ΑΝ.Α.Σ.Α.: Η συγκυβέρνηση αδιαφορεί και καταστρέφει το Ιόνιο

γαλιατσατος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ για τα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Επικεφαλης: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ περιφερειακός σύμβουλος
www.thodoros.gr  – anasa.ionia@gmail.com  – info@thodoros.gr

Η συγκυβέρνηση  αδιαφορεί και καταστρέφει το ΙΟΝΙΟ
Ο περιφερειάρχης ανήμπορος …κυνηγάει το χρίσμα του Σαμαρά (και του Βενιζέλου!) για να «ολοκληρώσει το …έργο του»

Με την ΚΥΑ που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ, υπ. Αριθμ.169896/8/8/2013, εγκρίνει την  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο νοτιοανατολικό Ιόνιο (στην ΚΥΑ ονοματίζεται ως Δυτικός Πατραϊκός κόλπος!).

Οι δύο υπουργοί, του ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης και Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτης, που υπογράφουν την εν λόγω ΚΥΑ έγραψαν στα «παλιά τους τα παπούτσια» την σχετική απόφαση – γνωμοδότηση του ΠΣ Ιονίων που ελήφθη στην συνεδρίαση της 1/7/2012 στο Αργοστόλι η οποία ήταν αρνητική στην ΣΜΠΕ και πρότεινε σειρά αντιπροτάσεων για την διόρθωσή της.

Από την ανάγνωση του κειμένου της ΚΥΑ προκύπτει:

  1. η περιοχή εξακολουθεί να περιγράφεται, περιέργως, ως Δυτικός Πατραϊκός, παρά το ότι πρόκειται για Ιόνιο πέλαγος και Ιόνια νησιά
  2. δεν αναφέρεται η αναγκαιότητα ή μη λήψης πρόσθετων μέτρων η προνοιών για την περίπτωση ενός μεγάλου υποθαλάσσιου  σεισμού, στην περιοχή με την μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη.
  3. δεν αξιολογούνται οι επιπτώσεις στον πληθυσμό, στην ανθρώπινη υγεία, στο περιβάλλον υποθαλάσσιο και μη, στις υφιστάμενες μορφές οικονομικής δραστηριότητας, στον τουρισμό την αλιεία την ιχθυοκαλλιέργεια.
  4. η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανατίθεται από τους δυο υπουργούς της συγκυβέρνησης στην ανάδοχο εταιρεία της έρευνας και της εξόρυξης των υδρογονανθράκων! Βάζουν κυριολεκτικά τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται για τα πετρέλαια και το αέριο  στην περιοχή μας και να προβάλλει την θεωρία του success story αδιαφορεί για τις κρίσιμες  επισημάνσεις του ΠΣ Ιονίων και συνειδητά οδηγεί τα νησιά του Ιονίου και το Ιόνιο πέλαγος ανυπεράσπιστα σε μια  καταστροφική για τον άνθρωπο το περιβάλλον και την οικονομία προοπτική!

Μπροστά σ΄ αυτή την νέα κατάσταση που δημιουργεί εδώ και δυόμιση μήνες η κυβερνητική απόφαση, ο αρμόδιος για να υπερασπιστεί την απόφαση του ΠΣ, ο αρμόδιος για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ιόνιας περιφέρειας και των κατοίκων της, ο περιφερειάρχης κ. Σπύρου..  καθεύδει!

Αντί να σπεύσει να ενημερώσει φορείς και πολίτες και να απαιτήσει την αναπομπή της άθλιας και καταστροφικής ΚΥΑ, την κρύβει στα συρτάρια του και την αποκαλύπτει μόνο όταν η ΑΝ.Α.Σ.Α θέτει το θέμα με επερώτηση της στο ΠΣ.

Αντί να θέσει το θέμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό υπερασπιζόμενος  τα συμφέροντα της Περιφέρειας εκεί που συναντιούνται στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, προκρίνει τα ίδια πολιτικά του συμφέροντα  και τον παρακαλεί να του δώσει το «χρίσμα» για τις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου!

Η ΑΝ.Α.Σ.Α με πλήθος ανακοινώσεων, επερωτήσεων και δημόσιων παρεμβάσεων είναι η μόνη δύναμη που σταθερά από το τέλος του 2010 ήδη, θέτει το καίριο ζήτημα των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και απαιτεί απαντήσεις και αποφάσεις από τους αρμόδιους παράγοντες, στην κατεύθυνση της προστασίας των λαϊκών συμφερόντων.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α επισημαίνει την ανάγκη ανατροπής της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου και τα Ιόνια νησιά να αναπνεύσουν καθαρό αέρα κι όχι πετρελαϊκές αναθυμιάσεις.

Η ΑΝ.Α.Σ.Α για μια ακόμη φορά προτάσσει την θέση της ότι «σε κάθε περίπτωση η έρευνα ,ο έλεγχος, η εποπτεία και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα πρέπει να οδηγείται από Δημόσιο φορέα που θα εργάζεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ελλήνων εργαζομένων, της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος».

Αργοστόλι, 27/10/2013 Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α