Στιγμές…Μάρτη !

Να κι Μάρτης-γδάρτης και δικαίως αφού επαληθεύτηκαν τα μερομήνια που τον ήθελαν κρύο και βροχερό.

Τρία μπαταρισμένα φεγγάρια το προέβλεψαν…

Μήνας καρναβαλιού και εθνικής εορτής ο τρίτος στη σειρά ήρθε και έφυγε με στιγμές έντασης κεφιού αγωνίας αλλά και χαλάρωσης με δυο συνεχόμενα τριήμερα.

Πιάνοντας από την αρχή τα συμβάντα καταγράφουμε τρία απανωτά ατυχήματα μέσα σε δύο μόνο εικοσιτετράωρα.

Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος ήταν η αιτία που προκάλεσε το πρώτο ατύχημα σε μοτοσικλετιστή που βρέθηκε μέτρα μακριά από τη πορεία του, ευτυχώς σώος με λίγους μώλωπες στο πρόσωπο. Σώα και η επόμενη οδηγός που προκειμένου να αποφύγει όχημα που έκανε όπισθεν έριξε το αυτοκίνητο  σε χωράφι αποφεύγοντας τα χειρότερα προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές στο αμάξι και…στο φράχτη.

Υλικές ήταν και οι ζημιές από το επόμενο περιστατικό λίγες μόνο ώρες μετά .

Ο νεαρός οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και προσέκρουσε σε << διερχόμενη >> στροφή . Την επομένη  ο ίδιος είπε να δοκιμάσει και με μηχανάκι την αντοχή μιας άλλης στροφής και σημάδεψε και εκείνη.

Ευτυχώς ο μικρός δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά και το ίδιο κιόλας βράδυ πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε άλλο θύμα που είχε υποστεί ατύχημα από σύγκρουση με …Βύνη και λυκίσκο.

Στη συνέχεια υπήρξαν μικρά  κρυφά τρακαρίσματα με μια λιθιά στο Σπαρτοχώρι, ένα πιλερ στα Σπήλια και μια  καγκελόφραξη στο Βαθύ. Ενοχοι δε βρέθηκαν και τα συμβάντα αποκαλήφθηκαν την επομένη από τα …παρατημένα και κατεστραμένα…θύματα.

Ανάδρομος ο Ερμής, και γιόμιση του φεγγαριού μαζί κι εκτός από τα τροχαία έβγαλαν και τη θάλασσα στην ξηρά για ακόμα μια φορά φέτος.


Κι εκεί προκλήθηκε το επόμενο ατύχημα .

Διερχόμενο όχημα πάτησε…ζωντανό  ψάρι που μόλις είχε βγάλει η θάλασσα μαζί με τα φύκια και τα σκουπίδια.

Ο έκπληκτος οδηγός που προς στιγμή νόμιζε ότι οδηγούσε βάρκα, δεν πίστευε αυτό που συνέβη.  Αργότερα βέβαια αποδείχτηκε ότι ήταν σημάδι…τύχης.

Επιτυχίες ξανά μέτρησε το Μεγανήσι μέσα από την επιβράβευση δύο μαθητών.

Με χαρά πληροφορηθήκαμε για την υποτροφία του Αλέξη Γκομέζ που αρίστευσε στην σχολή του . Ο Αλέξης σπουδάζει ΦΠΨ στην Αθήνα και απέδειξε ότι η προσπάθεια επιβραβεύεται και ο στόχος επιτυγχάνεται με δουλειά και θέληση.

Από την άλλη Η Ελένη Ροντογιάννη Μεγανησιώτισσα από την πλευρά της μητέρας (είναι κόρη της Ιωάννας Γαζή) παίρνοντας μέρος στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό για την ημερίδα euroscola 2013 κατέκτησε την πρώτη θέση στον νομό Λευκάδας και την τέταρτη σε επίπεδο περιφέρειας με βαθμολογία 91,20 στα 100.

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στην έκθεση με θέμα «το έλλειμα εκδημοκρατισμού στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο».

24 μόνο μαθητές επιλέχθησαν από όλη την Ελλάδα και θα συμμετέχουν σε ημερίδα στο Στρασβούργο στις 19 Απρίλη για 5 μέρες.

Στην Αφρική τώρα μια άλλη Μεγανησιώτισσα η Κατερίνα Κατωπόδη από το Βαθύ, γνωρίζει δόξες και κερδίζει έδαφος καθημερινά στο χώρο της δημοσιογραφίας με δικές της εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Katy Katopodis 2

Πάντα τέτοια παιδιά….

Και λάου λάου φτάνουμε στο προαποκριάτικο κλίμα με την Τσικνοπέμπτη να σκορπάει την παραδοσιακή τσίκνα. Όσοι προτίμησαν να τσικνίσουν σε σπίτια μεταξύ βροχής και αέρα _πάλι απαγορευτικό είχαμε- πέρασαν ήσυχα οικογενειακά η φιλικά την ημέρα.

IMG_3030

Όσοι προτίμησαν Γάντζο τσίκνισαν χορεύοντας όπως ο Γάντζος ξέρει…

Κι ο καιρός συνεχίζει  να μας ταλαιπωρεί.

Σε πείσμα του όμως εμείς ακάθεκτοι συνεχίζουμε στο εορταστικό κλίμα και συμμετέχουμε στο παιδικό καρναβάλι που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Λευκάδας.

Κερδίζοντας τις εντυπώσεις όπως συνήθως άλλωστε, τα Μεγανησσιωτάκια έδωσαν δυναμικό παρών με τη συμμετοχή του.Οι μικροί μας ψαράδες και το άρμα τους ζωντάνεψαν την αγορά της Λευκάδας μια Κυριακή πριν αυτή της Αποκριάς.

Και η επόμενη βδομάδα μας βρήκε στο ρυθμό της ετοιμασίας για το τριήμερο και την δική μας καρναβαλική παρέλαση.

Οι μαθητές υποδέχτηκαν το τριήμερο με μικρά παρτάκια μασκε στο σχολείο και συνέχισαν με πρόβες χορού σάμπας και παραδοσιακού.

Με την ετοιμασία του άρματος και πάντα με κακό καιρό φτάσαμε στην Παρασκευή και στο χορό του Πολιτιστικού. Με το αναμενόμενο κέφι κύλησε η βραδιά που παρόλο τις αντίξοες συνθήκες έκλεισε επιτυχώς.

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος εκείνο το βράδυ ο άσχημος καιρός, η οικονομική κρίση και τα άσχημα φετινά συμβάντα, φάνηκε ότι ενίσχυσαν περισσότερο την ανάγκη των ανθρώπων για κάτι χαρούμενο.

Παρόλο τη μικρή συμμετοχή ο λιγοστός κόσμος που επισκέφθηκε φέτος το Μεγανήσι  είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και καρναβάλι.

Το γκρουπ των μικρών μας ψαράδων με αμείωτο κέφι ζωντάνεψαν το νησί και παρέλασαν στα χωριά μας. Εκεί μας έκανε το χατίρι ο παλιόκαιρος κι έκανε ένα μικρό διάλειμμα ηλιοφάνειας. Ήλιος με δόντια όμως…

Κι αφού χόρεψαν ψαρεύοντας με την τράτα μας την κουρελού ξαμολήθηκαν μαζί με τον κόσμο στο κυνήγι του αλανιάρη όπου κι εκεί αποδείχτηκαν νικητές.

Οι μικροί Άγγελος και Κωνσταντίνος αποδείχτηκαν γρηγορότεροι από τους μεγάλους και συνέλαβαν τα πρώτα φτερωτά θύματα. Ο επόμενος πετεινός μετά από μικρή αντίδραση πέρασε στα χέρια του Χρίστου…

Και στα χέρια του Σπύρου πέρασε το μηχανάκι που κλήρωσε ο ΠΑΣ την Κυριακή το βράδυ στο χορό του.

Το “Precious “ γέμισε από κόσμο παίχτες και παράγοντες και σημείωσε μια επιτυχημένη βραδιά που χάρισε στην ομάδα μεγαλύτερη οικονομική άνεση αλλά και ενθάρρυνση στους αθλητές .

Κι ενώ κάποια παιδιά κάνουν το Μεγανήσι περήφανο  , ένα άλλο  παιδί πέρασε πολύ άσχημες στιγμές και μας ανησύχησε.

