Λευκάδα – Μεγανήσι: Ματ σε δύο κινήσεις

Ένα γεφυράκι μήκους μόλις 25 μέτρων ενώνει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Λευκάδα και δικαιολογεί το προσωνύμιο «στεριανό νησί», που συχνά συνοδεύει αυτό το νησί του Ιονίου. Η Λευκάδα μπορεί να μην απολαμβάνει την αίγλη της γειτονικής Κέρκυρας ή άλλων νησιών μας, αλλά οι παραλίες της αποτελούν θρύλο για τους μυημένους, με τις διαβαθμίσεις του μπλε της τουλάχιστον ισάξιες των πιο εξωτικών προορισμών του πλανήτη.

Η εύκολη πρόσβαση, η απόσταση των 380 χλμ., που με το Ι.Χ. του μέσου οικογενειάρχη διανύονται χαλαρά σε 4-5 ώρες, και η διατήρηση των ακτοπλοϊκών ναύλων σε υψηλά επίπεδα κάνουν την Λευκάδα ακόμη πιο ελκυστική σε δύσκολους καιρούς. Για την διαμονή μπορεί κανείς να επιλέξει είτε την πόλη της Λευκάδας είτε οποιονδήποτε από τους οικισμούς, που εκτείνονται σε ολόκληρη την Ανατολική ακτή της, που βλέπει σε απόσταση αναπνοής την Αιτωλοακαρνανία  και προσφέρει τεράστια γκάμα τουριστικών υποδομών. Η Νικιάνα και το Νυδρί διατηρούν το επί πλέον πλεονέκτημα ότι βρίσκονται μόλις 10-20 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, αλλά οι επιλογές εμπλουτίζονται με οικισμούς και χωριά, όπως το Περιγιάλι, το Βλυχό, η Βασιλική ή τα Σύβοτα (καμμία σχέση με τα Σύβοτα της Ηπείρου, αλλά επίσης γραφικά και πάρα πολύ τουριστικά) – για να περιορισθούμε μόνο στα παραλιακά. Είναι αλήθεια ότι οι παραλίες της Ανατολικής ακτής δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι πολλές, καθαρές και κυριολεκτικά μέσ’ στα πόδια του επισκέπτη, αλλά την μαγεία και τα πρωτεία διατηρούν οι παραλίες της Δυτικής πλευράς, με την ξανθή άμμο, το λεπτό, ανοιχτόχρωμο, χαλικάκι και την απεραντοσύνη του Ιονίου.

Εκτός από τις παραλίες, οι ευκολίες της Ανατολικής Λευκάδας συνίστανται σε πληθώρα καταλυμάτων για κάθε βαλάντιο, εστιατορίων για κάθε γούστο και νυχτερινών κλαμπ και μπαρ – κυρίως στο πολύβουο Νυδρί, ένα Φαληράκι σε ηπιότερη εκδοχή, όπου ξεχωρίζει με γυμνό μάτι ο τουρισμός από τα Βαλκάνια και ειδικά από την Σερβία.

Τα εστιατόρια της περιοχής είναι πάρα πολλά, με τιμές από χαμηλές μέχρι λογικές και με εξυπηρέτηση αξιοσημείωτα πρόθυμη και ευγενική. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο Da Zio Fede (φωτό επάνω), χαριτωμένο και αυθεντικά Ιταλικό, πάνω στο κύμα, στα «σύνορα» ανάμεσα στο Περιγιάλι και στο Νυδρί. Ενδιαφέρουσα επιλογή, επίσης, το αγγλικής ιδιοκτησίας JD’s Bistro, μέσα στο Νυδρί, σχεδόν απέναντι από την ALPHA BANK. Μικρό, ντυμένο στα γαλανόλευκα, δεν θα διστάσει να σας σερβίρει μακαρονάδα και burger για πρωινό, αν το ζητήσετε!

