Δελτίο τύπου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας-Λευκάδας

elderly-med

Δελτίο τύπου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας-Λευκάδας

  Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πρέβεζας-Λευκάδας οφείλει να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα σε σχέση με τις προστριβές που έχουν προκύψει και αφορούν νέο μέλος του που λειτουργεί φαρμακείο στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας.

  Σε ανακοινώσεις του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Λευκάδας διαβάσαμε με έκπληξη την έμμεση -πλην σαφέστατη- αναφορά σε λογικές «κατευθυνόμενης συνταγογράφησης», από το φαρμακείο του μέλους μας,  κυρίας Μπαλτατζίδου Αικατερίνης στον Άγιο Πέτρο. Επιπλέον είδαμε ένθερμες επιστολές κατοίκων που διατείνονται ότι οι συνταγές που εκτελούνται από την «Βοήθεια στο Σπίτι» θα πρέπει να κατευθύνονται σε συγκεκριμένο φαρμακείο, ειδάλλως να επιστρέφονται στον ασθενή για να τις εκτελέσει μόνος του!

  Θέλουμε να επισημάνουμε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι αυτού του είδους οι λογικές, στον βαθμό που υφίστανται, δεν εκφράζουν σε καμιά περίπτωση τον Φαρμακευτικό μας Σύλλογο, είναι αντίθετες με την φαρμακευτική νομοθεσία και δεοντολογία, πρωτόγνωρες στα (πολλά) χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου μας και δυσφημούν αναίτια έναν ολόκληρο κλάδο. Για όσους δεν είναι ενήμεροι, σύμφωνα με τον Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας (ΠΔ 340/1993, άρθρο 5) ισχύουν τα εξής:

 

  «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενούς η ελεύθερη επιλογή του φαρμακοποιού και οι φαρμακοποιοί ιδιοκτήτες φαρμακείου σε λειτουργία πρέπει να αποφεύγουν κάθε μέσο ή τρόπο ή μέθοδο που θα περιορίζει την ελευθερία του ασθενούς στην επιλογή του φαρμακείου της προτιμήσεώς του. Τούτο ισχύει απολύτως και για τους διάφορους φορείς παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης στον ελληνικό λαό».

 

  Ας σημειωθεί επιπλέον ότι σε όλα τα χρόνια που λειτουργεί η «Βοήθεια στο Σπίτι» πολλές φορές κάποιοι ωφελούμενοι έχουν επιλέξει να προμηθευτούν τα φάρμακά τους από άλλα φαρμακεία πλην του τοπικού (πχ Νυδρί, Βλυχό, Μεγανήσι, Λαζαράτα κτλ), κάτι που είναι απόλυτα νόμιμο και σεβαστό και ουδέποτε δημιούργησε προστριβές.

 

  Κατανοούμε την ζέση πολλών κατοίκων του Αγίου Πέτρου να στηριχθεί το φαρμακείο στον οικισμό τους, κάτι που είναι και επιδίωξη του Συλλόγου μας για κάθε μέλος του,  αλλά αυτό θα πρέπει να το αποδείξουν έμπρακτα και πάντως όχι με επιθέσεις σε κοινωνικές δομές, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι» με την οποία είχαμε πάντα αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο του λειτουργήματός μας και της εξυπηρέτησης των ωφελουμένων του Προγράμματος.

  Κατανοούμε τις δυσχερείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάτω από τις οποίες η υπεύθυνη Αντιδήμαρχος κα Σκιαδά πασχίζει να λειτουργήσει το Πρόγραμμα, σε ένα κράτος που οι Κοινωνικές Δομές καταρρέουν. Τους συμπαραστεκόμαστε και θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν παρ’όλες τις αντιξοότητες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απρόσκοπτα, με συνέπεια, ευθύνη και στο πλαίσιο του Νόμου.

  Κατανοούμε πλήρως την ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλοι οι συνάδελφοι, και φυσικά οι νέοι φαρμακοποιοί,  με τα χρέη των Ταμείων να συσσωρεύονται, με τις ανηλεείς επιθέσεις στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, με τον ΕΟΠΥΥ να πνέει τα λοίσθια. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει επουδενί ότι θα πάψουμε να παραμένουμε συγκεντρωμένοι στο λειτούργημά μας, στην ίαση και την απάλυνση του πόνου του συνανθρώπου μας, στον όρκο μας. Αυτά δηλαδή για τα οποία η κοινωνία εξακολουθεί να μας σέβεται και να μας στηρίζει. Οι αγώνες ωστόσο για την επιβίωση του Ελληνικού Φαρμακείου και την εξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης στον ελληνικό λαό, πρέπει να γίνονται με τρόπο συντεταγμένο, συλλογικό και μαζικό και όχι με λογικές ατομικών, εμπορευματικών ή μικροπολιτικών δράσεων.

 

  Σε κάθε περίπτωση ο ΦΣ Πρέβεζας-Λευκάδας παρακολουθεί τα γεγονότα και επιφυλάσσεται να προβεί στις προβλεπόμενες από τον Νόμο ενέργειες, εάν και εφόσον χρειαστεί. Ως εκ τούτου συνιστούμε να πρυτανεύσει σε όλους τους εμπλεκόμενους η σύνεση και η ηρεμία, ώστε ο καθένας να επιτελέσει το έργο του απερίσπαστος, σε μια εποχή που ο συνάνθρωπός μας μας έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.

 

 

Ο Πρόεδρος     Γρηγόρης Κατσίλης

Ο Αντιπρόεδρος   Παναγιώτης Κονιδάρης