Φρούδες οι ελπίδες για το ΤΕΙ…

IMG_1825-205x120

Φρούδες οι ελπίδες για το ΤΕΙ…

Το Υπουργείο παραμένει στον αρχικό του σχεδιασμό για κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων!

*της Μυρσίνης Τσίγκου – Δημοσιογράφος

Έκπληξη προκάλεσε, πριν από περίπου ένα μήνα, η ανακοίνωση του “Σχεδίου Αθηνά”, που προέβλεπε λουκέτο για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Έκπληξη προκαλούν, όμως, και οι σημερινές προθέσεις του Υπουργείου, αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος παραμένει στον αρχικό του σχεδιασμό για το Τεχνολογικό Ίδρυμα των Επτανήσων. Και όλα αυτά, παρά τις έντονες προσπάθειες, όλο αυτό τον καιρό, τοπικών πολιτικών και μη παραγόντων για την επίτευξη του αντίθετου, δηλαδή την παραμονή του ΤΕΙ και τις σχετικές διαβεβαιώσεις για μια θετική εξέλιξη του θέματος.

Να θυμίσουμε ότι το “Σχέδιο Αθηνά”, κατά τον αρχικό σχεδιασμό, σήμαινε κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με τα τμήματα της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου να συγχωνεύονται στο Μεσολόγγι, ενώ τα δύο τμήματα της Λευκάδας να συγχωνεύονται από το ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα. Παρέμεναν μόνο ένα τμήμα στο Ληξούρι και ένα στη Ζάκυνθο, τα οποία, όμως θα εντάσσονταν πλέον στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων.

Αναλυτικότερα για τη Λευκάδα, το Τμήμα ΕΠΔΟ (Εφαρμογών στην Πληροφορική και την Οικονομία) απορροφόταν από το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα) που μετονομάζόταν σε Μηχανικών Πληροφορικής – Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα. Επιπλέον, το Τμήμα ΤΠΤ (Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) απορροφόταν από το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα) που μετονομαζόταν σε Μηχανικών Πληροφορικής – Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα.

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες μας, ισχύουν και σήμερα! Τι κι αν ο Υπουργός φάνηκε θετικός προς τις προτάσεις των φορέων του Ιονίου, τι κι αν οι ιθύνοντες ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για να αποφευχθεί το… μοιραίο; Τι κι αν όλοι διαβεβαίωναν ότι το ΤΕΙ παραμένει, όπως και το τμήμα της Λευκάδας; Ενδεικτικά, παραθέτουμε πρόσφατες δηλώσεις στα “Ν.τ.Λ”, του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια: “Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό “Σχέδιο” και ότι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα παραμείνει με πέντε τμήματα, αυτόνομο και ανεξάρτητο”. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως για το τμήμα της Λευκάδας, το πιθανότερο σενάριο με βάση το Υπουργείο, ήταν αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου, με επικρατέστερο αυτό της Διατροφής και Διαιτολογίας.

Φρούδες, φαίνεται όμως, να ήταν οι ελπίδες, τόσο των φοιτητών όσο και των τοπικών κοινωνιών των Ιονίων, μετά τα εξαιρετικά δυσάρεστα αποψινά νέα για το μέλλον του ΤΕΙ. Πλέον, μένει μόνο να δούμε τι πρόκειται να γίνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που συνεδριάζει την Τετάρτη, για τα τελικά αποτελέσματα. Αν και όπως φαίνεται, το μέλλον του ΤΕΙ είναι ήδη προδιαγεγραμμένο…

Πηγή: www.nealefkadas.gr