Στιγμές…Δεκέμβρη!

Δεκέμβρης…

Μήνας απολογισμού και συλογισμού για μια χρονιά που έφυγε και αισιοδοξίας για εκείνη που έρχεται.

Προετοιμασίες, εκδηλώσεις, στολισμοί γιορτές και ξεφάντωμα αλλά και καθημερινότητα που έτρεχε μέσα σε όλα αυτά.

Χειμωνιάτικο το κάδρο του Δεκέμβρη, αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό για την εποχή. Βροχούλα   κρύο  κι αναμεσάδες με ήλιο… Και μπόλικη υγρασία  που μπορεί να έλουζε τα πάντα μέχρι να βγούν οι δυνατές ακτίνες αλλά τα αυτοκίνητα ήτανε λαμπίκο. Η αναγλύτσα του δρόμου προβληματική αφού πολλές φορές η άπνοια κρατούσε για μέρες.

Μέρες που κύλησαν όμορφα και ήσυχα….δόξα τω Θεώ….

Μέρες γιορτών επισκέψεων και δώρων, αφού ο Δεκέμβρης έχει το μεγαλύτερο εορτολόγιο.

Ο Σάββας η Βαρβάρα ο Νίκος η Άννα ο Σπύρος ο Διονύσης ο Λευτέρης ο Χρίστος η Χριστίνα ο Βασίλης και η Βασιλική.

Ετσι πολλά σπίτια στολίστηκαν γιορτινά και υποδέχτηκαν φίλους και συγγενείς που έσπευσαν να πολυχρονίσουν τους εορταζόμενους. Ποτό γλυκό σοκολατάκι και πιατάκια με αλουμιχόχαρτο πήγαν κι ήρθαν παντού. Και τραπεζώματα με πολύ χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, δεν έλειψαν. Κι αφού τρώγαμε καλά-καλά πίναμε κι ένα περιέ για τη χώνεψη. Τι να σου κάνει μια σόδα στο γουρουνόπουλο παιδί μου… καφάσι θέλεις….

Τάθελε και τάπαθε ο Κοκκίνης…καλά του τάλεγε, αλλά δεν άκουγε! Και γύρω γύρω από την μπρακαρέλα λιμπιζόντανε το δόλωμα ως που όρμησε.

Πλήρωσε την λαιμαργία του κι ο Ρίκος τα σπασμένα. Επιχείρηση διάσωσης στήθηκε κι ήρθε ο χειρούργος από Λευκάδα και έκανε την επέμβαση στο αυτοσχέδιο χειρουργείο.

_Η_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+- 1

_Η_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+- 3

Πανικός επικρατούσε ωστόσο και από τις δύο συγγενικές οικογένειες που έχουν υιοθετήσει από κοινού τον Κοκκίνη.

Εν τέλει το ζώο σώθηκε και η βλάβη αποκαταστάθηκε. Η συνέχεια όμως εξίσου επισοδειακή αφού το ζωντανό έπρεπε να φάει να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί. Οι απόψεις διήστανται…Τι να φάει, πώς να φάει που να κοιμηθεί και που να ακουμπήσει… Ολα λύθηκαν κι ο Κοκκίνης απόλαυσε την περιποίηση ολων και ξαναβγήκε στην πιάτσα, όπου μόλις τον αντίκρυσε ο Βησσαράκης αναφώνησε...» Στα’ λεγα τύραγνε «.

20131226_162332-1

Είπαμε να τραγουδήσουμε κι αυτοί το παραπήραν σοβαρά και δεν άφησαν το μικρόφωνο από το χέρι. Και καλά οι επαγγελματίες…και καλά οι καλίφωνοι…οι υπόλοιποι ;;;;

Βραδιά Γάντζου ήταν αυτή ή fame story! Μάλλον» Μεγανήσι έχεις ταλέντο», γιατί τόσα ταλέντα μαζεμένα σπάνια βλέπεις αλλού.

20131215_000202

20131215_022059

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κι αφού τα τραπέζια είχαν σχεδόν αδειάσει, αυτοί κατέθεταν το ταλέντο τους κάνοντας το Κατωμέρι περήφανο (στα αυτιά ) αφού το ξεσήκωσαν στην κυριολεξία.

Ευχάριστο χαπενινγκ που συνετέλεσε στην επιτυχία της εκδήλωσης των μαθητών που μάζευαν λεφτά για την τετραήμερη εκδρομή τους.

Πράγμα που κατάφεραν και με το παζάρι που έστησαν που είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ετσι και με την βοήθεια του Δήμου που κάλυψε τα έξοδα μεταφοράς τους πραγματοποίησαν μια απολαυστική εκδρομή  όπου επισκέφτηκαν αρκετά και ενδιαφέροντα μέρη.

20131223_162604

Αρχίζοντας από τα  Μετέωρα συνέχισαν Τρίκαλα για να διασκεδάσουν στον » Μύλο των Ξωτικών «. Ακολούθησε επίσκεψη στην Βεργίνα για να καταλήξουν Θεσσαλονίκη. Επίσκεψη στο μουσείο κινηματογράφου, στο Μέγαρο μουσικής και στο Πλανητάριο. Γεμάτοι από εικόνες και δράση επέστρεψαν στο νησί όπου ξεκίνησαν οι μέρες διακοπών και ξεκούρασης.

