Οριστικοποιήθηκε η απόφαση για τον ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγανησίου.

Οριστικικοποιήθηκε η απόφαση των αγροτικών συνεταιρισμών Σπαρτοχωρίου και Κατωμερίου να ενοποιηθούν σε έναν ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγανησίου.

Το παραπάνω συμπέρασμα, προέκυψε  από την συζήτηση που έγινε την Κυριακή 3/2 το απόγευμα στην αίθουσα πολιτισμού, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των δύο συνεταιρισμών και πολλοί άλλοι συνεταιριστές και μη. Η συζήτηση έγινε παρουσία του Δημάρχου κου Στάθη Ζαβιτσάνου και του Προέδρου του ΤΑΟΛ κου Γεράσιμου Λιβιτσάνου.

Ο κος Λιβιτσάνος υποσχέθηκε την υποστήριξη των διαδικασιών. Επίσης υποστήριξε ότι με το νέο νομικό πλαίσιο, η ενοποίηση είναι μονόδρομος. Επισήμανε ότι αν κάποιος συνεταιρισμός δεν έχει θετικό ισολογισμό τα τελευταία τρία χρόνια, διαλύεται και εκκαθαρίζεται αυτόματα, με την περιουσία του να πηγαίνει στον όμορο συνεταιρισμό.

Ο κος Δήμαρχος επανέλαβε την δέσμευση του Δήμου να υποστηρίξει το συνολικό εγχείρημα, προκειμένου να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο, το οποίο θα υποστηρίζει το βασικό μας προϊόν, που είναι το λάδι. Υπενθύμισε όμως την ανάγκη ενοποίησης και το άνοιγμα των συνεταιρισμών σε νέους συνεταιριστές.

Στη συζήτηση παρενέβησαν αρκετοί από τους παραβρισκόμενους και δόθηκαν διευκρινήσεις σε αρκετά ζητήματα. Η συζήτηση κατέληξε στα παρακάτω:

    1. Σε ανακοίνωση που θα ακολουθήσει άμεσα από τα διοικητικά συμβούλια των συνεταιρισμών θα καλούνται όσοι το επιθυμούν μέχρι τέλος Φλεβάρη να καταθέσουν αίτηση στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς, πληρώνοντας την συνεταιριστική τους ημερίδα, που σήμερα είναι 150 ευρώ, προκειμένου να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού, αρκεί να  διαθέτουν κάποια αγροτική εκμετάλλευση,

 

Αγροτική εκμετάλλευση σημαίνει να έχουν στο όνομά τους ή να τους έχουν παραχωρήσει την εκμετάλλευση κάποιων ελαιοδέντρων ή να έχουν, χωρίς να είναι αποκλειστική,  κάποια άλλη απασχόληση, κρασί, μελίσσια κ.λ.π.

2.      Ξεκινούν παράλληλα όλες οι γραφειοκρατικές  διαδικασίες, με την υποστήριξη της ένωσης, ώστε μετά το τέλος Φλεβάρη,  να έρθει για τελική έγκριση στις Γενικές Συνελεύσεις των συνεταιρισμών, το  νέο καταστατικό του υπό ίδρυση ενιαίου συνεταιρισμού.

3.      Τέλος η διαδικασία προβλέπει εκλογές και ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και εποπτικού.