Σικελιανός και Παλαμάς στην Μαδουρή (1925)

IMG_1447

Μια σπάνια και ίσως μοναδική φωτογραφία

Η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη δεν κρύβει θησαυρούς μόνο στα ράφια της, αλλά και στους τοίχους της. Τα κάδρα που κοσμούν τη βιβλιοθήκη αποτελούνται από σπάνιες και κάποιες φορές μοναδικές φωτογραφίες.

 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε βρίσκεται κρεμασμένη σε περίοπτη θέση της Βιβλιοθήκης. Με τη βοήθεια του υπεύθυνου κ. Κοντομίχη, ταυτοποιήσαμε κάποιους από τους εικονιζόμενους.

Όρθιος απαγγέλει ο Άγγελος Σικελιανός, δεξιά καθήμενος στην πέτρα ο άλλος μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, ο Μητροπολίτης τοτε Κερκύρας Αθηναγόρας και αμέσως μετά ο Μάρκος Τσαρλαμπάς.

 

Η παρουσία του Αθηναγόρα δεν είναι καθόλου «παράταιρη» στην ομήγυρη. Θεωρείτο ένα από τα πλέον ανοιχτά μυαλά της εκκλησίας. Μετά από δική του παρέμβαση, όταν ήταν ήδη Πατριάρχης, αποφεύχθηκε ο αφορισμός του Νίκου Καζαντζάκη από την εκκλησία.

 

(04/12/2012 19:06) Απευθύνθηκα στον κ. Σπύρο Τσαρλαμπά ο οποίος μου έδωσε αρκετά στοιχεία σε σχέση με τη φωτογραφία. Τραβήχτηκε το 1925 στις 8 Ιουνίου στη Μαδουρή. Στο νησί μας τον Ιούνιο του 1925, με ευκαιρία τη συμπλήρωση 100 χρόνων από γέννηση του Βαλαωρίτη, έγιναν σημαντικές εκδηλώσεις προς τιμή του ποιητή. Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις εκτός από τον Σικελιανό και τον Παλαμά, παραβρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της πολιτικής.

 

Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ που εξέδωσε το 1975 η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών με τίτλο «Αριστοτέλης Βαλαωρίτης 1824 – 1879».

 

Βιολέττα Σάντα (www.kolivas.de)