Προβλήματα και στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής

untitledhg

ΑΝΑΦΟΡΑ
ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ:
Διοίκηση Γενικού Νοσοκομείου

Λευκάδας
Κοιν.:
Επιστ. Συμβούλιο
Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
Ιατρικό Σύλλογο Λευκάδας
Διοικητή 6ης ΥΠΕ
Βουλευτή Λευκάδας
Αντιπεριφ/χη Ιονιων Νήσων
Δήμαρχο Λευκάδας
Αντιδήμαρχο Δήμου Απολλωνίων

Με την παρούσα, εμείς οι Γενικοί Ιατροί των Περιφεριακών Ιατρείων Λευκάδας, σας αναφέρουμε τα προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία του Κ.Υ. Βασιλικής.

Το οργανόγραμμα λειτουργίας του Κ.Υ.Β. προβλέπει:

  • Εναν Δ/ντή Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας
  • Εναν Επιμ Α΄ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας
  • Εναν Επιμ Β΄ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας
  • Εναν Δ/ντή Παιδίατρο
    Εναν Επιμ Β΄ Παιδίατρο
  • Εναν Επιμ Α΄ ή Β΄ Οδοντίατρο
  • Δυο Αγροτικούς Ιατρούς

Στο ΚΥΒ υπηρετούν, μια Οδοντίατρος Επιμ Α΄ και ενας αγροτικός ιατρός. Για τον λόγο αυτό οι γενικοί ιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι απο την Διοίκηση του Γ.Ν.Λ. να καλύπτουμε το κέντρο υγείας καθημερινά τα πρωινά, αν και οι οργανικές μας θέσεις είναι σε περιφερειακά ιατρεία. Η αγροτική ιατρός η οποία εργαζόταν καθημερινά στο κέντρο υγείας, (εκτός Τετάρτης που εκτελούσε χρέη ελεγκτή ΟΓΑ) μετακινήθηκε με απόφαση της Διοίκησης στον Κάλαμο, πριν απο δυο (2) μήνες, για να καλύψει εκ περιτροπής με τους υπόλοιπους αγροτικούς το περιφερειακό ιατρείο του νησιού. Αποτέλεσμα ήταν να αποδυναμωθεί το ΚΥΒ, αφού έμεινε μόνο ένας γιατρός σ΄ αυτό για να καλύψει τις ανάγκες της νότιας Λευκάδας.

Ο γιατρός αυτός, είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί για 40 – 50 άτομα, να εξετάζει ασθενείς και να συνοδεύει ταυτόχρονα τα επείγοντα περιστατικά στο ΓΝ Λευκάδας. Είναι γνωστό σε εσάς ότι αρκετές φορές κληθήκαμε να διακομήσουμε βαριά περιστατικά στο Γ.Ν.Λ. (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, πνευμονικό οίδημα, τροχαίο κ.λπ.) παρότι είμαστε μόνοι τα πρωινά, αφήνοντας το Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρό, με τις όποιες συνέπειες έχει τούτο, πέραν του ότι κατά την επιστροφή μας δεχόμαστε τις (εύλογες) διαμαρτυρίες των ασθενών και συγγενών τους συνοδευόμενες από μειωτικές φράσεις για τους γιατρούς και απαξιωτικές για το σύστημα υγείας.

Είναι γνωστή η αναφορά του Γεωργίου Σκληρού ιατρού παθολόγου πρώην Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Βασιλικής, ο οποίος στις 13/02/13 επισκέφθηκε το Κ.Υ. για προσωπικό πρόβλημα υγείας του και με έκπληξη άκουσε τις αδελφές ότι ο γιατρός του ΚΥΒ απουσιάζει γιατί συνοδεύει ασθενή με οξύ έμφραγμα στο Νοσοκομείο.

Η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου ώστε να καλύπτεται πλήρως το 24ωρο εφημερίας του ΚΥΒ είναι επίσης μεγάλο πρόβλημα για τη σωστή λειτουργία του ΚΥΒ αλλα και για εμάς τους γιατρούς.

Σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (που μετακινείται από και προς το Νοσοκομείο Λευκάδας, χωρίς επιστροφή στο ΚΥΒ) ο γιατρός του ΚΥΒ που συνοδεύει το περιστατικό υποχρεώνεται να αναζητήσει άλλους τρόπους επιστροφής του στο ΚΥΒ ή με ΤΑΞΙ ή με αυτοκίνητο γνωστού ή συγγενούς ή ακόμη και με auto-stop…. ενώ το ΚΥΒ παραμένει χωρίς γιατρό για 2-3 ώρες οπωσδήποτε. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ο γιατρός του ΚΥΒ οποιαδήποτε ευθύνη για την μη αντιμετώπιση ή την καθυστερημένη αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού του ΚΥΒ, με ενδεχόμενη άσχημη εξέλιξη της υγείας του ασθενή, την πρόκληση σοβαρής βλάβης σε αυτόν ή ακόμη και της κατάληξής του (λόγω πνευμονικού οιδήματος, εμφράγματος, κάκωση κεφαλής κ.λ.π). Τη σχετική ευθύνη έχει ασφαλώς κατόπιν όσων προαναφέρονται η Διοίκηση του Γ.Ν.Λ.

Έχουμε κληθεί επανειλημμένα από τη Διοίκηση του ΓΝΛ και προσφέραμε τις υπηρεσίες μας είτε για να κάνουμε αντιφυματικό εμβολιασμό όλων των Δημοτικών Σχολείων Λευκάδας (που δεν έπρεπε αφού κανονικά γίνεται από Παιδίατρο), είτε για να καλύψουμε εφημερίες στο ΓΝΛ άλλων ειδικοτήτων όπως στην Παιδιατρική κλινική ή στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (που γίνεται κανονικά από Παιδίατρο και Νεφρολόγο ή ειδικευμένο Παθολόγο, ή Καρδιολόγο αντίστοιχα).

Οι αγροτικοί γιατροί των περιφερειακών ιατρείων που σύμφωνα με το νόμο ανήκουν στο ΚΥΒ, θα πρέπει άμεσα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να εφημερεύουν στο ΚΥΒ, καλύπτοντας τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του. Οι αγροτικοί γιατροί δεν μπορούν να εφημερεύουν στο ΓΝΛ και να είναι συνοδοί στις διακομιδές ασθενών αντικαθιστώντας τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Σας αναφέρουμε όλα τα παραπάνω σχετικά με τη δυσλειτουργία του ΚΥΒ και τις εργασιακές μας συνθήκες από ιδιαίτερο ηθικό και υπηρεσιακό καθήκον ως δημόσιοι λειτουργοί απέναντι σε σας, την πολιτεία, και την τοπική κοινωνία προς το σκοπό, όπως ενεργήσετε άμεσα για επίλυση, βελτίωση και αποκατάστασή τους.

Λευκάδα
10/04/2013

Με εκτίμηση
Οι Γενικοί Ιατροί

Αναγνωστόπουλος Χρήστος ΠΠΙ Βλυχού
Μπότας Χρήστος ΠΙ Λαζαράτων
Μαραγκός Μιχαήλ ΠΠΙ Βλυχού
Τσόλιτς Σάνια ΠΙ Σύβρου