Στιγμές… Απρίλη !

Στιγμές του Απρίλη, χαρούμενες πασχαλινές γιορτινές στιγμές.

Του Απρίλη  που πέρασε γρήγορα με ένα φινάλε που κανείς σχεδόν δεν κατάλαβε  αφού οι τελευταίες του μέρες έφεραν το Πάσχα και τον ζεστό λουλουδάτο  Μάη.

Πρωταπριλιά με ψέματα και χειμωνιάτικος στην αρχή του ο Απρίλης δεν έδειχνε την μεγάλη αλλαγή  της εικόνας της ψυχολογίας αλλά και της θερμοκρασίας που επιφύλασσε για το τέλος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με ψέματα και πολλούς αστυνομικούς να κάνουν έφοδο στο μικρό μας νησάκι στις πρώτες μέρες του μήνα. Μετά το δημοσίευμα του meganisitimes στις Στιγμές του Μάρτη για ποντικούς και αρουραίους θορυβήθηκαν οι ένστολοι και είπαν να δηλώσουν παρουσία καμια δεκαριά μαζί.
Τέτοιο ενδιαφέρον είχε χρόνια να δεί το νησί, κιαν ρωτάτε για το αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής επίσκεψης…μηδεν. Οι ένοχοι κρύφτηκαν ακόμα πιο βαθιά στην κρυψώνα και οι ποντικοί δεν μάσησαν το λαμπερό τυράκι και ξέφυγαν από την φάκα…
Στη φάκα πιάστηκε το πρώτο Σάββατο του Απρίλη και γνωστός μέχρι πρότινος εργένης που πέρασε στο κλαμπ των παντρεμένων πια.
Ο Αντρέας έκανε το μεγάλο βήμα, ανέβηκε τα σκαλιά του Δημαρχείου της Καλλιθέας με την καλή του Πόπη και σύντομα περιμένουν το πρώτο τους παιδάκι ανοίγοντας έτσι το χορό των χορών του Ησαία…γιατί ακολουθούν και άλλοι…πολιτικοί και θρησκευτικοί.

+Υ+Σ+ε+θ+μ +Σ+ζ+κ+β 024

Εκείνες ακριβώς τις μέρες στον κόσμο έφερε το δεύτερο παιδί τους η Αναστασία και ο Ηλίας χαρίζοντας έναν αδερφούλη στην μικρή Ελισάβετ.
Με ευχάριστα γεγονότα μπήκε ο μήνας και κάπου εκεί άρχισαν οι προετοιμασίες πυρετωδώς για την υποδοχή του Πάσχα αλλά και της σαιζόν αφού η φετινή αργοπορία των Αγιων ημερών συνέπεσε με το άνοιγμα της καλοκαιρινής σαιζόν.

Σε  ένα πανικό εργασιών υπήρξε το νησί για τρείς περίπου εβδομάδες , με σκουπίσματα ασπρίσματα και πλυσίματα παντού.
Σπίτια και καταστήματα βγήκαν όλα στο δρόμο και αφού ξεσκονίστηκαν και ανανεώθηκαν πήραν ξανά τη θέση τους και ετοιμάστηκαν να συνθέσουν την καλοκαιρινή εικόνα του νησιού.
Και  οι τελευταίες αγροτικές εργασίες ολοκληρώθηκαν με τα τελευταία καλλωπίσματα δέντρων και φυτών
Έτοιμη κι λεμονιά που επέφερε διχασμό στο χωριό για το κλάδεμα που υπέστη από έμπειρα χέρια ανώνυμου καλλιτέχνη. Κι οι απόψεις διίστανται.

3

Γκάλοπ κανονικό που το αποτέλεσμα κρίθηκε από το ποιος κλάδεψε το δέντρο κι όχι από το πώς…

Καλύτερα να σου βγει το μάτι που λέμε….
Κι εδώ που τα λέμε τι θέλει ο επιστήμονας στα ξένα χωράφια; Ο καθένας με την τέχνη του…
Κι η τέχνη  το θέαμα και το άθλημα έδωσαν και πήραν μέσα στο μήνα.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Λυκείου πρωταγωνίστησαν σε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων και ανέδειξαν το ταλέντο τους στο θέατρο στη γνώση και στον αθλητισμό και στην επιδεξιότητα.
Ξεκίνησαν με την παρουσίαση του θεατρικού έργου «περπατώ εις το δάσος» όπου εκεί ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους προσφέροντας διασκέδαση και συγκίνηση στους θεατές.

IMG_5441

Στην συνέχεια παρουσίασαν την ιστορία του νερού μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου σε μια επιτυχημένη εκδήλωση αφού προτύτερα πήραν αρκετά μαθήματα πρώτων βοηθειών από ειδικούς δισώστες και νοσηλευτές.
Πήραν μέρος σε αθλητικούς αγώνες και συναγωνίστηκαν συμμαθητές τους από τα σχολεία της Λευκάδας αποσπώντας διακρίσεις, και συμμετείχαν σε διαγωνισμό φωτογραφίας κατακτώντας το δεύτερο βραβείο με την φωτογραφία της Ευαγγελίας Αυγερινού μαθήτρια της πρώτης Λυκείου.

