Τράπεζα χρόνου στη Λευκάδα

1380613630

Μονοπάτια Αλληλεγγύης Πρώτη συνάντηση γνωριμίας, την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο γραφείο των «Μονοπατιών Αλληλεγγύης» στις 19:00

Ανταλλάσσουμε και μοιραζόμαστε, χωρίς χρήματα, για την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη.

Η Τράπεζα Χρόνου στην Λευκάδα αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλακτικών υπηρεσιών και γνώσεων, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο από δύο εθελοντές και υποστηρίζεται από την οργάνωση «Μονοπάτια Αλληλεγγύης». Το δίκτυο αυτό έχει διαδοθεί σε ολόκληρη τη νήσο της Λευκάδας.

Τι είναι μια Τράπεζα Χρόνου;

Μια Τράπεζα Χρόνου είναι ένα σύστημα εναλλακτικό ως προς το χρήμα και τις τράπεζες. Αποτελεί ένα δίκτυο αμοιβαίων ανταλλαγών υπηρεσιών και γνώσεων στην κλίμακα μιας τοπικής κοινωνίας. Όλες οι συναλλαγές αποκλείουν την χρηματική αξία και βασίζονται στην αξία «χρόνος».
Έτσι κάθε μέλος του δικτύου μπορεί να προσφέρει από το χρόνο του υπό μορφή υπηρεσιών, σε συνάρτηση με τις ικανότητές του και δικαιούται να λάβει υπηρεσίες, σε ανταποδοτική βάση, ανάλογα με τις ανάγκες και / ή τις επιθυμίες του.

Μια Τράπεζα Χρόνου βασίζεται σε δύο κύριες αρχές:

Την αρχή της ισότητας της κοινωνικής θέσης (status).

Ο καθένας διαθέτει ικανότητες / δεξιότητες που του προσιδιάζουν και που μπορούν να είναι χειρωνακτικές ή διανοητικές. Το δικό μας δίκτυο δεν κάνει διάκριση μεταξύ των προσφερομένων υπηρεσιών: έχουν την ίδια αξία (ιεράρχηση), ανάγονται στην ίδια / «πίστωση χρόνου». Π.χ. μία ώρα ανταλλασσόμενη (προσφερόμενη για ανταλλαγή) σε babysitting, ισοδυναμεί με μία ώρα προσφερόμενη για ανταλλαγή σε επισκευές
πληροφορικών συστημάτων (Η/Υ).

Την αρχή της αμοιβαιότητας των ανταλλαγών

Όλα τα μέλη του δικτύου είναι συγχρόνως στη θέση αυτού που ζητεί υπηρεσίες και στην θέση αυτού που προσφέρει υπηρεσίες. Έτσι, ο καθένας δικαιούται να ζητήσει μια υπηρεσία από κάποιο άλλο μέλος, αλλά, αμοιβαία, πρέπει και ο ίδιος να προσφέρει κάποια υπηρεσία και να μένει στη διάθεση των άλλων.

Πώς λειτουργεί συγκεκριμένα η Τράπεζα Χρόνου;

Κάθε άτομο που επιθυμεί να ενταχθεί σε μια Τράπεζα Χρόνου οφείλει σε αρχικό στάδιο να εγγραφεί στο δίκτυό της και να υποδείξει ποια / ποιες υπηρεσία-ες επιθυμεί να προσφέρει και ποια / ποιες υπηρεσία-ες να λαμβάνει.
Κάθε νέο μέλος διαθέτει ένα λογαριασμό όπου θα αναγράφονται οι παρεχόμενες και λαμβανόμενες υπηρεσίες, υπό μορφή «πίστωσης χρόνου». Κατά την πρώτη εγγραφή η Τράπεζα Χρόνου προσφέρει δωρεάν μια ώρα πίστωσης χρόνου, προκειμένου να διευκολύνει τις ανταλλαγές.
Το πλεονέκτημα της Τράπεζας Χρόνου είναι ότι κάθε λογαριασμός είναι χρεωστικός ή πιστωτικός απέναντι στην Τράπεζα και όχι ως προς το άτομο που σας προσέφερε κάποια υπηρεσία.

Να ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Η κα Τομ, συνταξιούχος, έχει δύο ελεύθερες ώρες κάθε εβδομάδα. Αποφασίζει να εγγραφεί στην Τράπεζα Χρόνου της Λευκάδας (πηγαίνοντας στην έδρα της οργάνωσης «Μονοπάτια Αλληλεγγύης» ή μέσω της ιστοσελίδας facebook “Lefkada TimeBank” ή μέσω της ιντερνετικής σελίδας). Γίνεται κάτοχος ενός προσωπικού λογαριασμού δηλώνοντας ότι είναι διαθέσιμη (προσφέρεται) για κάποιες υπηρεσίες. Ως ευχαριστήρια επιβράβευση της εγγραφής της, η Τράπεζα Χρόνου της προσφέρει μια πρώτη ώρα πίστωσης χρόνου, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει μαθήματα γαλλικών. Ακολούθως η Τράπεζα Χρόνου τη φέρνει σε επαφή με την κα ΡΟΖΑ, μια μητέρα που έχει ανάγκη από babysitter για μερικές ώρες την εβδομάδα. Σε ανταπόδοση η κα ΡΟΖΑ θα προσφέρει δύο δικές της ώρες για τα ψώνια σε ηλικιωμένο άτομο που δεν μπορεί να βγει από το σπίτι. Συνεπώς, η κα Τομ θα έχει μια πίστωση χρόνου δύο ωρών στον δικό της λογαριασμό, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ζητώντας από τον ΑΛΕΞΙΟ (που είχε ήδη δηλώσει την διαθεσιμότητά του) να την βοηθήσει να συντηρεί τον κήπο της. και ούτω καθεξής.

Ποιός μπορεί να γίνει μέλος του δικτύου της Τράπεζας Χρόνου Λευκάδας;

Όλοι μπορούν να ενταχθούν στην Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας ασχέτως ηλικίας ή κοινωνικού επιπέδου. Αρκεί βέβαια να έχουν όρεξη να μοιράσουν το χρόνο τους με τα άλλα μέλη, και να μην καθοδηγούνται από την ιδέα του κέρδους.

Γιατί να αφοσιωθεί κανείς στην Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας;

Από μια γενικότερη οπτική γωνία η Τράπεζα Χρόνου μέσω των διαπροσωπικών ανταλλαγών που προωθεί, επιτρέπει να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή μιας κοινότητας.
Πραγματικά, η Τράπεζα Χρόνου επιτρέπει να φανταστούμε μια κοινωνία όπου οι ανταλλαγές ικανοτήτων (υπηρεσιών) και γνώσεων πραγματοποιούνται υπεράνω της χρήσης του χρήματος ως μέσου συναλλαγών.

Αυτή η καινούργια μορφή αλληλεγγύης προάγει έτσι την συμμετοχή του πολίτη, τις ισότιμες ανταλλαγές, την τοπική ανάπτυξη και την πάλη ενάντια στους αποκλεισμούς.
Η ένταξη στην Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας λοιπόν συνεπάγεται ότι θα γίνετε μέρος σε ένα ευρύ δίκτυο αλληλοβοήθειας στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας μας. Επίσης, η ενεργοποίηση σας σ’ αυτό το δίκτυο θα σας επιτρέψει να:

-(επαν)ενεργοποιήσετε τις σχέσεις γειτονιάς και να τις διευρύνετε με καινούργιες
-ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας ή να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, δωρεάν
-να νιώθετε χρήσιμο και αναπόσπαστο μέλος της κοινότητας σας

Σας περιμένουμε στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας, την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο γραφείο των «Μονοπατιών Αλληλεγγύης» στις 19:00 την οδό Καραβέλα 12, στην Λευκάδα.

Ελάτε να μάθετε και να μοιραστείτε τις γνώσεις σας στην Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας στο
Facebook: “Lefkada Time Bank”

Όσοι οι άνθρωποι, τόσα τα ενδιαφέροντα!

(www.lefkadaslowguide.gr)