Εκδήλωση για τα 95χρονα του ΚΚΕ στην πόλη της Λευκάδας (Βίντεο)

3_95_xronia_kke_lefkada

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2013 το βράδυ, στην πόλη της Λευκάδας, η κεντρική εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Λευκάδας.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε εκ μέρους της ΤΕ Πρέβεζας – Λευκάδας του ΚΚΕ η Δήμητρα Σταματέλου. Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο για το Δεκέμβρη του ΄44 και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το σύνθημα «95 χρόνια ΚΚΕ – Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε» δίνει με ακρίβεια το περιεχόμενο του γιορτασμού, πέντε μόλις χρόνια από τη συμπλήρωση ενός αιώνα ηρωικής, αδιάκοπης πάλης και προσφοράς του ΚΚΕ. Γιορτάζουμε την επέτειο ίδρυσής του γιατί θέλουμε να θυμίσουμε, θέλουμε να γνωρίσουμε και να γνωρίσουν οι νέες γενιές, ότι οποιοδήποτε βήμα μπροστά, όποια πρόοδο – κατάκτηση κι αν έγινε, έχει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του ΚΚΕ, από το 8ωρο, τις κοινωνικές παροχές σε Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια, τις άδειες, την κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, ακόμη και το δικαίωμα ψήφου στη γυναίκα. Κι όλα αυτά όχι μόνο είχαν απλά τη σφραγίδα της δράσης του ΚΚΕ, αλλά απαιτήθηκαν και οι θυσίες, οι στερήσεις, τα βάσανα, ακόμη και το αίμα των χιλιάδων καλύτερων παιδιών του λαού μας, των εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών και άλλων αγωνιστών».

4_95_xronia_kke_lefkada

Ο ομιλητής στάθηκε στη συνέχεια στην καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στη δεκαετία του ΄40 – ΄50, που την χαρακτήρισε ως τη δεκαετία με τα πιο πολύτιμα συμπεράσματα, όχι μόνο για το ΚΚΕ και το λαό μας, αλλά και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το ΚΚΕ δεν αλλαξοπίστησε, δεν λύγισε, δεν χαμήλωσε τις σημαίες του, συνέχισε, αλλά έμεινε ακλόνητος υπερασπιστής και πρωτομάχος του δίκιου των καταπιεσμένων, ακόμα και τότε που δέχτηκε ύπουλο χτύπημα από τα μέσα, το 1968 και το 1990-91, ακόμη και τότε που η προδοσία του οπορτουνισμού οδήγησε στην ανατροπή του σοσιαλισμού και σε μεγάλο, αλλά προσωρινό, πισωγύρισμα. Αντέξαμε και συνεχίζουμε, όπως είπε, γιατί είχαμε την τόλμη μέσα στο καμίνι της πάλης, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, να αποτιμούμε με κομμουνιστικό τρόπο την πορεία μας, να προχωρούμε στην επαναστατική διόρθωση των λαθών, των ελλείψεων και των αδυναμιών, μακρυά από την λαθολογία και τον μηδενισμό. Τολμήσαμε, συνέχισε, να μελετήσουμε, να βγάλουμε συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού, τότε που οι λιγόψυχοι, οι δειλοί και οι πάσης φύσης λιποτάκτες δήλωναν μετάνοια στον ιμπεριαλισμό.

Έχουν σήμερα το θράσος αυτά τα ναυάγια της ταξικής πάλης, οι «κότες» που δεν μπορούν να γίνουν αετοί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να εμφανίζονται σαν υπερασπιστές των ηγετών του κόμματος, κι ότι τάχα τους αποκαθηλώνουμε, όπως πονηρά – ύπουλα ή βρώμικα, σαν σύγχρονοι κουκουλοφόροι, εμφανίζονται σε διάφορες ιστοσελίδες ανώνυμοι δήθεν υπερασπιστές του Χαρίλαου Φλωράκη. Τους θυμίζουμε όμως, συμπλήρωσε, ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης κρίθηκε από την εργατική τάξη, το λαό και το κόμμα του, που παλικαρίσια τον τοποθέτησε στους σταθερούς και αφοσιωμένους ηγέτες του και κρίθηκε γιατί πρωτοστάτησε στη μεγάλη δεκαετία 1940-50, στάθηκε ακλόνητος υπερασπιστής του χαρακτήρα του κόμματος, προσθέτοντας ότι οι σημερινοί δήθεν υποστηρικτές του τον αποκαλούσαν τότε «δεινόσαυρο» και μιλούσαν για τη γεροντοκρατία του Περισσού.

Το κόμμα μας, είπε στη συνέχεια, «θεμελιώνει την στρατηγική του και τη γραμμή του πατώντας γερά στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού, αλλά και στα συμπεράσματα από το πισωγύρισμα και την ιστορία του. Είναι πιο ώριμο, έχει σύγχρονα όπλα τη στρατηγική και το καταστατικό του, που επεξεργάστηκε το 19ο Συνέδριο. Τους αφήνουμε να μοιράζονται μαζί με την άρχουσα τάξη, μαζί με τους ορκισμένους εχθρούς του λαού, την ίδια αγωνία και τον ίδιο φόβο, για την στρατηγική του ΚΚΕ και την πολιτική των συμμαχιών του. Να μοιράζονται μαζί με τα κοράκια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με τα μαντρόσκυλα του συστήματος, τον ίδιο καημό…

Θέλω όμως να επαναλάβω και κάτι ακόμα: Απευθύνομαι σ΄ όσους αρθρογραφούν ανώνυμα, εμφανιζόμενοι μάλιστα και σαν κομμουνιστές, στα διάφορα site. Ότι οι κομμουνιστές δεν φοβούνται τη διαπάλη, ποτέ δεν φόρεσαν κουκούλα, ούτε στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν ήθελαν να τους δέσουν τα μάτια, να αφήσουν την ύπουλη, υπόγεια και βρώμικη δουλειά, να μιλήσουν καθαρά με το όνομά τους, να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τους φίλους και οπαδούς του κόμματος, θα αποκαλυφθούν και θα παραδοθούν στη χλεύη…».

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.