Και οι μαθητές του νηπιαγωγείου όμως δεν μας άφησαν έτσι. Τα μικρά επιδέξια χεράκια τους δημιούργησαν όμορφες κατασκευές που διέθεσαν στο Πασχαλονό τους παζάρι .

IMG_5435

Αυτά είναι τα παιδιά μας, και μπορούν να κάνουν θαύματα …Αρκεί να τους δώσουμε εμείς οι μεγάλοι την ευκαιρία να τα στηρίξουμε και να τα παρασύρουμε να δείξουν το ταλέντο τους. Γιατί στο Μεγανήσι το ταλέντο περισσεύει ….

522119-150x150

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν εδώ, οι άλλοι Μεγανησιώτες Αλέκος Δάγλας με βοηθό τον Βησσαρίωνα Κονιδάρη αποσπούν για την ομάδα μπάσκετ γυναικών της Βούλας τον τίτλο της νικήτριας ομάδας, χαρίζοντας στιγμές δόξας και περηφάνιας στον τόπο τους.
Περήφανοι Μεγανησιώτες  για την ικανότητα των  δικών μας ανθρώπων που σημειώνουν επιτυχίες.

Και κάνουν διάσημο το μικρό μας νησί που τον τελευταίο καιρό ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας .
Έσπασαν τα τηλέφωνα, κάηκαν τα μπλοκ και άναψαν τα μικρόφωνα από κάθε μέσο επικοινωνίας στον πόλεμο της αποκλειστικότητας της είδησης που αφορούσε την πώληση του Σκορπιού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έγκυροι και μη δημοσιογράφοι ,ελληνικά και ξένα πρακτορεία, περιοδικά και εφημερίδες σε ανοιχτή γραμμή ,το  Μεγανήσι ακούστηκε παντού.
Διοικητική του περιφέρεια ο σκορπιός και ο Ωνάσης φρόντισε μετά θάνατο να μας αποδώσει τη δημοσιότητα που μας χρωστούσε από παλιά.
Αλήθειες, ψέματα μύθοι και αποκαλύψεις έφεραν το Μεγανήσι σε πρώτο πλάνο κι εμείς μόνο θετικά μπορούμε να το δούμε και να το εκμεταλευτούμε ανάλογα φυσικά…Για να δούμε….

Κι οι μέρες περνούσαν σιγά σιγά κι η αναμονή του Πάσχα μίκραινε, άγχωνε και χαροποιούσε ταυτόχρονα.
Κι ο ήλιος έπαιρνε σιγά σιγά τη θέση του κι ανέβαινε η θερμοκρασία. Τα πρώτα χελιδόνια έφτασαν κι έκαναν φωλιές  βιαστικά και απρόσεχτα πολλές φορές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα χρώματα έγιναν καλοκαιρινά κι η πρασινίλα του χειμώνα έδωσε τη θέση της στον ασβέστη και στο άσπρο χρώμα της πάστρας.
Τα χωριά στέγνωσαν και φάνηκαν ξαφνικά προετοιμασμένα να υποδεχτούν τις ζεστές μέρες που έρχονται…

Και οι παραλίες ηρέμησαν και ξέπλυναν τα βότσαλα στη χειμωνιάτικη βροχή που ήταν μπόλικη και δυνατή. Κι οι πρώτοι λουόμενοι θα σπεύσουν σύντομα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύντομα πέρασαν οι μέρες και η Μ.εβδομάδα έφτανε. Τον πρώτο λόγο είχαν τα παιδιά που διπλά χαρούμενα στόλισαν καλαθάκια και βγήκαν για το Λάζαρο. Πρώτη μέρα διακοπών και ευκαιρία για ύπνο παιχνίδι ξεκούραση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Και οι πρώτοι επισκέπτες κατέφθαναν με τις αποσκευές γεμάτες λαμπριάτικα…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Και σταδιακά πληθαίναμε και γινόμασταν περισσότεροι. Τα καφέ γέμιζαν τα εστιατόρια έστρωναν όλο και περισσότερα τραπέζια και οι παιδικές χαρές γέμιζαν φωνούλες. Τα ποδήλατα βγήκαν στους δρόμους και οι πρώτες τρακατρούκες έπεφταν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεγάλη εβδομάδα με αποκορύφωμα την Μ. Παρασκευή όπου εκεί δεν ήξερες ποιόν να πρωτοχαιρετήσεις.
Και οι πρώτοι τουρίστες ανακατεύτηκαν με τους ντόπιους αλλά και με τους έλληνες που πέρασαν τις διακοπές του Πάσχα στο νησί.
Το έθιμο του Ιούδα προσέλκυσε όλο τον κόσμο που από νωρίς πήρε θέση για το θέαμα. Τρείς οι Ιούδες φέτος, ένας στο κάθε χωριό…κάποιοι ζήλεψαν…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Ισκαριώτης κάηκε αφού κρεμάστηκε στο Βαθύ και στο Σπαρτοχώρι ενώ στο Κατωμέρι ακολούθησε την παράδοση που τον θέλει στην πυρά μετά από πομπή με μηχανάκια που κορνάρουν ακολουθεί το πήδημα της φωτιάς εως ότου τελειώσουν τα ξύλα,ασφάκα μερτσίνα και λιόκλαρο για να παίρνει εύκολα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

_Η_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+-

Πανέμορφοι και οι επιτάφιοι των χωριών λουλουδάτοι και ευωδιαστοί σκόρπισαν μύρο και λιβάνι στους δρόμους.

