένα ΤΕΙ που δεν στεγάζεται μόνιμα και πάει μια δω και μια εκεί, αλλού οι αίθουσες διδασκαλίας αλλού τα εργαστήρια αλλού η Διοίκηση. Ένα ΤΕΙ χωρίς μόνιμο διδακτικό προσωπικό και χωρίς φοιτητική εστία.

Την εποχή της διεκδίκησης θέσαμε το θέμα των προϋποθέσεων που απαιτούνταν για ένα ανώτατο ίδρυμα στην Λευκάδα, και δεν είναι σωστό να σπέρνουμε σε κάθε πόλη από ένα ανώτατο ίδρυμα. Πολλοί κυνικά ομολογούσαν ότι κάθε φοιτητής είναι ένα πεντοχίλιαρο την ημέρα (δεν είχαμε μπει ακόμα στην ευρωζώνη των «δυνατών οικονομιών») και μαζί με τους πολιτευτές έτρεχαν να φέρουν μια ώρα αρχύτερα το ΤΕΙ.

Για μας δεν είναι πελάτες οι φοιτητές και σπουδαστές και δεν συναινούσαμε σε έναν κερδοσκοπικό στόχο που ντύνονταν με φανφάρες του τύπου «η Λευκάδα των γραμμάτων και των τεχνών να μην έχει ένα ανώτατο ίδρυμα» και άλλα τέτοια φαιδρά, την ώρα που ο «Νόμος Αρσένη» αποδεκάτιζε τον μαθητόκοσμο τόσο στα Γυμνάσια μα πιο πολύ στο Λύκεια της Λευκάδας.

Δεν συναινούμε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το «Πανεπιστήμιο ΑΕ».

Καλούμε όλους να δώσουν την μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Θέλουμε ΤΕΙ με τις παραπάνω προϋποθέσεις που θα παρέχει γνώσεις και μόρφωση, ώστε οι απόφοιτοι του να απασχολούνται στο αντικείμενό τους και όχι να είναι άνεργοι, ή φθηνό εργατικό δυναμικό.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Λαϊκή συσπείρωση δήμου Λευκάδας

Ανακοίνωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο Αθηνά που αφορά στην ανασύνθεση της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, όπως τη θέλει και την απαιτεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο και η εξουσία του και φυσικά η Ε.Ε. και η τρόικα.

Αυτή η τριτοβάθμια εκπαίδευση καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τους πόθους της νεολαίας για μόρφωση και δουλειά. Δεν γίνεται με κριτήρια αναβάθμισής της, αλλά ισοπέδωσης των δικαιωμάτων και των αναγκών της νεολαίας και του λαού.

Μεταξύ των 12 πόλεων στις οποίες καταργούνται οι σχολές που λειτουργούσαν είναι και η Λευκάδα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη.

Ανεξάρτητα από ενδοιασμούς και αντιρρήσεις που υπήρχαν και υπάρχουν και που και εμείς διατυπώσαμε για τον τρόπο που δημιουργούνταν ανώτερες και ανώτατες σχολές και τα κριτήρια που ίσχυαν γι΄ αυτό, υπό το καθεστώς τεράστιας υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα αν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις σκόρπισαν σχολές σε 63 πόλεις της χώρας χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία τους να πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να μιλάμε για συγκέντρωση και παραμονή νέων παιδιών και όχι για πανεπιστημιακά ιδρύματα, η σημερινή εξέλιξη για τη Λευκάδα είναι αρνητική.

Ο λαός της Λευκάδας πρέπει να διεκδικήσει την παραμονή του ΤΕΙ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις πραγματικού τριτοβάθμιου ιδρύματος που παρέχει γνώσεις και μόρφωση και καταρτίζει τους σπουδαστές του, ώστε οι απόφοιτοι του να απασχολούνται στο αντικείμενό τους και όχι να είναι άνεργοι, ή φθηνό εργατικό δυναμικό.

