Δήλωση Ασκούνη για το «Παρατηρητήριο των ΟΤΑ»

ΑΣΚΟΥΝΗΣ

Δήλωση προέδρου ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη σχετικά με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ»

Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η ΚΕΔΕ είναι σταθερά προσηλωμένη στην εμπέδωση της διαφάνειας και της νομιμότητας στους Δήμους. Αυτό όμως που αρνείται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» έχοντας ως προφανή στόχο την επιτροπεία των Δήμων, εξυπηρετώντας επικοινωνιακές και άλλες σκοπιμότητες και όχι την πρόθεση παροχής βοήθειας και επίλυσης των προβλημάτων των Δήμων.

Ίσως η Κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι για περαιτέρω μείωση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, όταν ο ίδιος ο υπουργός είχε δημοσίως δηλώσει ότι οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση το 2013 είναι σε οριακό σημείο.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η δημιουργία του «Παρατηρητηρίου» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του».