Εκδήλωση ΠΣ Επτανησίων Γαλατσίου φόρος τιμής στον Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

Το Σάββατο 18 Μαίου 2013 σε μια κατάμεστη από Επτανήσιους και φίλους, αίθουσα του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου ο Σύλλογος  μας  παρουσίασε την ζωή και το έργο του μεγάλου Επτανήσιου ποιητή  Αριστοτέλη Βαλαωρίτη 

Στην εκδήλωση μας παρέστησαν ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος,  ο Δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στάθης Ζαβιτσάνος, ο Λευκαδίτης πρώην προέδρος της βουλής, βουλευτής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Διευθυντής του πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή Λευκάδας κ. Σολδάτου,ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ.Κώστας Τσιρώνης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Μανώλης Πρωτονοτάριος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Ζώμπος, Μπούρας, Μανιάτης, Δήμου , Κανέλλος, Σιδερής Ζέρβα, Αυλωνίτου, ο πρόεδρος της ΑΕ Γαλατσίου κ. Πασπαλάς, εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων της πόλις μας,Δράσης,Πελλοπονησίων, Ρουμελιωτών, Θεσσαλών,Ηπειρωτών, η Γραμματέας του κεντρικού Συλλόγου Λευκαδίων κ. Πολίτη Ματίνα, η  ταμίας του Συλλόγου των Απανταχού Μεγανησιωτών Ο  ΜΕΝΤΗΣ κ. Αμαλία Κατωπόδη ,η Πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολις, ο Πρόεδρος της Χορωδίας Οδοντιάτρων ΣΥΝΟΑ, και αρκετοί εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκίνηση επικράτησε στην αίθουσα όταν ο Μεγανησιώτης φιλόλογος κ. Βασίλης Κανέλλος απήγγειλε ΤΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟ. Η εναλλαγή των φανταστικών εικόνων από την Λευκάδα,τα μελοποιημένα ποιήματα του Βαλαωρίτη από τον Λευκαδίτη μουσικό κ. Διονύση Γράψα,η αφήγηση του έργου του ποιητή από τα μέλη του Δ.Σ,οι απαγγελίες στα ποιήματα από την κ.Μαρκεσίνη και την κ. Ζαρουλέα μέλη της θεατρικής σκηνής του Δήμου Γαλατσίου, από τον πρόεδρο κ. Ζαβιτσάνο,και τον καθηγητή κ.Κανέλλο,όπως  η παρουσίαση της ζωής του Βαλαωρίτη επίσης από τον κ. Κανέλλο, αλλά και η τάξη στην παρουσίαση των video και των εικόνων από τον κ. Μπάστα, όλα συντελέσαν στην παρουσίαση μιας φανταστικής δουλειάς  αντάξιας του μεγάλου Βαλαωρίτη. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Ζαβιτσάνος ευχαριστώντας τους παρισταμένους για την παρουσία τους αλλά και την κατ επανάληψη στήριξη που παρέχουν στον Σύλλογο. Αναφερόμενος στον ποιητή είπε μεταξύ των άλλων : 

Ο Μέγας της «Λύρας αρματολός», όπως τον αποκαλεί και πέραν της πολιτικής ο Κ. Παλαμάς, υπήρξε λάτρης της ζωής και της περιπέτειας. Γεμάτος πάθος και φλόγα πάντοτε ορμητικός, σαν κείνα τα πύρινα ποτάμια της Λευτεριάς και της Παλιγέννεσης. 

 Αν ο Δ. Σολωμός θεωρείται ο Μέγας Οδοποιός της νεότερης Ελληνικής Ποίησης ο Βαλαωρίτης κατέχει επάξια τη θέση του Άριστου Γεφυροποιού. Η ποίηση του Διακατέχεται από  πατριωτική ρωμαλεότητα,  ασυγκράτητο πατριωτισμό και  αχαλίνωτη φαντασία Αισθάνεται  σφόδρα αλληλέγγυος στους χωρικούς, γιατί για τον Βαλαωρίτη Πατρίδα σημαίνει τούτο μονάχα :Αγροτιά και Λαός. 

Κα κλείνοντας την εκδήλωση είπε: 

Κυρίες και Κύριοι ,εγκαταλείποντας τούτη την αίθουσα  εύχομαι και πιστεύω ο Συλλογός μας  να σας έχει αφήσει  ότι καλύτερο. Όμως ας μην ξςχάσετε να πάρετε μαζί σας  τa λόγια του μεγάλου Βαλαωρίτη: 

–          Ἂν ἐξεράθη τὸ κλαρί, πάντα χλωρὴ εἶν᾿ ἡ ρίζα
καὶ μένει πάντα ζωντανὸ ἢ ρόδι φάγ᾿ ἡ βρίζα
αὐτὸ τὸ βόιδι τὸ μανό, π᾿ ὅσο βαθειὰ ρουχνίζει
τόσο εὔκολα μυγιάζεται κι ἀνεμοστροβιλίζει
καὶ ποὺ τὸ κράζουνε Λαό. Θὰ σπάσῃ τὸ καρίκι
καὶ θὰ προβάλῃ μὲ φτερὰ μία μέρα τὸ σκουλήκι.
Τότε, πουλὶ τὸ σερπετό, ποιὸς ξέρει ποὺ θὰ φτάσῃ 

Καλή σας νύχτα,  καλό καλοκαίρι σε εσάς και τις οικογένειες σας. 

Εκ του αποτελέσματος και μόνο κρίνουμε ότι υπήρξε μια απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση που έστησε με μεράκι, θέληση και πολύ δουλειά το Διοικητικό Συμβούλιο. 

Εμείς  σαν Δ.Σ θα συνεχίσουμε αυτό που γνωρίζουμε να κάνουμε πολύ καλά, να παρέχουμε στήριξη και να προσφέρουμε στον χειμαζόμενο πολιτισμό της πατρίδας μας.

Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου κ. Γιάννη Ζαβιτσάνου

Η ζωή του Βαλαωρίτη από τον φιλόλογο καθηγητή κ. Κανέλλο Βασίλη

Τα μέλη τουΔ.Σ  Γεωργάτου-Κονδύλης – Θειακός, αναφέρονται στην ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη

Πηγή: ΠΣ Επτανησίων Γαλατσίου