Αν επιθυμήσετε κάτι πιο εξωτικό, εξαιρετικά έντιμο κινέζικο φαγητό σε χαμηλές τιμές προσφέρει το Jasmine Garden, στην άκρη του λιμανιού στο Νυδρί, απέναντι από την αποβάθρα του Ferry Boat, που συνδέει το Νυδρί με το Μεγανήσι.

Όπως είναι ευνόητο, οι επιλογές εστιατορίων Ελληνικής κουζίνας και θαλασσινών είναι πολλές στην Λευκάδα. Αυτό, που εύκολα ξεχωρίζει, όμως, είναι «Το παρδαλό κατσίκι» στο παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Καρυάς, στην καρδιά της Λευκάδας, γύρω στα 15 χλμ. είτε από την πόλη είτε από το Νυδρί. . Καθαρή Ελληνική κουζίνα και κάρβουνα στα καλύτερά τους, υπέροχη παραδοσιακή χορτόπιτα, ελαφρύ τηγάνι για τα κλασικά κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες κι όλα αυτά με υπόκρουση Ελληνικής μουσικής σε πολύ διακριτική ένταση. Η φήμη του εστιατορίου δικαιολογημένη και χαλάλι το ανέβασμα στο βουνό για ένα δημοφιλές χωριό, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να επισκεφθείτε.

Το οδικό δίκτυο της Λευκάδας είναι αρκετά εκτεταμένο και καλό στο μεγαλύτερο μέρος του – πράγμα σημαντικό, αφού η γεωλογική διαμόρφωση της διάσημης Δυτικής πλευράς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη σπουδαίων τουριστικών υποδομών στην ακτογραμμή νοτιότερα του Άγιου Νικήτα. Αν δεν καταλύσετε στην ευρύτερη περιοχή του Άγιου Νικήτα ή στην πόλη της Λευκάδας, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι μια οποιαδήποτε δυτική παραλία απέχει γύρω στα 50 χλμ. και 30-45 λεπτά. Η θάλασσα και η φύση, όμως, θα σας  αποζημιώσουν πλουσιοπάροχα στους μαγικούς Εγκρεμνούς, στο δημοφιλές Πόρτο Κατσίκι (πρώτη φωτογραφία στην αρχή του άρθρου), στο κοσμικό, τελείως μυκονιάτικων προδιαγραφών Κάθισμα (φωτό επάνω), στο εντυπωσιακό Καλαμίτσι ή στον απέραντο Γιαλό. Οι δυτικές παραλίες είναι σχεδόν άπειρες και ατελείωτες σε μήκος. Για το Πόρτο Κατσίκι θα μετρήσετε επί πλέον σχεδόν 100  σκαλοπάτια και κάπου 300 για τους Εγκρεμνούς, αλλά για τις υπόλοιπες το αυτοκίνητο θα σας φτάσει μέχρι την ακρογιαλιά. Σε μερικές παραλίες η στάθμευση δίπλα στην ακρογιαλιά χρεώνεται από 2 μέχρι 4 ευρώ, αλλά προκειμένου να αφήσετε το αυτοκίνητο ψηλά στον δρόμο, καλύτερα να τα δώσετε και δεν θα το μετανιώσετε. Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, όπου και όταν χρεώνονται, κοστίζουν 5 ευρώ το σετ κατά μέσον όρο.

Θαλάσσια σπορ μπορείτε να κάνετε σε όλη την Λευκάδα. Η κλειστή θάλασσα της Ανατολικής πλευράς και το γενικά ήρεμο καλοκαιρινό Ιόνιο ευνοούν, φυσικά, το σκι. Οι λάτρεις του wind surfing και του kite surfing μπορούν να κατευθυνθούν ανάλογα με την ημέρα είτε στην παραλία των Μύλων, έξω από την πόλη της Λευκάδας, είτε στην Αμμόγλωσσα (φωτό επάνω), μια περιοχή στα δεξιά σας, ακριβώς πριν φτάσετε στο γεφυράκι, που ενώνει το νησί με την Αιτωλοακαρνανία.

Σε περίπτωση που έχετε αρκετές ημέρες στην διάθεσή σας και όρεξη για περιηγήσεις, ημερόπλοια, που φεύγουν από το Νυδρί μεταξύ 09:30 και 10:00 το πρωί και επιστρέφουν γύρω στις 18:00, σας δίνουν την δυνατότητα, έναντι 15-30 ευρώ,  να επισκεφθείτε μέσα στην ίδια μέρα το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, τις Φρίκες της Ιθάκης, το Μεγανήσι, και τον μαγευτικό Σκορπιό (φωτό επάνω) του Ωνάση, της Κάλλας και της Τζάκυ, για απογευματινό μπάνιο στα νερά του μύθου. Ο νέος Ρώσος ιδιοκτήτης  και η πολύφερνη κόρη του περιορίζονται στα ενδότερα του νησιού και δεν θα σας ενοχλήσουν!

Ειδικά το μικρό και καταπράσινο Μεγανήσι προσφέρεται και για μονοήμερη εκδρομή με δικό σας πρόγραμμα, αν έχετε αυτοκίνητο. To νησί απέχει περίπου 30 λεπτά με το Ferry Boat, που το συνδέει με το Νυδρί σε τακτικά δρομολόγια. Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερες οδηγίες για το Μεγανήσι. Κοντοσταθείτε λίγο στο Βαθύ, όπου θα σας βγάλει το  δρομολόγιο των 12:15 από το Νυδρί, περπατήστε το Σπαρτοχώρι, στην καρδιά του Μεγανησίου, και κατόπιν οδηγείστε εδώ κι εκεί (drive around, δηλαδή!!!) μέχρι να βρείτε μιαν οποιαδήποτε παραλία ή γωνιά, που θα σας αρέσει. Σε μια στροφή, πριν από τον Άγιο Γιάννη, πάνω σε μια γλώσσα γης, εγώ βρήκα κρυστάλλινα νερά και είχα ολόδική μου μια μικρή παραλία με λεπτό χαλικάκι. Πάνω στον δρόμο, αλλά το νησί έχει τόσο λίγη κίνηση, ώστε όλες οι παραλίες λειτουργούν σχεδόν ιδιωτικά τις περισσότερες ώρες της ημέρας – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα από μας! Μέχρι πέρσι οι λάτρεις του καλού φαγητού έσπευδαν στο Μεγανήσι για να φάνε στον γνωστό Vezene που όμως θα παραμείνει κλειστός για δυο χρόνια και θα ξανανοίξει το 2014 σε καινούριο location με ακόμα καλύτερες και περισσότερες προτάσεις για τους φίλους του που προς το παρόν, μπορούν να απολαύσουν την κουζίνα του μόνο στην Αθήνα.

Το απογευματινό (19:00) δρομολόγιο επιστροφής στο Νυδρί δεν ξεκινάει από το Βαθύ, αλλά από τα Σπήλια – ναι, το μικρό Μεγανήσι έχει δύο λιμάνια! Τα Σπήλια (φωτό κάτω), ένας πανέμορφος κόλπος με πράσινα, καθαρά νερά, δεν είναι ιδανικά για μπάνιο, αλλά προσφέρουν ησυχία και μια πολύ χαλαρωτική θέα. Στην άκρη της παραλίας, θα βρείτε το απλό και καλόγουστο Acqua. Ευγένεια από τρεις γλυκές Λευκαδίτισσες,  εξυπηρέτηση, άψογα σάντουιτς, εντυπωσιακό burger και, για το τέλος, παγωτό chicago από τα παλιά to die for! Μόνη παρατήρηση: χρειάζεται μια καλύτερη, συμπαγέστερη, κρέμα σαντιγί αντί γι’ αυτή την γνωστή αφρώδη…

Καλό Ελληνικό Καλοκαίρι!

Πηγή: The Food & Leisure Guide