Το Μεγανήσι στο επίκεντρο του 2ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου

ΝΕΝΑ ΓΑΛΑΝΙΔΟΥ 6_12_13 006

Το Μεγανήσι στο επίκεντρο του 2ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου.

Σε μια πολύ σημαντική επιστημονική εκδήλωση, το 2ο Αρχαιολογικό και Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι, το Μεγανήσι είχε την τιμητική του! Στις εισηγήσεις τους οι αρχαιολόγοι Ολυμπία Βικάτου, Βίβιαν Στάικου και Νένα Γαλανίδου ξεδίπλωσαν όλες τις πτυχές των βαρυσήμαντων αρχαιολογικών ανακαλύψεων των τελευταίων ετών στο νησί μας, από την Παλαιολιθική και Μεσολιθική περίοδο, μέχρι την προμυκηναϊκή και μυκηναϊκή εποχή.

Στα σημαντικότερα σημεία των δημοσιεύσεών τους ακούστηκαν και νέα στοιχεία, εκτός από αυτά που ήδη γνωρίζουμε:

Α) Τεκμηριώθηκε επιστημονικά η οικιστική δράση (οικιστικές δομές) των πρωτόγονων προγόνων μας στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου (και σε τοποθεσία στο Μεγανήσι).

Β) Ανακοινώθηκε και η ανεύρεση ενός δεύτερου ασύλλητου τάφου (ξανά πολεμιστή κατά τα φαινόμενα) με απομεινάρια, ασπίδα, κτερίσματα κτλ., ενώ εμφανίστηκε και η συγκριτική χρονολόγηση και κατάταξη του ξίφους του πρώτου τάφου.

Γ) Σύμφωνα με την κα Βικάτου θα γίνει προσπάθεια, που μάλλον θα τελεσφορήσει, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση για την ανάδειξη των ταφικών μνημείων του Μεγανησίου.

ΦΩΤΟ ΒΙΚΑΤΟΥ 6_12_13 013

Είναι η πρώτη φορά που το Μεγανήσι γίνεται αντικείμενο τέτοιου και τόσο σημαντικού επιστημονικού- αρχαιολογικού Συνεδρίου, και έπεται συνέχεια. Οπωσδήποτε αξίζουν συγχαρητήρια στην κα Ολ. Βικάτου (και φυσικά στην κα Ν.Γαλανίδου) που με πενιχρά δημόσια μέσα (ουσιαστικά μόνο με την βοήθεια του Δήμου Μεγανησίου) ανέδειξαν τους θησαυρούς αυτούς, που λίγα χρόνια πριν δεν ήταν παρά εικασίες. Το Μεγανήσι αποτελεί πια χαρακτηριστικό σημείο στον Αρχαιολογικό χάρτη και ένα μεγάλο κομμάτι από το (προ)ιστορικό μας παζλ βρήκε την θέση του. Η πολιτιστική (και όχι μόνο) σημασία ενός τέτοιου γεγονότος είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη.

Παρακολουθήστε μερικά χαρακτηριστικά βίντεο από τις εργασίες του Συνεδρίου και δηλώσεις τις κας Βικάτου για την σημαντικότητα των τύμβων: