Ηλιας Ζαβιτσάνος…ο Μεγανησιώτης που << έβαλε τα γυαλιά >>στους ξένους επιστήμονες!

Μετά την μεγάλη επιτυχία του Αλέκου στο χώρο του αθλητισμού, το Μεγανήσι έρχεται ξανά να καμαρώσει για μια ακόμη διάκριση στο χώρο της επιστήμης αυτή τη φορά.

Ο λόγος για τον Ηλία Ζαβιτσάνο νεαρό ερευνητή επιστήμονα που ξεχωρίζει στο χώρο της ηλεκτρονικής επιστήμης.

Ξεφυλλίζοντας τυχαία ένα παλιότερο τεύχος  του περιοδικού << Επίκαιρα >> υποσυνείδητα άρχισα να διαβάζω ένα άρθρο με τίτλο <<Τεχνητή νοημοσύνη >>πιστεύοντας ότι αυτό που με τράβηξε στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν   μια παραγράφος που έλεγε …εντόπισαν το συναίσθημα πίσω από τις λέξεις… Αργότερα διαπύστωσα ότι για άλλο λόγο ενστικτωδώς ίσως, άρχισα να ξεφυλλίζω το περιοδικό.

Το άρθρο μιλούσε για μια διαδικτυακή εφαρμογή την Gov.Insight, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα τριών Ελλήνων παρακαλώ επιστημόνων μέσω του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΦΕ << Δημόκριτος >>.

Η έκπληξη που με περίμενε ήταν μεγάλη καθώς διαβάζοντας τα ονόματα των επιστημόνων ανακαλύπτω ότι ο ένας  είναι Μεγανησιώτης από το Σπαρτοχώρι και φέρει τον τίτλο του Δόκτωρα μόλις στα 32 του χρόνια. Η ομάδα αποτελούνταν από τους  δρ Γιώργο Παλιούρα, δρ Ηλία Ζαβιτσάνο και δρ Γιώργο Γιαννακόπουλο.

Μετά από την έρευνά μου, την έκπληξη ακολούθησαν κι άλλα συναισθήματα μέσα σε αυτά και η συγκίνησή μου γιατί προσωπικά γνωρίζω τον Ηλία από παιδί. Ήξερα λοιπόν το ήθος του χαρακτήρα του, την άψογη συμπεριφορά του και την αγάπη του στους υπολογιστές…αυτό που δεν γνώριζα ήταν τις ικανότητές του και φυσικά την επιτυχία  και τις διακρίσεις του σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Για όσους γνωρίζουν τον Ηλία ακούγεται λογικό αφού ο ίδιος δεν φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του πόσο μάλλον να προβάλει τον εαυτό του…το αντίθετο θα έλεγα …

Eτσι ένοιωσα την υποχρέωση να μεταφέρω την επιτυχία του μέσα από το ΜΤ θεωρώντας ότι είναι ακόμα μια  τρανή απόδειξη ότι το Μεγανήσι βγάζει παιδιά με σπουδαία ταλέντα που ξεχωρίζουν σε όλους τους χώρους σημειώνοντας πολύ μεγάλες επιτυχίες.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα…

Ο Ηλίας Ζαβιτσάνος  είναι  ο γιός του δικού μας Νίκου Ζαβιτσάνου του ηλεκτρολόγου (Λιάτζα ) και της Ελένης .

Είναι 32 χρονών και ετοιμάζεται να παντρευτεί με την επίσης Μεγανησιώτισσα Ματίνα Πολίτη.

Λατρεύει τους υπολογιστές και απέκτησε το πρώτο του κομπιούτερ σε ηλικία 8 χρονών, αξιοποιώντας τα πραγματικά οφέλη του μηχανήματος και του διαδικτύου κάνοντας το χόμπυ του επιστήμη.

Ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα αλλά δεν χάνει  ευκαιρία να επισκέπτεται το Μεγανήσι  όλο το χρόνο.

Οι σπουδές του ….

Αποφοίτησε το 2005 από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την παρούσα χρονική περίοδο εργάζεται στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» στα πλαίσια του έργου OntoSum εκπονώντας τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την Αυτόματη Μάθηση Οντολογιών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με μεθόδους μηχανικής μάθησης για κατασκευή οντολογιών, πιθανοτικά θεματικά μοντέλα και πολυπρακτορικά συστήματα.

Στην συνέχεια γίνεται εξωτερικός συνεργάτης του<< Δημόκριτου>> και συμμετέχει σε πολλές διαλέξεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό σαν κύριος ομιλητής. Ο χώρος του διαδυκτίου και οι εφαρμογές του μεταφέρονται από το δρ. Ηλία σε πολλά συνέδρεια με πολύ σημαντικό ακροατήριο.

 

67

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζοντας να εργάζεται για τον <<Δημόκριτο>> σαν εξωτερικός συνεργάτης  επιλέγεται από τον υπεύθυνο της ομάδας Δρ. Γιώργο Παλιούρα μαζί με τον Γιώργο Γιαννακόπουλο  για να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή που αφορούσε στην δημιουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Η ομάδα κατάφερε μέσα σε μόλις ένα μήνα να κάνει αυτό που ξένοι επιστήμονες δεν κατάφεραν αν και προσπάθησαν αρκετά.

Η ιδέα της εφαρμογής είχε καταγραφεί από το 2010 αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να υλοποιηθεί από κανέναν.

Γνωρίζοντας κάποιος από υπολογιστές θα καταλάβει την σπουδαιότητα της εφαρμογής και την σημαντικότητα του επιτεύγματος των παιδιών.

.…Η εφαρμογή θεωρείται άλμα που ενδυναμώνει τη φωνή των πολιτών….έβαλε τάξη στη Δημόσια Διοίκηση και έλυσε τα χέρια των δημοσίων υπαλλήλων δίνοντας νέα διάσταση στην ανοιχτή διαβούλευση….

Το δημοσίευμα του περιοδικού << Επίκαιρα >> Πατήστε πάνω στην εικόνα και μεγαλώστε όσο χρειαστεί για να διαβάσετε.

de123

 

per2

Περισσότερα για την εφαρμογή στο gov.insigh

Ο Ηλίας διατηρεί  ταυτόχρονα γραφείο δικό του  στο κένρο της Αθήνας το Datalive και θα τον βρείτε εδώ: http://www.datalive.gr/  και στη σελίδα του  face book https://www.facebook.com/Datalive

fylladio3

 

karta2

Μπορεί το Μεγανήσι να έχει μικρό πληθυσμό αλλά αυτοί που ξεχωρίζουν είναι πολλοί  κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά σχεδόν.

Ο Ηλίας είναι ακόμα ένα παράδειγμα που το επιβεβαιώνει…

Λίγοι αλλά σπουδαίοι οι Μεγανησιώτες συνεχίζουν να κάνουν περήφανο τον τόπο τους και στην περίπτωση του Ηλία και την Ελλάδα. Και στις δύσκολες αυτές εποχές όπου τα πάντα έχουν καταρρεύσει και η ελπίδα για τους νέους έχει χαθεί, έχουμε απόλυτη ανάγκη τέτοιες επιτυχίες.

Μπράβο Ηλία , μπράβο παιδιά….

Μύνημα  λοιπόν προς τους νέους, σε αυτούς που συνεχίζουν να ελπίζουν να δουλεύουν και να προσπαθούν…