Υπεγράφη η σύμβαση για την διαπλάτυνση του διαύλου Λευκάδας

1-1

Σε ενωτικό κλίμα, με εκατέρωθεν αναγνώριση των προσπαθειών όλων των νυν και πρώην αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων του τόπου μας, από την σύλληψη αρχικά της ιδέας μέχρι την τελική της ωρίμανση, δημοπράτηση και συμβασιοποίηση του έργου, υπεγράφη σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013, πριν την έναρξη της 27ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, μεταξύ του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Σπύρου και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. συντοπίτη μας κ. Μιχ. Γουρζή η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Διαπλάτυνση διαύλου Λευκάδας».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 22.300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται στον άξονα «Υποδομές & Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Ιονίων Νήσων» από το ΕΣΠΑ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η κατασκευή έργων διαπλάτυνσης και εκβάθυνσης μήκους 6,3 χλμ του Διαύλου Λευκάδας και η κατασκευή αντιπροσαμμωτικού έργου στο βόρειο άκρο του.

Στην υπογραφή της σύμβασης του έργου παρέστησαν ακόμη ο βουλευτής κ. Θεόδωρος Σολδάτος, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Αραβανής, οι Αντιπεριφερειάρχες των ΠΕ Λευκάδας, Κερκύρας, Κεφαλονιάς κ.κ. Θεόδωρος Βερύκιος, Χρήστος Σκούρτης και Σωτήρης Κουρής, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες της ΠΙΝ κυρίες Γρουζή Τζόγια και Καταβάτη Μαρία, οι πρώην βουλευτές Λευκάδας κ.κ. Σπύρος Μαργέλης και Ξενοφών Βεργίνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Σκληρός και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για ένα έργο που το στηρίζει όλη η κοινωνία της Λευκάδας, έκανε λόγο ο κ. Σπύρου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα άλλα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας και το αγκυροβόλιο Βασιλικής, καθώς επίσης και στην αποπληρωμή, κατά ένα μεγάλο μέρος, του δανείου ύψους επτά εκ. ευρώ, που είχε συνάψει με την Eurobank η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας για την κατασκευή του Διοικητηρίου, που αν παρέμενα θα έπνιγε οικονομικά, όπως είπε, την ήδη υποχρηματοδοτούμενη κεντρικά ΠΕ Λευκάδας. Στάθηκε επίσης στην φιλοξενία, όπως την χαρακτήρισε, του Δήμου Λευκάδας στο Διοικητήριο και στο γεγονός ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν κάποια θέματα ώστε να συμμετάσχει και ο Δήμος στα έξοδα. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στα προβλεπόμενα χρονικά όρια και ότι η ανάδοχος εταιρεία θα ανταποκριθεί με το παραπάνω, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις απαιτήσεις του έργου.

Ο βουλευτής Λευκάδας κ. Σολδάτος είπε ότι το έργο στηρίχτηκε από πολλούς, τους οποίους συγχαίρει ως βουλευτής, προσθέτοντας ότι ολοκληρώνεται έτσι ένας κύκλος προσπαθειών για σημαντικά έργα, όπως το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας, η διαχείριση στερεών αποβλήτων, κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια που εύχεται να συνεχιστεί.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Αραβανής έκανε μνεία για μια συλλογική προσπάθεια, επαινώντας όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν αφανώς ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα η συμβασιοποίηση του έργου προσθέτοντας αναφορικά με την εταιρεία ότι «πέσαμε σε καλά χέρια».

Στη συλλογική προσπάθεια επικεντρώθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Βερύκιος λέγοντας ότι «όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε σημαντικά πράγματα». Όλοι βοήθησαν να ωριμάσει αυτό το έργο συνέχισε, που είναι περιφερειακής σημασίας, ανοίγει τον θαλάσσιο άξονα ανάμεσα στο βόρειο και νότιο Ιόνιο, ένα έργο μεγάλης σημασίας για τον τουρισμό και όχι μόνο, που επιτρέπει να περνούν το δίαυλο μεγάλα σκάφη με ασφάλεια. Από το γιότινγκ, όπως είπε, θα βγει ωφελημένο όλο το Ιόνιο. Πρόσθεσε ότι όταν «δουλεύουμε όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα», τόσο χρήσιμα σήμερα από τη σημερινή εμφανή έλλειψη πόρων. Συμπλήρωσε τέλος ότι οι όροι της σύμβασης είναι καλοί, ενώ τα χρήματα της έκπτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού και ότι είναι αβαντάζ, όπως είπε, η εντοπιότητα του υπεύθυνου της εταιρείας που θα δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο.

Ο πρώην βουλευτής κ. Βεργίνης αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του έργου, στις συλλογικές και ατομικές δράσεις προς την κυβέρνηση για την αναγκαιότητά του έργου που υλοποιείται σήμερα. Ευχαρίστησε όλους τους ανώνυμους που δούλεψαν τονίζοντας ότι το έργο έχει διαπεριφερειακή σημασία με σημαντικούς παραγωγικούς πόρους για τη Λευκάδα και τα άλλα Ιόνια νησιά.

Ο πρώην βουλευτής Λευκάδας κ. Μαργέλης μη θέλοντας να επαναλάβει, όπως είπε, τα όσα είπαν οι προλαλήσαντες, πρόσθεσε ότι το έργο θα πρέπει να συμπληρωθεί με τις αναγκαίες χερσαίες και λιμενικές εγκαταστάσεις ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια.

(Πηγή: www.kolivas.de)