Βίντεο από την «Παρουσίαση τριών έργων Ιστορίας και Λαογραφίας της Λευκάδας»

7_parousiasi_vivlion_gia_lefkada

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου το βράδυ η εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρο του Δήμου Λευκάδας για την «Παρουσίαση τριών έργων Ιστορίας και Λαογραφίας της Λευκάδας».

Τα βίντεο από την εκδήλωση που ακολουθούν είναι του κ. Θανάση Κατωπόδη

Τα τρία έργα που παρουσιάστηκαν ήταν:

  1. Ταξινόμηση και καταλογογράφιση των Αρχείων Νομού Λευκάδας (1684-1864)
  2. Εντοπισμός, μεταγραφή, μετάφραση, και έκδοση των οθωμανικών πηγών για την ιστορία της Λευκάδας
  3. Δημοτικά τραγούδια και Χοροί της Λευκάδας

Τα έργα αυτά υλοποιήθηκαν αντίστοιχα από τους φορείς: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/ Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας/ Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και Ακαδημία Αθηνών / Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Ευτυχία Λιάτα, Διευθύντρια Ερευνών ΙΤΕ/ΕΙΕ, Ηλίας Κολοβός, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Συνεργάτης ΙΜΣ/ΙΤΕ, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια ΚΕΕΛ/ Ακαδημίας Αθηνών και Γιάννης Πλεμμένος, Ερευνητής ΚΕΕΛ/ Ακαδημίας Αθηνών. Χαιρετισμό απέστειλε ο κ. Σπύρος Ασδραχάς, που διαβάστηκε από τον κ. Δημήτριο Τσερέ. Συντονιστής της εκδήλωσης – παρουσίασης ήταν ο κ. Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ, ΕΙΕ.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λευκάδας Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης.

Πιστεύουμε, αν και έλειψε ο συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις διάλογος με το ακροατήριο, ώστε να αποσαφηνιστούν ενδεχόμενα ερωτήματα, ότι ήταν μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, καθώς και τα τρία έργα που παρουσιάστηκαν αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια όχι μόνο των ειδικών ερευνητών, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου για την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου του Λευκαδίτη. Σε κάθε περίπτωση φάνηκε ξεκάθαρα ότι «η ιστορία της Λευκάδας δεν έχει ακόμη εξαντληθεί» και ότι αν συνεχιστούν και στο μέλλον οι προαναφερόμενες αξιέπαινες προσπάθειες «έχει πολλά ακόμη να αποκαλύψει».

Ελπίζουμε, χρόνου επιτρέποντος, να επανέλθουμε με τα της εκδήλωσης.

15_parousiasi_vivlion_gia_lefkada

17_parousiasi_vivlion_gia_lefkada

(Πηγή: www.kolivas.de)