Η Λευκάδα «αποχαιρέτησε» ένα γνήσιο παιδί της, τον Ναύαρχο Θωμά Παν. Κατωπόδη

hal3653

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 συγγενείς, φίλοι και πλήθος κόσμου στον συντοπίτη μας Ναύαρχο ε.α., Επίτιμο Αρχηγό Στόλου και Πρόεδρο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Θωμά Π. Κατωπόδη, ο οποίος έφυγε αναπάντεχα σε ηλικία 65 ετών από τη ζωή.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας κ. Θεοφίλου, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, στην πόλη της Λευκάδας. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θεόδωρος Σολδάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερύκιος, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στάθης Ζαβιτσάνος, ο πρώην βουλευτής κ. Σπύρος Μαργέλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αναστάσιος Γαζής, που εκπροσώπησε τον απουσιάζοντα Δήμαρχο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κ. Ελευθέριος Αραβανής, ο κ. Σωκράτης Κακλαμάνης, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «Η Αγία Μαύρα» κ.ά.

Στο φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία και πάνω ήταν τοποθετημένα το πηλίκιο, το ξίφος και τα παράσημα του εκλιπόντος, στάθηκαν τιμητική φρουρά οι συνάδελφοί του από το Πολεμικό Ναυτικό: Αρχιπλοίαρχος Ν. Τσούνης, Αρχιπλοίαρχος Ι. Σαμαράς, Υποναύαρχος Ι. Μαΐστρος Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και ο Μεγανησιώτης Υποναύαρχος Σπ. Κονιδάρης, Υπαρχηγός Στόλου.

Για τον εκλιπόντα μίλησαν, εξαίροντας τις ικανότητές του, το σπάνιο ήθος του, την εντιμότητά του, την λογιοσύνη του και την προσφορά του στο νησί μας, ο Μητροπολίτης Λευκάδας κ. Θεόφιλος, Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, που διάβασε το βιογραφικό του εκλιπόντος, ο κ. Αναστάσιος Γαζής, ο κ. Σωκράτης Κακλαμάνης, ο Ναύαρχος Γεράσιμος Καράμπαλης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Λευκάδας κ. Φρόσω Φίλιππα και ο κ. Σπύρος Βρεττός, Σύμβουλος Φιλολόγων.

hal3682

hal3684

hal3704

hal3687

Εκ μέρους της οικογένειας τον νεκρό αποχαιρέτησαν ο γιος του Παναγιώτης, που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και είναι πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, λέγοντας μεταξύ άλλων συγκινημένος ότι η προτροπή του πατέρα του προς αυτόν ήταν «ό,τι και να κάνεις να το κάνεις με το κεφάλι ψηλά», παρατηρώντας ότι αυτό το ακολούθησε μέχρι το τέλος ο πατέρας του που έφυγε, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτεί, με το κεφάλι ψηλά, ενώ η κόρη του Αμαλία με φωνή που πάλλονταν από συγκίνηση είπε «βρίσκεται εδώ γιατί δεν άντεξε τον πόνο της πατρίδας… Σήμερα θρηνώ όχι για το χαμό του πατέρα μου αλλά για μια Ελλάδα που σιγοπεθαίνει».

Όταν το φέρετρο βγήκε από την Εκκλησία, το πλήθος το υποδέχθηκε με θερμό χειροκρότημα υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τιμές απέδωσε ναυτικό άγημα.

hal3784

hal3813

hal3886

hal3949

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία η πομπή κατευθύνθηκε υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής, που συμμετείχε τιμής ένεκεν, δια μέσου της Κεντρικής Αγοράς, στον Άγιο Μηνά. Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο του Φρυνίου.

Οι φωτογραφίες  είναι του Νίκου Ζαβιτσάνου (πηγή: www.kolivas.de)