Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου για την Παιδεία

7_syllalitirio_paideia

Συλλαλητήριο για την Παιδεία διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης 10 Σεπτέμβρη στην πόλη της Λευκάδας, την ώρα που στη Βουλή ψηφίζονταν το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας.

Στη συγκέντρωση στον Αη Μηνά απηύθυναν χαιρετισμούς η Δήμητρα Δαμιανή, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας και ο Φίλιππος Κούρτης πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λευκάδας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Σταματέλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας.

Η Δήμητρα Δαμιανή κατήγγειλε το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που ψηφίζονταν στη Βουλή λέγοντας ότι είναι κομμάτι του «Νέου Σχολείου», του σχολείου που υλοποιείται χρόνια τώρα και είναι γνωστό ως το σχολείο της ημιμάθειας, της σχολικής διαρροής, της εργασιακής περιπλάνησης. Αναφερόμενη στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης, τους τρεις μήνες που ήταν κλειστά τα σχολεία παρατήρησε: «Προχώρησε σε διαθεσιμότητες – απολύσεις εκπαιδευτικών – σχολικών φυλάκων και σχολικών τροχονόμων. Σε καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων, υποχρεωτικές μετατάξεις και κινητικότητα. Κατάργησε ειδικότητες και μάλιστα τις μαζικότερες στα ΕΠΑΣ – ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα 20.000 μαθητές να βρίσκονται εκτός δημόσιας εκπαίδευσης. Έβαλε τετραπλές πανελλαδικές εξετάσεις στο γενικό λύκειο και απλήρωτη εργασία για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Φτάνοντας στο άνοιγμα πια των σχολείων έχει δημιουργήσει μια δύσκολη πραγματικότητα με χιλιάδες κενά από τη μια σε όλη την Ελλάδα (Π.Ε. Λευκάδας 12 δάσκαλοι, 3 Αγγλικών, 5 δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής και 2 Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής) και εκπαιδευτικούς που περισσεύουν και κινδυνεύουν να μπουν στη λογική της κινητικότητας. Και για το νησί μας αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υποβιβασμό σχολείων, κλείσιμο ολοήμερων, συγχωνεύσεις και δημιουργία υπεράριθμων τμημάτων, αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών κτλ. Επίσης η παραπέρα μείωση κονδυλίων μας φέρνει μπροστά στο πιο οξυμένο πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών». Κλείνοντας τον χαιρετισμό της κάλεσε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη 11/9 στις 12 π.μ. στον Άγιο Μηνά και στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης!

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φίλιππος Κούρτης μετέφερε στους συγκεντρωμένους την από της 9/9/2013 απόφαση της ΓΣ των προέδρων ΕΛΜΕ σύμφωνα με την οποία οι καθηγητές έχουν αποφασίσει απεργία διαρκείας από τις 16 Σεπτέμβρη με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 5νθήμερων, Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και κάθε εβδομάδα Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ για επανακαθορισμό της στάσης τους σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αντιδραστική «αναδιάρθρωση» της γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης που οδηγεί στο σχολείο της αγοράς και κάλεσε σε μαζικούς κοινωνικούς αγώνες για «ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και κάθε άλλης κυβέρνησης που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Σταματέλος τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την προσπάθεια του κεφαλαίου να σπρωχθούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από πιο νωρίς στην υποβαθμισμένη ψευδοκατάρτιση για να γίνουν ακόμα πιο φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό», αφού, όπως είπε, «με το νομσχέδιο ορίζεται το ποιος θα μαθαίνει, τι θα μαθαίνει και που θα το μαθαίνει με τα παιδιά της εργατικής τάξης να είναι εκείνα που θα αποτελέσουν τη μεγάλη μάζα όσων θα σπρωχθούν από τα 15 τους στην επαγγελματική κατάρτιση, η οποία «εμπλουτίζεται». και με τη μαθητεία». Αναφέρθηκε ακόμη στη σύσκεψη που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο το ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 7μμ στην αίθουσά του, καλώντας όλους τους εργαζόμενους, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με σκοπό την ενημέρωση και τον προγραμματισμό δράσης με όλες τις μορφές. Κλείνοντας την ομιλία του απηύθυνε ιδιαίτερο κάλεσμα στους μαθητές να μπουν μαζί με τους εργαζόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς μπροστά σε αυτόν τον αγώνα, «να σηκώσουν φωνή και ανάστημα κόντρα σε αυτούς που τους κόβουν ελπίδες και όνειρα για τη ζωή», και να ακυρώσουν το νομοσχέδιο στην πράξη ακόμη κι αν αυτό περάσει από τη Βουλή.