Ο Σπύρος Παπουτσόπουλος για το «Festa del Canale»

282709_160191294132119_2133446807_n

Ο «Ορφέας» Λευκάδας με την ανακοίνωση της διοργάνωσης του «Festa del Canale», κατάφερε να κάνει τη διαφορά στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού αυτό το καλοκαίρι.

Για πολλά χρόνια αυτή την περίοδο, όλα τα πολιτιστικά σωματεία της Λευκάδας ετοιμάζονταν αποκλειστικά και μόνο για την εμφάνιση στο φεστιβάλ φολκλόρ. Ο «Ορφέας» φέτος με μόνη την ανακοίνωση της εκδήλωσης, ταρακούνησε κάπως το «βόλεμα» των σωματείων και τόλμησε κάτι το διαφορετικό.

Απευθυνθήκαμε στον κύριο Σπύρο Παπουτσόπουλο, χοροδιδάσκαλο του σωματείου, ο οποίος μας έδωσε πληροφορίες για την εκδήλωση.

Όπως ανέφερε, «πρόκειται για την αναβίωση ενός επτανησιακού εθίμου που έχει Ιταλικές ρίζες και σχετίζεται με τα καρναβάλι της Βενετίας. Σ’ αυτό θα συμμετέχουν κανταδόροι τραγουδώντας καντάδες με την συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου μέσα σε βάρκες. Βέβαια το σωματείο στην προσπάθειά του να εμπλουτίσει το έθιμο θα εντάξει με το χορευτικό του τμήμα και πολλές χορογραφίες εποχής»

Τόνισε ακόμα ότι το κανάλι στη δυτική παράλια, της Λευκάδας διαθέτει τις ιδανικές συνθήκες για την αναβίωση του εθίμου αυτού. Το δρώμενο αυτό θα λάβει χώρα κυρίως στη δυτική παράλια αλλά και στο κέντρο της πόλης, κεντρική αγορά, Πλατεία».

Υπεύθυνος της διοργάνωσης αυτής είναι ο Σπύρος Παπουτσόπουλος. Η σύλληψη της ιδέας αλλά και οι χορογραφίες είναι του ιδίου σε συνεργασία με τον Γιάννη Γαντζία.

Όπως μας ανέφερε, στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος: το χορευτικό τμήμα του Ορφέα, οι κανταδόροι της Αγιομαυρίτικης παρέας (14 άτομα), το πολυφωνικό σχήμα της Κέρκυρας «Λαοδάμαντας», ομάδα νέων του Μουσικού σχολείου με μαντολίνα αλλά και πολύ άλλοι μουσικοί.

Η εκδήλωση όπως είναι φυσικό είναι πολυδάπανη. Για το λόγο αυτό ο «Ορφέας» απευθύνθηκε για οικονομική ενίσχυση σε χορηγούς. Μέχρι αυτή τη στιγμή υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση, όπως μας δήλωσε ο κύριος Παπουτσόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια, και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, τόσο ο Σπύρος Παπουτσόπουλος, όσο και ο «Ορφέας» είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τη σκέψη και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Ελεάννα Ματαράγκα

988498_206279062856675_1429875199_n

Σημ. Ο Σπύρος έχει, για όσους δεν το γνωρίζουν,  μεγανησιώτικες ρίζες (από την μητέρα του).

(Πηγή: www.kolivas.de)