Και κάτι τελευταίο. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι ο τρόπος που προσπάθησαν να διατηρήσουν στη Λευκάδα το Τ.Ε.Ι. η δημοτική αρχή και άλλοι παράγοντες, υποχωρώντας στα πάντα απέναντι στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, παραχωρώντας δωρεάν για δεκαετίες κτίριο και συμφωνώντας ουσιαστικά στην υποβάθμιση του αντί να διεκδικήσουν το δικαίωμα της Λευκάδας για μια σχολή με όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ήταν εντελώς ατελέσφορος.

Δεν έφταιγαν και δεν φταίνε τα μειωμένα οικονομικά του κράτους, ούτε τα φούμαρα που μας πουλούσαν διάφοροι που δήλωναν λευκαδολάτρες για να προωθήσουν τους σκοπούς τους. Φταίει η πολιτική που εφαρμόζεται, την οποία υπερασπίζουν με νύχια και με δόντια και τα τρία κόμματα της κυβέρνησης και οι τοπικές εκφράσεις και οι παράγοντες τους.

Η οποία βελτίωση, η όποια θετική εξέλιξη για το ΤΕΙ και κάθε άλλο μικρό και μεγάλο πρόβλημα του λαού της Λευκάδας περνάει μέσα από την ήττα της πολιτικής αυτής και των φορέων της. Η πολιτική αυτή δεν μπορεί να δώσει τίποτα στο λαό και τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες που την προωθούν επίσης.

Γεράσιμος Αραβανής
Σπύρος Βλάχος

 

Δήλωση του Κ. Δρακονταειδή,
για το κλείσιμο του ΤΕΙ Λευκάδας

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση του ΤΕΙ Λευκάδας (και όχι μόνο), δεν είναι ‘κεραυνός εν αιθρία’. Αντίθετα, είναι μια απολύτως «φυσιολογική» εξέλιξη, με δεδομένη την πολιτική «της συγκυβέρνησης των προθύμων». Οι άνθρωποι, είναι συνεπέστατοι με την πολιτική τους.

Είναι μια πολιτική που ξεδιπλώνεται βήμα-βήμα, στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου και η οποία αδιαφορεί για τις συνέπειες στην κοινωνία και την πατρίδα μας.

Το πρόβλημά τους είναι οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι. Το πρόβλημα τους είναι να βγει το πρόγραμμά τους, όπως το έχει σχεδιάσει η Τρόικα Εξωτερικού και το εκτελεί η Τρόικα Εσωτερικού.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη σε ότι αφορά την κατάργηση του ΤΕΙ Λευκάδας, είναι μια αρνητική εξέλιξη.

Θέλουμε όμως, για άλλη μια φορά, να ξεκαθαρίσουμε, ως Δημοτική Κίνηση, ΤΙ διεκδικούμε και ΤΙ υπερασπιζόμαστε.

Εμείς υπερασπιζόμαστε την ανάγκη πρώτα από όλα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Μιας Παιδείας στην βάση ενός συγκεκριμένου εθνικού σχεδίου αναβάθμισής της, με την δημιουργία υποδομών, με έμφαση στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες, κ.λπ..

Σε αυτά τα πλαίσια στηρίζουμε την παραμονή του ΤΕΙ Λευκάδας, που δεν φτάνει όμως απλά να παραμείνει, αλλά να αναβαθμιστεί, όπως συνολικά και η Παιδεία μας.

Εμείς θέλουμε το ΤΕΙ στη Λευκάδα, πρωτίστως για την κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του νομού μας και δευτερευόντως για τα όποια άλλα οφέλη.

Αρκετοί από αυτούς που άρχισαν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, μέσω ενός χαρτοπολέμου ανακοινώσεων, (πολιτικοί, πολιτευτές, τοπικοί παράγοντες, κ.λπ.), ήταν οι ίδιοι που υπερασπίζονταν, διαχρονικά, την πολιτική των κυβερνήσεων που εκφράζονταν με την λογική «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο», για τους δικούς τους κομματικούς – ψηφοθηρικούς λόγους. Ουδέποτε στην πράξη ενδιαφέρθηκαν, για την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας. Ούτε τώρα ενδιαφέρονται πραγματικά.

Οι πολίτες της Λευκάδας πρέπει να αντιληφθούν ότι η μάχη για τη διατήρηση, ενός επί της ουσίας αναβαθμισμένου ΤΕΙ, μπορεί να είναι νικηφόρα μόνο εάν ανατραπούν οι πολιτικές των μνημονίων.

Πιστεύουμε ότι η κοινωνία της Λευκάδας, με βάση την συσσωρευμένη πια εμπειρία ετών, κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες της Παιδείας στον τόπο μας, και θα τις διεκδικήσει.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

  1. Προς τον νυν και τους τέως κ. κ. βουλευτές, πολιτευτές, τοπικούς παράγοντες κ.α..
    Αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα κύριοι. Σεις ψηφίσατε ή στηρίξατε και στηρίζετε τα μνημόνια. Γιατί τώρα κάνετε τους ανήξερους;
  2. Προς την (παραιτημένη) Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων.
    Σεις κύριοι ανεχθήκατε τον περασμένο Μάιο το κλείσιμο των τριών τμημάτων του ΤΕΙ  Ιονίων και την απαγόρευση της εισόδου σπουδαστών για το τρέχον ακαδημαϊκό  έτος.
    Σεις επίσης ανεχθήκατε την υπουργό Παιδείας να δηλώνει προκλητικά, απαντώντας στις δίκαιες αντιδράσεις των τοπικών φορέων «…ότι κλείνει προσωρινά τα  τμήματα αυτά, για να τα αναβαθμίσει αργότερα(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)»
    Όχι άλλα δάκρυα λοιπόν.
    Αν θέλετε να προσφέρετε, αντισταθείτε συνολικά σ’ αυτήν τη λαίλαπα.

Ηλίας Μπεριάτος: Στον απόηχο του σχεδίου «Αθηνά» – Πρόταση για ΑΕΙ-ΤΕΙ ΠΙΝ

Ηλίας Μπεριάτος
Καθηγητής χωροταξίας
Επικεφαλής του συνδυασμού ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Στον απόηχο του Σχεδίου Αθηνά
Μερικές σκέψεις και Μια πρόταση για τα Ιόνια Νησιά

Το σχέδιο Αθηνά για την ανώτατη παιδεία είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των πρόσφατων αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων – και αναδιαρθρώσεων (διάβαζε καταργήσεων και συγχωνεύσεων) των δομών του δημόσιου τομέα για χάρη μιας αμφίβολης οικονομίας πόρων και διασφάλισης βιωσιμότητας. (βέβαια αναδιαρθρώσεις χρειαζόμαστε, αλλά σωστές!)

Αρχίσαμε με τις υπερβολικές και ανιστόρητες συνενώσεις των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ (Αργοστόλι – Ληξούρι κ.α. ένας δήμος!..) όπου ελάχιστοι αντέδρασαν τότε στον τόπο μας για ευνόητους λόγους. Το σήριαλ συνεχίστηκε με τις άσκοπες και ανορθολογικές συγχωνεύσεις των φορέων διαχείρισης εθνικών πάρκων και άλλων Προστατευόμενων Περιοχών όπου ειδικά στα νησιά μας ο φορέας του Εθνικού Δρυμού Αίνου συγχωνεύθηκε με το φορέα του Χελμού …κοντά στην Κορινθία (!) αντί να συγχωνευθεί με τον γειτονικό του θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου ΜΕΣΑ στην περιφέρεια (ανοησία ή σκοπιμότητα;). Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση της συνοχής της ΠΙΝ (τότε η Περιφερειακή αρχή δεν ..έκλεισε τα γραφεία, το θεώρησε μικρό ζήτημα, αλλά από τα μικρά αρχίζουν όλα…).

Το τρίτο επεισόδιο με το ΤΕΙ – ΙΝ, με τον τρόπο που έγινε, τραυματίζοντας πάλι τη συνοχή της ΠΙΝ, αποδεικνύει τη δραματική έλλειψη επιτελικής σκέψης και στρατηγικού σχεδιασμού.

Δυστυχώς δεν έχουμε τώρα την πολυτέλεια για τα γνωστά αναθέματα και μοιρολόγια. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Ας κατατεθούν σύντομα οι όποιες προτάσεις υπάρχουν, ώστε οι έχοντες την εξουσία (βουλευτές, περιφερειάρχης αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι) να αναπτύξουν μια συνεργική και στοχευμένη δράση η οποία θα φέρει αποτελέσματα (ας μην ξεχνάμε ότι στα σχέδια αυτά σχεδόν πάντα υποβόσκει μια γκεμπελική τακτική).

Από τη δική μου σκοπιά καταθέτω αμέσως παρακάτω μια πρώτη ιδέα και ας αξιολογηθεί από τους τοπικούς και κεντρικούς ιθύνοντες που έχουν και την ευθύνη των αποφάσεων και κυρίως από την ΠΙΝ.

1. Ο στόχος μας είναι πάντα η μεγίστη δυνατή ολοκλήρωση όλων των δομών μέσα στην περιφέρεια για την διασφάλιση της οντότητας και ανάπτυξης της.

2. Στην ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα στην ΠΙΝ, βασική επιδίωξη μας, που τεκμηριώνεται στα σημερινά δεδομένα, πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συστήματος Ενιαίου Ομόσπονδου (ο όρος είναι στη επικαιρότητα) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ-ΤΕΙ) το οποίο θα έχει δύο κέντρα- πόλους.

Έναν πόλο ανθρωπιστικών σπουδών στην Κέρκυρα που έχει ήδη αναπτυχθεί και προχωρεί και

Ένα πόλο τεχνολογίας – καινοτομίας και ερευνητικής αριστείας (που έχει ‘πέραση’ διεθνώς) με έδρα την Κεφαλονιά και με τα ανάλογα τμήματα σε Ζάκυνθο και Λευκάδα.

(Η ομοσπονδοποίηση δεν γίνεται αναγκαστικά μόνο με πανεπιστήμια ή μόνο με ΤΕΙ μπορεί να γίνει και με τα δυο, είναι θέμα νομοθετικής πρόβλεψης)

3. Το προτεινόμενο ομόσπονδο σχήμα σημαίνει ενιαία διοίκηση αλλά και εκπαιδευτική αυτονομία για κάθε πόλο και κυρίως έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι εκπαιδευτικά και οικονομικά βιώσιμο από το σημερινό. Επομένως η παραπάνω πρόταση χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον για ένα μελλοντικό παν-ιόνιο πανεπιστημιακό ίδρυμα συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα και είναι άμεσα εφαρμόσιμη για τους εξής λόγους:

α) Η επέκταση του Ιονίου πανεπιστημίου σήμερα στα άλλα νησιά, καίτοι ευκταία είναι δύσκολη και όχι άμεση υπόθεση γιατί εκτός από τις αναγκαίες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις είναι πολιτικά η λιγότερο πιθανή, διότι είναι αυτή ακριβώς που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για το Υπουργείο (το οποίο όταν καταργεί πανεπιστήμια καθώς και διάσπαρτα τμήματα τους σε όλη τη χώρα, πως θα κάνει εξαίρεση δημιουργώντας νέα;)

β) Η ύπαρξη των υλικών εγκαταστάσεων που παραμένουν στα τρία νησιά μαζί με τα δύο τμήματα στην Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, τα οποία παράλογα ή σκόπιμα υπήχθησαν σε Ίδρυμα ΕΚΤΟΣ περιφέρειας (παρά την αρχή που έθεσε το ίδιο το υπουργείο για ένα ΤΕΙ σε κάθε περιφέρεια!) είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να στηριχθεί μια πειστική πρόταση στο υπουργείο: ένα ΤΕΙ όχι εντελώς ανεξάρτητο όπως μέχρι σήμερα, αλλά ως μέρος (αυτόνομος πόλος) του ενιαίου ομόσπονδου ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Πράγμα που αργότερα αφήνει ευνοϊκές προοπτικές εξέλιξης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. (Πολλοί ξεχνούν ότι και το ΤΕΙ ξεκίνησε στην αρχή ως παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου και στη συνέχεια με πολλούς κόπους και με Κεφαλλονίτες υπουργούς παιδείας έφθασε εκεί που είναι σήμερα). Σημειώνω με νόημα ότι για το υπουργείο, το κάθε ομόσπονδο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, υπολογίζεται ως ένα… παρόλο που τα συστατικά του μέρη είναι περισσότερα και αυτόνομα με δικές τους συγκλήτους, πρυτάνεις κλπ.

γ) Η δημιουργία του πόλου τεχνολογίας-καινοτομίας προϋποθέτει μια νέα θεματική επικέντρωση των εκπαιδευτικών μονάδων (τμημάτων ) και άρα πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί δεόντως η πρόταση των καθηγητών της Διοικούσας επιτροπής (για τα 4 τμήματα) η οποία καταρτίστηκε φυσικά με άλλα δεδομένα και δεν έχει την κατάλληλη θεματική συνεκτικότητα που απαιτεί ο προτεινόμενος πόλος. Διότι κάνει ένα συμμάζεμα και μια λογική ομαδοποίηση των υπαρχόντων γνωστικών αντικειμένων ενώ χρειάζεται ένας πιο ριζικός επανασχεδιασμός των τμημάτων του πόλου Κεφαλονιάς και των άλλων δύο νησιών σε σχέση και με τα ΝΕΑ διαμορφούμενα πανελλαδικώς δεδομένα (ακαδημαϊκά και οικονομικά). Επίσης να εξεταστεί αν και πως μπορούν να ενταχθούν υφιστάμενες δομές όπως π.χ. ο «Εύδοξος» κ.α. Το ζήτημα είναι να έχουμε στο νέο κοινωνικό περιβάλλον ένα ίδρυμα που να διαθέτει υψηλές εκπαιδευτικές και ερευνητικές προδιαγραφές και να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες της περιοχής και της χώρας. Όχι κουτσουρεμένα και αντι-εκπαιδευτικά πράγματα. Αλλιώς καλύτερα να μην έχουμε τίποτα!

Συμπερασματικά, δεν θέλουμε απομονωμένα τμήματα ΤΕΙ που αποτελούν μέρος ενός άλλου Ιδρύματος που βρίσκεται σε ΑΛΛΗ περιφέρεια αλλά ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα που είναι πόλος ενός βιώσιμου συστήματος ΑΕΙ-ΤΕΙ ΜΕΣΑ στην ΠΙΝ! Θέλουμε έξυπνες και απλές -όχι απλουστευτικές- λύσεις. Υπάρχει λοιπόν σημαντική διαφορά από την πρόταση του υπουργείου αλλά και από τη σημερινή κατάσταση αφού υλοποιείται με ιδανικό τρόπο το ζητούμενο της προσφάτως επιδιωχθείσης συνεργασίας πού άργησε να ξεκινήσει… (υπενθυμίζω ότι στο Π. Συμβούλιο των Παξών πριν δύο περίπου χρόνια, με αφορμή την κρίση πάλι του ΤΕΙ, είχα προτείνει τη συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων με πρωτοβουλία της Περιφέρειας η οποία έφτιαξε μια επιτροπή που δεν λειτούργησε..)

Αυτή η πρόταση, αν υιοθετηθεί από τους φορείς, κυρίως από την ΠΙΝ και διεκδικηθεί σοβαρά μπορεί να γίνει αποδεκτή ευκολότερα από το υπουργείο γιατί είναι μια υποχώρηση που μπορεί να κάνει αφού δεν απέχει από τα δικά του πλαίσια ενώ από την πλευρά της ΠΙΝ ενισχύεται η συνοχή και η αναβάθμιση και ολοκλήρωση του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα στα Ιόνια Νησιά με ελπιδοφόρες μελλοντικές προοπτικές κάτι που σημαίνει σαφώς θετική εξέλιξη και μια ευκαιρία στην κρίση.

Τέλος και το υπουργείο από τη δική του πλευρά πρέπει να καταλάβει ότι δεν λύνει τα προβλήματα με συνεχή υποβάθμιση της περιφέρειας που οδηγούν στην συγκεντροποίηση. Διότι όπως διεθνώς αναγνωρίζεται, στη σημερινή λεγόμενη ‘κοινωνία της γνώσης’ η παιδεία και η επιστήμη είναι βασικά στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει μια μακρόπνοη και οραματική πολιτική οικοδόμησης -όχι θνησιγενών μονάδων- αλλά ισχυρών περιφερειακών πόλων εκπαίδευσης και έρευνας που θα στηρίξουν τον παραγωγικό και πολιτιστικό ιστό κάθε περιοχής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Σχετικά με την αναφερθείσα «ομοσπονδοποίηση», μια άυλη υποδομή χωρίς κόστος, υπενθυμίζω ότι από την προεκλογική περίοδο αποτελούσε για όλους ένα ζητούμενο για την βελτίωση της συνοχής της ΠΙΝ. Αυτή η υπόθεση παρά την θεωρητική αποδοχή της δεν εφαρμόστηκε ενώ υπάρχουν τόσοι ομοειδείς επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς!. Μόνο οι σύλλογοι των οδοντογιατρών των νησιών έκαναν πανιόνια ομοσπονδία… Άρα η ενίσχυση της ΠΙΝ περνά ΚΑΙ από τα δικά μας χέρια (αυτοδιοίκησης και κοινωνίας των πολιτών) και δυστυχώς δεν έχουμε κάνει αυτά που μπορούμε. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τα πάντα από ένα κράτος – πατερούλη. Το κράτος θα δώσει αυτά που πρέπει και μπορεί, όχι όλα. Είναι ευκαιρία λοιπόν να ενισχύσουμε την συνοχή με δεσμούς και θεσμούς όπως το ομόσπονδο σχήμα της ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης να εκμεταλλευτούμε και να αναπτύξουμε και άλλες δομές σε κάθε τομέα, που θα καταστήσουν την ΠΙΝ πόλο έλξης και για τους επιστήμονες της ομογένειας η οποία πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά. Αυτή η ‘εκ των έσω’ και ‘εκ των κάτω’ διαδικασία είναι η πραγματική ανάπτυξη που έφτιαξε τις ιστορικές περιφέρειες από τις οποίες δημιουργήθηκαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη – και η Ελλάδα.

 

Πρόσκληση από Δήμο Λευκάδας για παρουσία σε Δημοτικό συμβούλιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σύμφωνα με το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας, το ΤΕΙ Λευκάδας καταργείται. Το δημοτικό συμβούλιο συγκαλείται σε κατεπείγουσα συνεδρίαση την Δευτέρα 4-2-2013 και ώρα 14:30μ.μ. για να συζητήσει τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος.

Καλείσθε να παρευρεθείτε στη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Από το Δήμο Λευκάδας

 

Κλείνει η ΠΙΝ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΤΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλείνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΤΕΙ

Το κλείσιμο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποφάσισε ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, με τη σύμφωνη γνώμη των Αντιπεριφερειαρχών.

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, τον ρωτά:

Α. Με ποια λογική και κριτήρια αποφασίσατε το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Β. Γιατί αγνοήσατε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για την οποία άμεσα και εγγράφως είχατε ενημερωθεί, μέσω της οποίας σας εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους το ΤΕΙ Ι.Ν. όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του αλλά και να αναβαθμιστεί.

Γ. Γιατί παραπλανήσατε τη Δ.Ε. του Ιδρύματος, όταν το Δεκέμβριο του 2012 είχατε, κατά τη διάρκεια συνάντησής σας, υποσχεθεί ότι το ΤΕΙ δεν θα κλείσει!

Δ. Τέλος, γιατί δε λάβατε υπόψη τη θέση του Περιφερειάρχη αλλά και των Πρυτανικών Αρχών του Ι.Π. όσο και της Δ.Ε. του ΤΕΙ, για συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα στην κατεύθυνση κοινών δράσεων, για ενδυνάμωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων μας, καθώς και για μελλοντική σύμπραξη σε κοινές ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις.

 

Δήλωση Περιφερειάρχη

Η απόφαση για το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ελήφθη με προχειρότητα, είναι αντιπαραγωγική για τα Ιόνια Νησιά, πλήττει τη συνοχή της Περιφέρειας που εξασφαλιζόταν και μέσω της Εκπαίδευσης, αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν εφαρμόζονται νησιωτικές πολιτικές και παραπέρα οι πολιτικές που εφαρμόζονται στοχεύουν στην αποδυνάμωση και διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

 

ΑΝ.Α.Σ.Α: Διάλυση ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ!