Μέρες φωτεινές με λαμπιόνια φωτοσωλήνες και κρεμασμένους Αη-Βασίληδες στα μπαλκόνια. Πράσινες γιρλάντες στα κάγκελα και πολλά πολύμπριζα στα πλακάκια. Στην αρχή φωτίζουν όλα αναβοσβήνοντας ρυθμικά.  Σε κάποια ακούγεται και μουσική. Σταδιακά όμως και με τις πρώτες σταγόνες υγρασίας αρχίζει φθήνουσα πορεία . Οπότε η εικόνα αλλάζει. Άλλα ανάβουν από δω άλλα από κει άλλα στη μέση. Τρελός ρυθμός που όμως δε σε χαλάει καθόλου.

20131220_095124

Εδώ έρχεται και το φωτισμένο δέντρο που φέγγει από το παράθυρο να προσθέσει την δική του πινελιά.

Κι οι μυρουδιές από το βούτυρο το πορτοκάλι και τη ζάχαρη άχνη βεβαιώνουν την χριστουγεννιάτικη νοικοκυροσύνη μας. » Να μυρίσει το σπίτι για το καλό» γιατί και τ΄ αγοραστά γλυκά έχουν την τιμητική τους.

Την τιμητική τους είχαν και τα παιδιά που αυτές είναι οι μέρες τους. Χαρούμενα για τις διακοπές που ακολουθούν ετοίμασαν γιορτούλες κι έβαλαν δύναμη στις φωνές τους για να πούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια ,να παίξουν σκετσάκια και να πούν ποιηματάκια στις σχολικές γιορτές που ακολούθησαν. Κι έπειτα με τα τρίγωνα στο χέρι και πόρτα πόρτα είπαν τα κάλαντα. Λιγότερα τα γκρουπάκια τα Χριστούγεννα αφού πολλά έλειπαν εκτός σε οικογενειακές διακοπές. Μας αποζημίωσαν όμως την πρωτοχρονιά…

Φτάνοντας σιγά σιγά στην παραμονή των Χριστουγέννων με λιγοστό κόσμο να έχει φτάσει στο νησί σε αντίθεση με εκείνους που επέλεξαν να γιορτάσουν στην πόλη. Κυρίως μεγάλοι σε ηλικία που συνδίασαν γιορτές με τσεκαπ και άλλες υποχρεώσεις. Ετοίμασαν τα  κιβώτια ΝΟΥΝΟΥ έκλεισαν ταξί κι έφυγαν.

Αρκετοί ήταν όμως κι αυτοί που οικογενειακώς απέδρασαν για άλλους προορισμούς αλλάζοντας παραστάσεις.τέψαμε

Την πρωτοχρονιά η κίνηση ήταν περισσότερη. Ευκαιρία για καφε ποτό και ξενύχτι. Κίνητρο οι ονομαστικές γιορτές ο ερχομός του νέου χρόνου και τα ανταμώματα συγγενών και φίλων. Ετσι οι νύχτες ζωντάνεψαν και θορύβησαν αρκετά τους κοιμισμένους. Τα μηχανάκια κι οι φωνές των ξενύχτηδων,οι μουσικές που ξέφευγαν των τειχών των καταστημάτων και τα μικροατυχήματα μπήκαν και πάλι  στην καθημερινότητά μας.

Ευκαιρία και για events κι οι επώνυμοι di js ξεδίπλωσαν τα ταλέντα τους σε μια βραδιά » κόντρας «. Ρεμπέτικο και ένεχνο vς λαικού και μοντέρνου. Αποτέλεσμα; Όλοι διασκέδασαν εως τις πρώτες πρωινές ώρες ανάλογα με τα γούστα του καθενός που είχε να επιλέξει σύμφωνα με το είδος της μουσικής που ακούει.

20131228_220105

1552962_3739569505834_1816637718_n

1544046_3739568585811_326735212_n

Αυτά άκουσε και ο αλήτης και έσπευσε να εκμεταλευτεί το γεγονός για να ξεδιπλώσει και το δικό του ταλέντο. Ανα χείρας το μικρόφωνο (δώρο του Αη Βασίλη κι ευτυχώς κλειστό) κι έτοιμος για το reality. Μάζεψε  και όλα τα φλουριά φέτος.Λέτε να παντρευτεί;;;;

Τα μεγάλα ονόματα όμως συναντιούνται  αλλού…

_Η_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+-

Τελικά βρήκα όνομα για το σόου….» Φειμ σόρι» . Σορι για την ηχορύπανση, γιατί μαζεύτηκαν πολλοί τελικά. Μια τσάντα σουπερ μαρκετ λείπει για να μπείτε μέσα.

Μπήκε στο λιμάνι του Βαθιού η μεγαλόσωμη τσιπούρα που τόσκασε από παραγάδι μήπως βρεί καταφύγιο αλλά ο μικρός Ερμής καραδοκούσε. Μέρες παρακολουθούσε το ψάρι που τελικά πιάστηκε στο πολυάκγυστρο του μικρού ψαρά και αλιεύτηκε με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. 800 γρ. ψαρούκλα , τόβγαλε το φαί του ο μικρός κι ο μεγάλος ζήλεψε και προσπάθησε να του πάρει τη δόξα. Η αλήθεια όμως πάντα  λάμπει στο τέλος.

20131227_160207

Τέλος σε πολύχρονα έθιμα έβαλε η κρίση κι έτσι μεγάλος απώντας των γιορτών ο μπαναμάς… Που περίσευμα για τέτοια πολυτέλεια. Τα παιδιά λοιπόν περιορίστηκαν στα δώρα που άφησε ο Αη Βασίλης στο δέντρο. Κι αυτά συντηρητικά αφού κι ο santa έπεσε θύμα αυτής.

Θύμα κι ο τζόγος που φέτος υπήρξε λιγοστός και περιορισμένος. Τα καρέ λίγα και σύντομα έκλειναν νωρίς, κι οι μεγάλοι οπαδοί του σπορ λυπημένοι οδηγούνταν στο κρεβάτι τους αναπολώντας παλιές βασιλικές στιγμές.

Από την άλλη οι τόμπολες ξαναμπήκαν στο τζόγο και τα βράδια ζωντανεύουν στο ομόνωμο ουζερί. Γνώριμο παιχνίδι για τους μεγαλύτερους, καινούργιο για τους μικρότερους που έχουν κάνει το νέο μαγαζί στέκι τους στο Κατωμέρι.

Επιτέλους να ζωντανέψει λίγο και το χωριό που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο της διασκέδασης, της παρέας του γλεντιού.

Ξινό του βγήκε το γλέντι του νεαρού και πλήρωσε τα μάτια δυό ομορφονιών που στήθηκαν καταμεσίς στο δρόμο να χαιρετήσουν τον άλλο νεαρό προπορευόμενο οδηγό.Ο ένας μιλούσε ο άλλος δεν κοιτούσε κι η σύγκρουση ήρθε από τα μετώπισθεν. Εμ! τα  μάτια δεν τάχουμε μόνο για ομορφιά παιδάκια… κι οι πρωινές ώρες θέλουν προσοχή…

Ιδιαίτερα μας πρόσεξε και ο καιρός που διατηρήθηκε αρκετά καλός με ένα μικρό βροχερό διάλειμμα. Χωρίς πολύ κρύο με αρκετές ηλιόλουστες μέρες επέτρεψε μεγάλους περιπάτους στην εξοχή στην παραλία στο λιμάνι.

Ο΄τι έπρεπε για τον μικρό Αναστάση που πήρε το όνομά του χειμωνιάτικα. Οι γονείς του Μπάμπης και Βάσω βάφτισαν τον μικρό τους σε στενό οικογενειακό κύκλο λίγο πρίν τις γιοτρές.

Τον κύκλο τους έκλεισαν και οι ελαιουργικοί συνεταιρισμοί μετά από πολλά χρόνια παράλληλης λειτουργίας και προχώρησαν σε ένωση δυνάμεων προκειμένου να εκσυγχρονιστούν  να λειτουργήσουν καλύτερα και με περισσότερες δυνατότητες. Σε γενική συνέλευση των μελών εξελέγει το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο που θα προχωρήσει την διαδικασία και θα οδηγήσει τα μέλη σε εκλογές.

Και προχωρώντας προς το τέλος του μήνα φτάνουμε και στο τέλος του χρόνου.

Ενας δύσκολος χρόνος που άφησε πίσω του καλές και κακές στιγμές. Πολλές από αυτές σημάδεψαν ζωές, άλλες έφεραν ευτυχία, επιτυχία αγάπη. Κάποιες πίκρα απώλεια δυσκολίες.  Αλλες ένωσαν κι άλλες χώρισαν.

Στιγμές της ζωής που είχε από όλα. Κατά τη γνώμη μου κανείς μας δεν θα μπορούσε να τις αλλάξει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε….

Πάντως αν είχα μια ευχή αυτή θα ήταν να μπορούσα να τις αλλάζω. Να κρατάω μόνο τις όμορφες και να αποτρέπω τις άσχημες…Τις δικές μου και των άλλων έτσι που η ζωή μας να έχει μόνο χαρά.

Γιατί πολλές στιγμές μαζί είναι η ζωή.  Κι είναι μικρή…. Κι εμείς μεγαλώνουμε κάθε χρόνο κι από λίγο….

Κι επειδή κάθε χρόνο συνηθίζουμε να κάνουμε απολογισμό φέτος ας αναλογιστούμε τι δεν κάναμε…

Τι δεν κάναμε για μας και για τους άλλους, κι ας το κάνουμε φέτος.

Εύχομαι σε όλους να ζήσετε την κάθε στιγμή  της νέας  χρονιάς όπως ακριβώς την ονειρεύεστε.

Κι εμείς θα μοιραζόμαστε τις δικές μας από το νησί μας….

 

 Καλή χρονιά με υγεία δύναμη και πολλά πολλά χαμόγελα!