Η μικρή παρασύρθηκε από μεθυσμένο οδηγό καθώς διέσχιζε το δρόμο προς το σπίτι της απόγευμα Σαββάτου πριν την Κυριακή της Αποκριάς στην Πάτρα. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγιου Αντρέα με χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα, όπου έβαλε το χέρι Του και το παιδί ξεπέρασε τον κίνδυνο μετά από δυο κρίσιμα 24ωρα. Περαστικά Ζαφειρούλα…

Ο  Γεράσιμος -Αγγελος από την άλλη φάνηκε λίγο απροετοίμαστος στο δυνατό σουτ συμπαίχτη του και βρέθηκε αποκριάτικα με σπασμένο χέρι.

Και μη χειρότερα ….

Και ο καιρός το χαβά του κι η Καθαρά Δευτέρα δεν είχε ούτε χαρταετό ούτε κούλουμα. Είχε μόνο βροχή και κρύο. Λύσσαξε πάλι…

IMG_3134

Και με τα νεύρα κρόσσια είπαμε για το καλό να κάνουμε μια βόλτα στο Φανάρι όπου εκεί ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι οι ποντικοί του προηγούμενου επεισοδίου (Βλέπε Στιγμές Φλεβάρη) έγιναν αρουραίοι και ξαναχτύπησαν…

Αυτή τη φορά επέλεξαν είδη…ψυχαγωγίας και οι κούνιες έκαναν φτερά μαζί με τις αλυσίδες.

Χωρίς σχόλια ….

Κάτι ξέρουν αυτοί που κλειδαμπαρώνουν μέρα μεσημέρι σπίτια κι αυλές, κι εγώ τους κατηγορούσα.

Φτιάχνω λοιπόν κεφτέδες  ένα μεσημέρι και ψάχνω να βρω δυόσμο.

Η γειτονιά γεμάτη κι αποφασίζω να δανειστώ από διπλανή αυλή. Πάω στην πρώτη δεμένο κλειδωμένο το πορτόνι. Πάω στην επόμενη το ίδιο. Πάω πιο πάνω και με σκοινί και με λουκέτο.

Ας πάω λέω από την άλλη μεριά. Κι εκεί τα ίδια. Κι ο κόσμος στα χωράφια , όχι εκτός Μεγανησίου….Που καταντήσαμε…

Δεν είχαν άδικο οι άνθρωποι…

Tελικά στους κεφτέδες έβαλα μέντα.

Και το τσουρ τσουρ συνεχίζεται….Κι οι άνεμοι ορμητικοί ξαναβγάζουν τα προβατάκια στη θάλασσα.

IMG_3133

Και ξανά απαγορευτικό ανήμερα της γιορτής των σχολείων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η γιορτή έγινε κανονικά με τους μαθητές να απαγγέλουν ιστορικά ποιήματα και να τραγουδούν επετειακά τραγούδια.

Με πολλά μποφορ έγινε η παρέλαση και η κατάθεση στεφάνων στις 25 Μαρτίου.

Αυτό δεν άλλαξε την γιορτινή ατμόσφαιρα κι έτσι οι ήρωες της επανάστασης τιμήθηκαν όπως άρμοζε.

Ο δυνατός αέρας  κυμμάτισε αρκετά τις γαλανόλευκες αλλά τα αδύνατα χεράκια των σημαιοφόρων , του Γεράσιμου  Σολδάτου από το Γυμνάσιο και της Νεφέλης Δάγλα από το Δημοτικό αντιστάθηκαν παλικαρίσια και ύψωσαν το εθνικό μας σύμβολο στο ύψος που του πρέπει.

Στην συνέχεια τιμήθηκε ξεχωριστά ο δικός μας ήρωας Δήμος Τσέλιος από αντιπροσωπεία φορέων και μαθητών.

Κι όπως προστάζει το έθιμο ο μπακαλιάρος σκορδαλιά τιμήθηκε κι αυτός με τη σειρά του από όσους το τόλμησαν.

Kαι φτάνουμε στην άλλη μεγάλη γιορτή. Του Κώστα… Για την ακρίβεια στα γενέθλια του φίλου και συνεργάτη του site.

Με μια τούρτα φουντούκι ο Κώστας έσβησε -μετά από κόπο-  49 κεράκια στο χώρο εργασίας του με οικία αγαπημένα του πρόσωπα.

Να ζήσεις Κώστα και χρόνια πολλά

Στοιχάκια να γράφεις γεμάτα χαρά...

 

IMG_3221

IMG_3226

IMG_3230

 

Σαν σταρ του σινεμα ο Κώστας πόζαρε με καμάρι στο φακο και ζήτησε να αποθανατιστεί η στιγμή.

Κι επειδή το Σινεμα στο Μεγανήσι έγινε πλέον συνήθεια η Κινηματογραφική Λέσχη γιόρτασε τον ένα χρόνο παρουσίας της με μια μουσική  βραδιά αφιερωμένη στον κινηματογράφο.

Γνωστές επιτυχίες παλιότερες κυρίως ζωντάνεψαν νεανικές μνήμες στους μεγαλύτερους θαμώνες που δεν σταμάτησαν να χορεύουν εως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ντι Τζει και καλλιτεχνικός υπεύθυνος ο Πάνος που αφού εξάντλησε το θέμα πέρασε σε πιο λαικό πρόγραμμα όπως αυτός ξέρει….Αξιο το αγόρι…

Οι Ευαγγελίες και οι Βαγγέληδες γιόρτασαν την ονομαστική τους εορτή κι έκελισαν έτσι ένα ακόμα εορταστικό τριήμερο του Μάρτη.

Και λίγο πριν μας αποχαιρετήσει ο κύριος Μάρτης  ξανάβγαλε έναν ήλιο που όμως δεν είναι ικανός να μας στεγνώσει.

 5656

Για να φύγει τόση υγρασία και τόση πρασσινίλα θέλει καύσωνα για μια βδομάδα.

Οπου υπήρχε χώμα φύτρωσε χορτάρι.Πάντως χορτάσαμε λάχανο φέτος.

Στο μεταξύ ο ΠΑΣ κλείνει με επιτυχία την φετινή αγωνιστική και προετοιμάζεται πυρετωδώς για την επόμενη. Παίχτες και χορηγοί έχουν ανασκουμπώσει μανίκια για να ετοιμάσουν αποδυτήρια και γήπεδο έτσι ώστε του χρόνου να αντιμετωπίσουν στην έδρα τους στο Μεγανήσι, τους αντιπάλους.

Κι από κοινωνικά γεγονότα μια από τα ίδια. Ούτε  γάμους ούτε αρραβώνες. Ξανά κηδείες που αυτή τη φορά ευτυχώς αφορούσαν σε ανθρώπους πλήρης ημερών. Οπως και νάχει συλληπητήρια στις οικογενειές τους.

Ερχεται Άνοιξη όμως και θά ρθουν και τα ευχάριστα καθώς άρχισαν ήδη να μοιράζονται τα πρώτα προσκλητήρια. Κι είναι αρκετά, τόσα που δεν θα ξέρουμε σε ποιόν γάμο θα πρωτοπάμε. Και πολιτικοί και θρησκευτικοί.

Ξεκινάμε αισίως από τις αρχές Απρίλη. Μην ανησυχείτε, θα ενημερωθείτε. Καλά να είμαστε…

Και κοιλίτσες μεγαλώνουν και μωρουδιακά  ετοιμάζονται….Αντε και στα δικά σας οι ανύπαντροι…Για ελάτε κι εσείς στο κλαμπ να δείτε τι καλά που είναι….

Κι η αλλαγή της ώρας έρχεται να αποχαιρετήσει και το Μάρτη και το χειμώνα μαζί του …και ώ! τι έκπληξη πάλι βροχή…

Μια ώρα μπροστά τα ρολόγια και μια ώρα λιγότερου ύπνου, αλλά η μέρα μεγαλώνει και τώρα πια επιτρέπει το μεσημεριανό ραχάτι.

Που να αντέξεις κιόλας τόσο μεγάλη που είναι χωρίς «μπούρμπουλο»!

«Ατονάει να κάτσει ο ήλιος  κι αν έχεις ξυπνήσει από τις 7 το πρωί πλααίνει η σκωταριά σου» που λέει κι η μάνα μου.

Εγώ για να πω την αλήθεια προτιμώ το χειμώνα!!!

Το χειμώνα που αποχαιρετάμε εδώ με αυτές τις στιγμές για να υποδεχτούμε τον ανοιξιάτικο ελπίζουμε Απρίλη.

Γεμάτος από γεγονότα ειδήσεις κι εκδηλώσεις ο Μάρτης κλείνει και ανανεώνει το ραντεβού μας εκεί κάπου στην Μ. Βδομάδα που με τους περισσότερους  θα τα πούμε κι από κοντά…

Μέχρι τότε ….να μαστε όλοι καλά…