Από το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στη Λευκάδα

15_festival_kne_2013

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 26/7, η κεντρική εκδήλωση, στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», στην πόλη της Λευκάδας. Το Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στο Πάρκο Παραλίας, με την νεολαία να δίνει τον τόνο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων η Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας – Λευκάδας Δήμητρα Σταματέλου και ο Σπύρος Χαλβατζής, Μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και Βουλευτής Β΄ Αθήνας που βρίσκεται στο νησί μας.

13_festival_kne_2013

3_festival_kne_2013

11_festival_kne_2013

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε: Επίδειξη Taekwon-Do από την Σχολή «Ευκλέας» Λευκάδας, αφιέρωμα στη θρυλική ΕΠΟΝ με ειδική αναφορά στην ΕΠΟΝ Λευκάδας και τίτλο «Ένας δεν είναι μα χιλιάδες, όχι μονάχα οι ζωντανοί…», Αγώνας επίδειξης Σκάκι Σιμουλτανέ με τον Υ.Μετρ Παναγιώτη Κονιδάρη και Λαϊκό Γλέντι από την ορχήστρα «ΜΙΝΟΡΕ».

18_festival_kne_2013

20_festival_kne_2013

23_festival_kne_2013

 

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούσαν Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», Παιδότοπος και Μπαρ-Ψησταριά.

 

Χαιρετισμό στο φεστιβάλ απηύθυνε ο γραμματέας των Οργανώσεων της ΚΝΕ Λευκάδας Γιώργος Κυρκούδης, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ευτυχία Καραβασίλη, μέλος του ΓΠ Β/Δ Ελλάδας της ΚΝΕ, η οποία αρχίζοντας την ομιλία της είπε:

 

«Με το σύνθημα «Άλλαξε τον κόσμο το έχει ανάγκη», οι οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα στη νεολαία με πολύμορφες παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας ότι το να αλλάξει η εκμεταλλευτική κοινωνία που ζούμε είναι επίκαιρο, αναγκαίο και ρεαλιστικό. Αλλαγή, που σημαίνει αγώνας για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για μια νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου η ανάπτυξη θα γίνεται με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπου κάθε νέος και νέα θα έχει σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Μια κοινωνία που τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας θα τα έχουν οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι».

 

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι λαϊκές οικογένειες και η νεολαία, από την ανεργία, την κακοπληρωσιά και την ανασφάλιστη εργασία, που σαρώνει, όπως είπε, και συνέχισε:

 

«Ο Τουρισμός πχ εδώ στην Λευκάδα ήταν και είναι βασικός στόχος των κυβερνήσεων γιατί όπως λένε «φέρνει στην Ελλάδα χρήματα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, διαφημίζει τη χώρα, κινεί την οικονομία. Είναι Εθνικός στόχος». Λοιπόν, ισχύει ότι έχει αυξηθεί η τουριστική κίνηση, ότι αρκετά παιδιά βρήκαν δουλειά για την καλοκαιρινή σαιζόν, σε καφετέριες, ξενοδοχεία κτλ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι: τα μικρομάγαζα ίσα που τα φέρνουν βόλτα, η νέα φορολογία τσακίζει τους μικρομαγαζάτορες που ότι βγάζουν πάει στην εφορία. Και για να κάνει κάποιος διακοπές 5 μέρες θέλει χρήματα που δύσκολα σήμερα διαθέτει. Οι νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια για λίγα ευρώ την ώρα. Και όταν τελειώσει η σεζόν, αρχίζουν οι ουρές στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας. Οι μόνοι ωφελημένοι είναι τελικά οι μεγαλοξενοδόχοι, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα κρουαζιερόπλοια. Άρα μάλλον δεν υπάρχουν εθνικοί γενικά στόχοι, ούτε εθνικό κέρδος».

 

Σχετικά με τη φασιστική Χρυσή Αυγή ανέφερε:

 

«Υπάρχει και κάτι άλλο που προωθείται, χρόνια τώρα ως ιδεολογία, τον τελευταίο ένα χρόνο και ως πολιτική δύναμη. Πλασάρεται και αυτό ως κάτι διαφορετικό, ως αλλαγή, ως κάτι που τα βάζει με τα δύσκολα και χτυπάει το χέρι στο τραπέζι. Δεν είναι όμως. Είναι αυγό του φιδιού και είναι επικίνδυνο. Και μιλάμε για τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ τους ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Μιλάμε για τους ποντικούς της Χρυσής Αυγής, τους υμνητές του Χίτλερ και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, του Μεταξά, του Παπαδόπουλου και της χούντας. Που μάλιστα έχει το θράσος να το παίζει και αντισυστημική, ότι έχει τσαμπουκά, ότι υπερασπίζεται τον φτωχό. Ε λοιπόν εμείς λέμε ότι η Χρυσή Αυγή μας δείχνει για εχθρό το μετανάστη, για να κάνουμε φίλο το αφεντικό μας. Ότι είναι με το κεφάλαιο. Είναι με τους μεγάλους ιδιοκτήτες καπιταλιστές. […]

 

Η Χρυσή Αυγή επιφυλάσσει για τους νέους μέλλον των 20ευρώ για δουλειά ήλιο με ήλιο και ύπνο στα θερμοκήπια σαν αυτά της Μανωλάδας. Γιατί έτσι θέλουν όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτά θέλουν και για το λιμάνι, τις τηλεφωνικές εταιρίες, στις εταιρίες security, στα σούπερ μάρκετ, παντού. Δεν είναι τυχαίο που σε χώρους δουλειάς, παίζουν το ρόλο του μπράβου της εργοδοσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στήνουν δουλεμπορικά γραφεία. Είδατε ποτέ τους να κυνηγούν το μεγαλοαφεντικό που έχει απλήρωτους τους εργαζομένους του; Φυσικά και όχι. Είδαμε όμως να κυνηγούν 5 φουσκωτοί Χρυσαυγίτες έναν μετανάστη. Εκεί φτάνει και εκεί τελειώνει ο ψευτότσαμπουκάς τους. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά συστημική, αλλά το ίδιο το σύστημα τη γεννά όποτε τη χρειάζεται και στο παρελθόν και σήμερα για να το προστατεύει. Η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα του συστήματος, είναι κόμμα της αστικής τάξης. Και σαν τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Θα την αντιμετωπίσει αποφασιστικά η Λαϊκή Συμμαχία των εργατών, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων. Μόνο αυτή η συμμαχία μπορεί να τους αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Αυτή η συμμαχία θα αντιπαλεύει κάθε αντιδραστική ιδεολογία και πολιτική, μαζί και τον εθνικοσοσιαλισμό της Χρυσής Αυγής. Καλά κάνουν ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ, τα σωματεία, συνδικάτα και φορείς σε όλη την Ελλάδα και την καταδικάζουν δημόσια. Να απομονωθεί και ο τελευταίος φασίστας. Να τσακιστεί ο φασισμός και το σύστημα που τον θρέφει μαζί με τη φτώχεια, την κρίση, την ανεργία, τους πολέμους».

 

Έκλεισε τέλος την ομιλία της λέγοντας:

 

«Προχωράμε μπροστά! Πιο δυναμικά! Πιο αποφασισμένοι για το δίκιο του λαού. Σίγουροι ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Σήμερα η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι η επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα: Ο Σοσιαλισμός».

(Πηγή: www.kolivas.de)