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΕΡΩΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ»!

Σήμερα, με την ανακοίνωση από του υπουργό της τρικομματικής κυβέρνησης διαλύεται το ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Κλείνουν τα δυο τμήματα στο Αργοστόλι, τα δυο στην Λευκάδα, το ένα στην Ζάκυνθο και το ένα στο Ληξούρι.

Από τα οκτώ τμήματα παραμένουν δύο τα οποία εντάσονται στο υπό ίδρυση ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων!

Η εξέλιξη αυτή ,πέραν των άλλων, είναι μία ακόμη συνειδητή πράξη για την κατάργηση και της ίδιας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σε ανακοίνωση μας τον Ιούνιο του 2011 τονίζαμε μεταξύ άλλων ,απευθυνόμενοι στον Περιφερειάρχη ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ : «Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υποβαθμίζεται συνεχώς και απροκάλυπτα»

Τον περασμένο Μάιο ,όταν η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας προχώρησαν στο πρώτο βήμα για το κλείσιμο των τριών τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων απαγορεύοντας την είσοδο σπουδαστών για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, η υπουργός απαντώντας στις δίκαιες αντιδράσεις των τοπικών φορέων είχε ισχυρισθεί προκλητικά «..οτι κλείνει προσωρινά τα τμήματα αυτά, για να τα αναβαθμίσει αργότερα(!)»

Η ΑΝ.Α.Σ.Α είχε αντιδράσει και τότε έντονα, κατήγγειλε την στάση και τα λεγόμενα της υπουργού και άσκησε δριμεία κριτική σε σας γιατί ως Περιφερειάρχης Ιονίων είχατε αποδεχθεί τα τετελεσμένα χωρίς αντίδραση.

• Είναι μεγάλη η ευθύνη του περιφερειάρχη γιατί παρά τις επανειλημμένες αιτιάσεις της ΑΝ.Α.Σ.Α αλλά και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης του ΠΣ, ουδέν έπραξε για την προστασία του ΤΕΙ, παρά μόνο συναντήσεις δημοσίων σχέσεων που άλλωστε του απέφεραν και …εμφανίσεις στην κρατική τηλεόραση.

•Είναι μεγάλη η ευθύνη της Δ.Ε του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ γιατί καλλιέργησε με συνεχείς δηλώσεις της τον εφησυχασμό στους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.

•Είναι μεγάλη η ευθύνη των δημοτικών αρχών , που διαχρονικά και με μικρές εξαιρέσεις αδιαφόρησαν για την δημιουργία συνθηκών προστασίας των τμημάτων του ΤΕΙ σε κάθε πόλη.

Για την ΑΝ.Α.Σ.Α , η ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων αποτελούσε μία ιστορική υποχρέωση επανόρθωσης του ελληνικού κράτους σε μιά περιοχή που η τέχνη η επιστήμη και ο πολιτισμός δέχθηκαν την αδιαφορία και την κακοποίηση της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Σήμερα, τώρα το πιο σημαντικό όμως και απαραίτητο είναι να αντιληφθεί ο λαός των τριών νησιών Κεφαλονιάς, Λευκάδας ,Ζακύνθου αλλά και όλης της Ιόνιας Περιφέρειας ότι η μάχη για την διατήρηση του ΤΕΙ είναι μάχη για την μείωση των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας , είναι μάχη για την κοινωνική και πνευματική εξέλιξη της περιοχής , είναι όμως και μάχη πολιτική απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και της «φιλελευθεροποίησης» της Παιδείας στην Ελλάδα, είναι μάχη για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α καλεί σε δράση τους πολίτες και την νεολαία των νησιών μας , με στόχο την διατήρηση και αναβάθμιση του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.

Περιφερειάρχης και δήμαρχοι που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση , πρέπει να διαλέξουν:

Η θα καταγγείλουν την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης και θα απαιτήσουν την ανάκληση του σχεδίου για το ΤΕΙ

Η θα πρέπει να παραιτηθούν σαν πολιτικά ανίκανοι και επικίνδυνοι για τα τοπικά συμφέροντα.

 

(Πηγή: www.kolivas.de)