Από την έκθεση βιβλίου στην Λευκάδα

dscn1377

Γέμισε κόσμο και βιβλία. Ελπίζουμε να μείνει έτσι για ολόκληρο το μήνα που θα διαρκέσει η έκθεση. Ήταν μια πλατεία συνήθως έρημη από κόσμο. Από σήμερα εκατοντάδες βιβλία ταξινομημένα σε 14 περίπτερα και αρκετά δρώμενα μας προσκαλούν σ’ ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας, του ονείρου.

Απ’ όσο θυμάμαι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και για αρκετά χρόνια οι εκθέσεις βιβλίου κατέκλυαν όλη σχεδόν την Ελλάδα. Στην Αθήνα διοργανώνονταν όχι μόνο στις πλατείες και τα άλση, αλλά και σε κάθε αδειά που υπήρχε. Έδωσαν σε πολλούς νέους εκείνες τις εποχές τη δυνατότητα, να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία για πρώτη φορά. Οι εκθέσεις βιβλίου τότε αποτελούσαν σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν είχε αρχίσει ακόμα ο ευτελισμός της παράδοσης, έτσι τα καλοκαίρια, δεν υπήρχαν γιορτές για «τον τρύγο, το πικραμύγδαλο, τη φλοκάτη, τη ρίγανη» (!).

dscn1404

Ο Γιώργος Λογοθέτης διοργανωτής και υπεύθυνος της έκθεσης βιβλίου, γεννήθηκε στη Λευκάδα. Έφυγε για την Αθήνα το 1978. Ασχολήθηκε με τα βιβλία δουλεύοντας σε διάφορους εκδοτικούς οίκους. Το όνειρο του τα τελευταία χρόνια ήταν να δημιουργήσει αυτή την έκθεση βιβλίου στον τόπο του. Το θεωρούσε σαν χρέος … Είναι γνωστό ότι από το «εμπόριο» βιβλίων κανένας δεν έγινε πλούσιος.

dscn1369

Χρειάστηκαν προσπάθειες τριών χρόνων, ώστε η Λευκάδα το «νησί των ποιητών» να επιτρέψει τη λειτουργία μιας έκθεσης βιβλίου! Όσοι πιστεύετε ότι το βιβλίο μπορεί να «χωρέσει» παντού, πρέπει να εξαιρέσετε τη Λευκάδα. Σε μια πόλη που κάθε καλοκαίρι επιτρέπονται τα πάντα, που ζει στους ρυθμούς της αυθαιρεσίας, της παρανομίας, της προσωρινότητας, δεν βρήκε θέση μια έκθεση βιβλίου.

dscn1395

Το 2011 για πρώτη φορά ο κύριος Λογοθέτης πέρασε τα σκαλιά του Δημαρχείου κάνοντας προφορική αίτηση για την διεξαγωγή της έκθεσης. Ήταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να προσκομίσει, ήταν τόσες οι προϋποθέσεις που έπρεπε να συντρέχουν, ώστε έφυγε άπρακτος.

Το 2012 και από τον Φλεβάρη μήνα επανηλθε με όλους τους «τύπους», αλλά χωρίς αποτέλεσμα όπως θυμάστε. Αφού ταλαιπωρήθηκε πολλούς μήνες, εισέπραξε αρνητική απάντηση από την «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», θετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 26 Ιουνίου 2012 και μετά από αυτό απόφαση για δημοπράτηση του χώρου της παραλίας ώστε να μπορέσει να γίνει η έκθεση! Στο μεσοδιάστημα ο Εμπορικός σύλλογος με δηλώσεις του είχε εκφράσει την αντίδραση του στην έκθεση.

Φέτος ο κύριος Λογοθέτης πέρασε πάλι αρκετά πρωινά στο Δημαρχείο, αλλά επιτέλους δικαιώθηκε.

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Δουβίτσα, ιδρυτή των εκδόσεων ΝΕΦΕΛΗ.

Πολλοί ήταν οι επισκέπτες απόψε πρώτη μέρα της έκθεσης. Εκτίθενται 2,000 βιβλία. Οι Λευκαδίτες συγγραφείς καθώς και οι εκδόσεις της εταιρίας Λευκαδικών μελετών βρίσκονται σε ξεχωριστή θέση. Υπάρχουν πρόθυμα και με γνώσεις παιδιά όπως παρατήρησα, που μπορούν να εξυπηρετήσουν και στους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

Η έκθεση βιβλίου θα διαρκέσει ένα μήνα. Έτσι μια και βρίσκεται κοντά στα ξενυχτάδικα της παραλίας στους χώρους που συρρέουν νέα παιδιά, ίσως κάποια από αυτά ανέβουν το σκαλάκι της πλατείας, ίσως αγγίξουν βιβλία, όχι από εκείνα που είναι υποχρεωμένα να παπαγαλίσουν στα σχολεία τους, αλλά βιβλία που θα επιλέξουν. Κι αν δεν γίνει αυτό, μπορεί η βόλτα κοντά στα βιβλία να τους δώσει ερεθίσματα, να γίνει αφορμή, μια άλλη φορά να αγοράσουν. Το «κέρδος» θα είναι όλο δικό μας.

Βιολέττα Σάντα (Λευκαδίτικα Νέα)