Η ομάδα Μπρίτζ της Λευκάδας

 

Αντίγραφο-από-DSCN2479

Ο χώρος που φιλοξενεί αυτή την εποχή τη σχετικά νεοσύστατη ομάδα – σύλλογο Μπρίτζ της Λευκάδας για τα παιχνίδια της, είναι το ξενοδοχείο «Porto Ligia».

Προσκλήθηκα να παρακολουθήσω ένα παιχνίδι Μπρίτζ την Τέταρτη το απόγευμα και αυτό έγινε αφορμή να μάθω αρκετά για το άθλημα αλλά και να ξεκαθαρίσω όσα συγκεχυμένα είχα μέχρι τότε στο μυαλό μου.

Προάγγελος του παιχνιδιού υπήρξε το ουίστ, που εφευρέθηκε τον 17ο αιώνα και ήταν της μόδας στο αριστοκρατικό περιβάλλον της Αγγλίας. Πατρίδα του Μπρίτζ όπως το ξέρουμε σήμερα, είναι η Αμερική και όχι η Αγγλία όπως εσφαλμένα πιστεύουν οι περισσότεροι. Χρυσή εποχή για το άθλημα στην Αμερική, υπήρξαν οι δεκαετίες ’30 και ’40.

Στη χώρα μας παρουσιάζει άνθιση τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν σχεδόν σε κάθε νομό σωματεία στα οποία μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για να μάθει ή για να παίξει Μπρίτζ.

Παίζεται με 52 χαρτιά της τράπουλας και βάση του παιχνιδιού είναι το ζευγάρι. Παίζεται με 4 άτομα, και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε άντρες γυναίκες και παιδιά. Δεν έχει καμιά σχέση με τον τζόγο, και δεν προϋποθέτει γνώση άλλων παιχνιδιών της τράπουλας

Είναι ένα άθλημα για το μυαλό, αφού ασκεί το μυαλό και βελτιώνει τη μνήμη.

Μέσα από το παιχνίδι κάποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει παρέες, φιλίες και ταξίδια, αφού όλο το χρόνο διοργανώνονται τουρνουά σε πολλές πόλεις.

Από την όμορφη παρέα – ομάδα της Λευκάδας παραβρέθηκαν 12 άτομα στη Λυγιά. Υπάρχουν αρκετοί ακόμα.

Είναι σχετικά πρόσφατη η δραστηριότητα της ομάδας, γι’ αυτό μέχρι στιγμής βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Α.Σ. «Φίλανδρος».

Από την ομάδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και αλλοδαποί που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη Λευκάδα, όπως η Πωλίν Μητρογιάννη, οι Colin και Theresa Dow, οι Tuoy και Mike Cawson. Από τους ντόπιους η Σαπφώ Καββαδά, ο Σπύρος Φωτίου, ο Γιώργος Βλάχος, ο Πάνος Ζαβιτσάνος, ο Μπάμπης Καλός, η Κατερίνα Γράψα.

Όμορφη, ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα επικρατούσε μεταξύ των παικτών.Παίζουν συνήθως για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Ενθουσιάστικα από τη συμπυκνωμένη περιγραφή που μου έκανε ο Σπύρος Φωτίου για το παιχνίδι: «Το Μπρίτζ είναι πολύ ανταγωνιστικό σαν παιχνίδι, δεν υπάρχει όμως σ’ αυτό, ο από μηχανής θεός, δεν χρειάζεται μαγκιά και τσαμπουκά και δεν υπάρχει δυνατότητα κλεψιάς!» Πολύ καλό μου ακούστηκε!

(Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το άθλημα, ο κτηνίατρος Μπάμπης Καλός είναι πρόθυμος να τον κατατοπίσει).

Βιολέττα Σάντα

(www.kolivas.de)