Η Επιστήμη… εν πλω!

397492_10151396193665100_1505914418_n

Η Επιστήμη… εν πλω!

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

ΣΕ ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

23-29 Σεπτεμβρίου 2013

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, μεταφέρει τον εξοπλισμό της στη Λευκάδα και το Μεγανήσι και προσκαλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε εντυπωσιακές επιδείξεις πειραμάτων και διαδραστικά εργαστήρια, μέσα από τα οποία θα γνωρίσουν την διασκεδαστική πλευρά της επιστήμης. Αυτή η σειρά εκδηλώσεων είναι μία από τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Ευγενίδου, που ως στόχο έχει να φέρει σε επαφή με τις δραστηριότητες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, κοινό που δεν μπορεί εύκολα να μεταβεί στην Αθήνα.

 

Επίδειξη Πειραμάτων

Στην Επίδειξη Πειραμάτων, εντυπωσιακές χημικές αντιδράσεις και παράξενα φυσικά φαινόμενα επιστρατεύονται για να καταπλήξουν τους θεατές, μαθητές και μη, και να τους μυήσουν στα μυστικά του Ηλεκτρομαγνητισμού, της Χημείας, των Ζωντανών Οργανισμών και του Διαστήματος. Στο τέλος οι θεατές σε ομάδες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για να ανταποκριθούν σε μία διαστημική πρόκληση!

 

Εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής

Στο εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής, μαθητές Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου, εξοικειώνονται με το φαινόμενο της άνωσης και τις αρχές της πλεύσης. Έπειτα καλούνται να συνεργαστούν σε ομάδες και να κατασκευάσουν μία πλωτή σχεδία. Η κάθε ομάδα δοκιμάζει τη σχεδία της σε πραγματικές συνθήκες με δοκιμαστικό βάρος 4 κιλά. Ποια ομάδα θα επιπλεύσει και ποια θα βουλιάξει;

Το εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENGINEER, στο οποίο συμμετέχει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Το ENGINEER δημιουργεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα διερευνητικής μάθησης σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, αξιοποιώντας αρχές σχεδιασμού και μεθοδολογία εργασίας από τη Μηχανική (Engineering) για την εκπαίδευση. Στο έργο ENGINEER συμμετέχουν 26 φορείς, μεταξύ των οποίων 10 μουσεία και κέντρα επιστημών, 10 σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμοί με εξειδίκευση και εμπειρία στη διδακτική των φυσικών επιστημών και σε εφαρμογές διερευνητικής μάθησης. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.engineer-project.eu/

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Η ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας θα βρίσκεται στη Λευκάδα την εβδομάδα 23-29 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφτεί την πόλη της Λευκάδας, τη Βασιλική, την Καρυά, το Νυδρί και το Μεγανήσι. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν Επίδειξη Πειραμάτων για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής για μαθητές Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου, καθώς και μία Επίδειξη Πειραμάτων για μαθητές και γενικό κοινό στην πόλη της Λευκάδας. Ακολουθεί συνοπτικό πρόγραμμα για κάθε προορισμό.

 

 

 

 

Δευτέρα 23/9

Τρίτη 24/9

Τετάρτη 25/9

Πέμπτη 26/9

Παρασκευή 27/9

Σάββατο 28/9

Αθήνα-Λευκάδα (πόλη)

Βασιλική

Καρυά &παιδιά από Λαζαράτα

Νυδρί

Μεγανήσι &παιδιά από Κάλαμο

Μεγανήσι &παιδιά από Κάλαμο

Επίδειξη για γενικό κοινό.

Επίδειξη Γυμνάσιο-Λ. Τάξεις

Επίδειξη Γυμνάσιο-Λ. Τάξεις

Επίδειξη Γυμνάσιο-Λ. Τάξεις

Επίδειξη Γυμνάσιο Λ. Τάξεις

Εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής

Εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής

Εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής

Εργαστήρι Ναυτικής Μηχανικής

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας.