Από τις εκδηλώσεις τις «Ρωσικής Εβδομάδας» στην Λευκάδα

dscn2835

Με εντυπωσιακές εκδηλώσεις πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Λευκάδα η «Ρωσική Εβδομάδα», μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να συσφίξει τις σχέσεις των δύο λαών και να γνωρίσουν οι βόριοι φίλοι μας τα Ιόνια νησιά, πολιτισμικά και τουριστικά. Στις εκδηλώσεις είχαμε και συμμετοχή Μεγανησιώτικη, αφού είδαμε και την Σοφινίνα Κονιδάρη να χορεύει με έναν Ρώσο πιτσιρίκο ντυμένοι με τις φαντασμαγορικές ρώσικες παραδοσιακές στολές.  Το εκτενές ρεπορτάζ που ακολουθεί και οι φωτογραφίες είναι από τα «Λευκαδίτικα Νέα»:

dscn2756

Ένα πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν αγκυροβολημένο από προχτές στα ανοιχτά, πριν το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Βρέθηκε στη Λευκάδα ερχόμενο από την Κέρκυρα και καθ’ οδόν προς την Κεφαλλονιά – Ζάκυνθο στα πλαίσια του φόρουμ «Η Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια νησιά», μιας σειράς εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την Κέρκυρα και φέτος επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα νησιά.

 

Το φόρουμ αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των Επτανησίων με τους Ρώσους και αποτελεί μείζονος σημασίας έργο στον τομέα της λαϊκής διπλωματίας, του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμικών ανταλλαγών.

 

Το πρόγραμμα για το νησί μας περιλάμβανε: Έλληνο-ρωσική ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των Έλληνο-Ρωσικών σχέσεων», μουσικές εκδηλώσεις με συναυλία του συγκροτήματος «Τραγούδια και χοροί του Στόλου της Μαύρης θάλασσας» και του χορευτικού συνόλου «Σινιόν» και γιορτή Ρωσικής και Ελληνικής κουζίνας.

dscn2871

dscn2901

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παρέλαση του Ρωσικού ναυτικού στη κεντρική αγορά, που πραγματοποιήθηκε λόγω της βροχής με μια ώρα καθυστέρηση και επιδείξεις ασκήσεων όπλων μπροστά από το ξενοδοχείο ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ στο εσωτερικό του οποίου έλαβαν χώρα όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις.

 

Οι μουσικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν ήταν ένα εξαιρετικό θέαμα και ακρόαμα, μοναδικό στο είδος του. Μουσικοί, χορευτές και τραγουδιστές -όλοι ναύτες και αξιωματικοί του ρωσικού Ναυτικού- πραγματοποίησαν μια εκδήλωση υψηλών μουσικών αξιώσεων που θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες του είδους. Ενθουσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που τους παρακολούθησε.

dscn2920

 

Ήταν κρίμα που η εκδήλωση έγινε σε τόσο μικρό χώρο, ήταν κρίμα που έβρεχε, κρίμα που σχετικά λίγοι παρακολούθησαν την εκδήλωση. Ήταν ένα σπάνιο καλλιτεχνικό γεγονός, θα τον ζήλευαν ακόμα και κορυφαίοι μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές.

 

Στην εκδήλωση μικτό τμήμα χορευτών από τον «Oρφέα» και τη «Νέα Xορωδία» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Λευκάδας.

dscn2897

dscn2803

 

Το πρόγραμμα έκλεισε με δείπνο αποτελούμενο από εδέσματα παραδοσιακής ρωσικής κουζίνας, κάποια από τα οποία παρασκεύαζε επί τόπου γνωστός σεφ της ρωσικής κουζίνας.

 

Δεν σας κρύβω, ότι «ζήλεψα» αυτό το λαό, όπως και πολλές άλλες φορές μου έχει τύχει με άλλους λαούς, ζήλεψα την οργάνωση, τον επαγγελματισμό, την έμφυτη ευγένεια που έδειξαν, που σε τίποτα δεν έμοιαζε με στρατιωτική πειθαρχία, αλλά περισσότερο ομαδική προσπάθεια.

 

(Για την ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των Έλληνο-Ρωσικών σχέσεων» υπάρχει αναφορά μας στο εδώ άρθρο και εδώ μπορείτε να δείτε κάποια βιντεάκια από την παρέλαση των ναυτών και τις μουσικές εκδηλώσεις).