Λίγο βαρύ το λιβάνι προκάλεσε ελαφριά ζάλη σε πιστούς αλλά και ανθρώπους της εκκλησίας. Οι μεν ζαλίστηκαν οι δε οργίστηκαν με αποτέλεσμα να επέλθει ένταση στις ενορίες μας…αναμένεται πόρισμα.

Ακολούθησε το ξεστόλισμα του επιταφείου που κάθε χρόνο θυμίζει επιδρομή, αφού προηγήθηκε η περιφορά του.
Το βράδυ της Ανάστασης φωτεινό και εκρηκτικό σε όλο το νησί με πρωτοπόρο το Βαθύ που φημίζεται για την εντυπωσιακή γιορτή της Ανάστασης. Ο ουρανός φωτίστηκε και τραντάχτηκε για πάρα πολύ ώρα από τα καλύτερα βεγγαλικά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Και ο καλοκαιρινός καιρός κράτησε μέχρι την Κυριακή του Πάσχα όπου μια ξαφνική βροχή χάλασε λίγο την ατμόσφαιρα.

Απτόητοι όμως οι περισσότεροι συνέχιζαν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους και αργότερα το ποτό μέχρι πρωίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Και η Δευτέρα του Πάσχα στο ίδιο μοτίβο με τους Γιώργηδες και τις Γιωργίες να δέονται επισκέψεις λόγω των γιορτών τους μετά τους Τάσους και τις Αναστασίες τους Λάμπρους και τις Λαμπρινές.

Οι επόμενες μέρες μετρούσαν αντίστροφα μέχρι να μείνουμε πάλι εμείς κι εμείς ….και οι τουρίστες.

Το Πάσχα του 2013 πέρασε γρήγορα όπως όλα τα καλά. Δεν ήταν τόσο γιορτινό όπως τα άλλα…λίγοι ήταν εκείνοι που γιόρτασαν και λιγότεροι αυτοί που σούβλισαν αρνί.Το κλίμα υποτονικό μελαγχολικό για αρκετούς και πώς αλλιώς θα μπορούσε να ήταν αφού φέτος αρκετοί φίλοι γνωστοί και συγγενείς έφυγαν από κοντά μας. Θέσεις άδειες στα γιορτινά τραπέζια που μόνο γιορτινά δεν ήταν θύμιζαν τα πολλά άσχημα περιστατικά της φετινής χρονιάς.

Κι ο Ιούδας στο Κατωμέρι το έδειχνε….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολουθούν 2 video από την Ανάσταση στο Βαθύ.

Κάτι η κρίση κάτι οι συνθήκες έκαναν  κάτι η προετοιμασία των παιδιών για τις εξετάσεις  έκαναν πολλούς ντόπιους να απουσιάσουν παρότι οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν.

Αρκετοί ήταν αυτοί που εκμεταλεύτηκαν τον ήλιο των ημερών και τόλμησαν μακροβούτια στις παραλίες.

Πήραν μια γεύση έτσι από καλοκαίρι ήλιο και θάλασσα μέχρι να επιστρέψουν. Σύντομα δηλαδή μια και η αργοπορία του φετινού Πάσχα μικραίνει αρκετά την αναμονή των καλοκαιρινών διακοπών.

Πώς και πώς περιμένουν όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά που κουράζονται περισσότερο αυτή την εποχή.Πρωινό ξύπνημα, μεγάλη μέρα διάβασμα παιχνίδι φροντιστήρια.

Να θυμηθούμε όμως και τα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες.Η σκέψη μας είναι κοντά σ αυτά και τις οικογένειές τους.

Ο μήνας που ακολουθεί θα είναι δύσκολος αγχωτικός όπως και καθοριστικός για την ζωή τους.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά Μεγανησιωτάκια και μη. Θάρρος και δύναμη και όλα καλά θα πάνε. Σίγουρα το Μεγανήσι και φέτος θα μετρήσει πολλές επιτυχίες.

Αυτά όμως και πολλά περισσότερα  στις επόμενες Στιγμές μας.

Αυτή τη φορά κλέψαμε λίγες από το Μάη αλλά το Πάσχα δεν μπορούσε να κοπεί στη μέση.

Να ευχηθούμε σε όσους γιόρταζαν χρόνια πολλά και στους Ταύρους που είχαν γενέθλια…ξέρω πολλούς…να τα εκατοστήσουν.

Ραντεβού το Μάη που θα ανοίξει με χαρές και γάμους….

Μέχρι τότε …να είμαστε όλοι καλά…